Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Z jakiego silnika kolektor 4-2-1 do D15Z8

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Z jakiego silnika kolektor 4-2-1 do D15Z8

Witam, naczytałem się o tych kolektorach na forum i nadal mam problem.

Otóż podobno lepiej kupić używany z jakiś z D serii niż nowego chinola z kwasiaka.
    Nigdzie zaś nie znalazłem informacji z jakiego silnika najlepiej będzie pasował.

Znalazłem jedynie, że do d15z6 podobno idealnie pasuje od d16y8. No ale podobno d15z8 i d15z6 mają inny kształt kolektora.
    To jak to w końcu jest ? Który podejdzie bez rzeźby, nie będzie haczył o miskę itp.

Wszystkie d serie vtec mają 4 2 1 z żeliwną górną częścią i stalową dolną ,wszystkie też pasują do Twojego silnika.
    Chinol jest zrobiony z papieru,góra z kwasówki ,dół z nierdzewki,ale często góra jest z dziadostwa i pęka szybko.Chinol nie ma innego mocowania,wisi na flanszy.
    Ja bym brał oem vtec(d16z6,z9,y8 itd) y8 jest na dole inaczej wieszany niż w d15b2.

Comment

Założyłem od d16z6 i pasuje idealnie, poza uchwytem od spodu.

Wydaje mi się jakby była elastyczniejsza, szybciej włącza i później wyłącza się eco-vtec.

Niestety przy ok 2.5tys/obr wpada w rezonans.

Comment

Bo nie masz puszki zaraz za kolektorem.

Comment

Zaczyna mnie to zloscic. Można się jakoś tego pozbyć? Podobno wymiana tłumika środkowego na przelot rozwiązuje problem ale zapewne będzie głośniej a tego bym nie chciał.

Comment

Środkowy jest przelotowy.Potrzebujesz puszki w miejscu gdzie w np. ej jest kat,lub zamień śtodkowy na wyjęty z Accorda 2.2 diesel.
            Np to

Każesz odciąć i przysłać sam tłumik. To Futaba,aluminiowana bańka z czystym kwasiakiem w środku,niezniszczalna,warta każdej złotówki.Niech zdjęcia Cię nie zwiodą,bo po przetarciu szmatą zawsze wyglądają jak wczoraj zakładane.
            Wchodzi na styk.
            Last edited by m26; 05-03-2017, 20:28.

Comment

Aha, czyli proponujesz założyć obciety z Accorda tłumik z małym zapasem rur z obu stron?

1 I to dospawac lub za pomocą obejm połączyć z moja rura od środkowego tłumika? I w ten sposób mieć dwa środkowe?

2. Czy wyciąć moj środkowy tłumik i w jego miejsce wspawac ten z Accorda?
              Last edited by wwa00; 06-03-2017, 12:17.

Comment

Wspawaj go w miejscu gdzie jest teraz Twój środkowy.
                Musisz zrobić przejście,bo on ma chyba 2.5",ale nie pamiętam dokładnie.
                Ja przeklepywałem rurki i spawałem aż zszedłem do 2",bo taka mam resztę.
                Cały kompletny wydech zajął mi ze dwie trzy godziny ,oprócz kolektora bo został z d16.
                a337f90ed9b477bemed.jpg
                Last edited by m26; 06-03-2017, 15:12.

Comment

Aha, a nie lepiej wsadzić tłumik imitujacy katalizator proexa?

Comment

Zależy czego oczekujesz,bo można zamontować jeszcze trzy,ale mocy z tego nie będzie,bo najkorzystniej nie mieć niczego poza zwężającą się rurą.

Comment

Czyli twoja pierwsza opcja jednak najlepsza?
                      Na 100% nie będzie brzeczal, dasz sobie jaja uciąć? Wejdzie mi ładnie czy będzie dotykał podwozia?
                      Będzie głośniej czy ciszej od tej drugiej opcji?
                      W takim wypadku miałbym kolektor 4-2-1, prosta rurę z tłumikiem od Accorda i na końcu seryjny wydech.
                      Last edited by wwa00; 06-03-2017, 19:13.

Comment

Ja mam cicho,nic nie brzęczy, ani u mnie,ani w kilku klubowych autach..Jaja mam tylko jedne,więc wybacz Zapłon przestawisz i będzie w dwóch takich samych autach różny dźwięk,potem będziesz niezadowolony i będziesz na mnie psy wieszał
                        Przymierzałem wiele różnych rur,rurek,baniek i innych tutek,to co mam teraz jest akceptowalne przez policję i mam moc.Mnie to pasuje.

Comment

Working...
                        X