Witam, od niedawna jestem posiadaczem civic 6 coupe z silnikiem d16y7 i niestety posypał mi się wydech, byłem u mechanika to patrząc po katalogach za seryjny wydech zaśpiewał mi prawie 800 zł bez robocizny. Nie mam czasu latać po szrotach i szukać czegoś na szybko, bo też nie o to mi chodzi żeby z mojej hondy robić złom. Cena seryjnego wydechu zmusiła mnie do refleksji: "przecież mogę trochę dołożyć i będę miał coś sportowego", nie chodzi mi o jakiś mega tuning, ja po prostu chce mieć sprawny wydech, bo mój aktualny niestety jest dziurawy i poskładany z rurek niewiele grubszych od mojego palca ... Patrzyłem na allegro i w sumie jest co nieco o średnicy 2.25 cala, ale to chyba nie podpasuje pod seryjny kolektor (poza tym właśnie rura łącząca katalizator i wydech środkowy jest z byle czego). Ogólnie znalazłem tak : wydech około 850 zł i kolektor 300 zł i w tym miejscu prosił bym bardziej doświadczone osoby o rade:
1. czy warto się bawić w takie jakieś wydechy z allegro jak podałem wyżej, ew czy ktoś może coś polecić (jeśli trzeba wymienię wszystko łącznie z kolektorem) najlepiej do 1200 zł ale jak coś będzie dobrego to i 1500 zł przeżyje (sory jeśli te kwoty są śmieszne, ale nie tym się zajmuję całe życie)
2. patrzałem na ten kolektor z allegro i nie wydaje mi się żeby on uwzględniał katalizator, który w tym silniku jest razem z seryjnym kolektorem, jak to obejść ? po prostu wywalić katalizator ? i jak wtedy z sondami lambda ogólnie, bo doszukałem się jednej która jest przed katem i ten kolektor miał w sumie jakąś śrubkę zamiast której można zamontować sondę, tak mi się wydaje
Mam nadzieję, że ktoś coś doradzi i sory za niewiedzę w tym temacie ale naprawdę się nie znam a chciał bym żeby moja honda się miała jak najlepiej.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
mod: zapoznaj się z regulaminem i dopełnij pkt.2
1. czy warto się bawić w takie jakieś wydechy z allegro jak podałem wyżej, ew czy ktoś może coś polecić (jeśli trzeba wymienię wszystko łącznie z kolektorem) najlepiej do 1200 zł ale jak coś będzie dobrego to i 1500 zł przeżyje (sory jeśli te kwoty są śmieszne, ale nie tym się zajmuję całe życie)
2. patrzałem na ten kolektor z allegro i nie wydaje mi się żeby on uwzględniał katalizator, który w tym silniku jest razem z seryjnym kolektorem, jak to obejść ? po prostu wywalić katalizator ? i jak wtedy z sondami lambda ogólnie, bo doszukałem się jednej która jest przed katem i ten kolektor miał w sumie jakąś śrubkę zamiast której można zamontować sondę, tak mi się wydaje
Mam nadzieję, że ktoś coś doradzi i sory za niewiedzę w tym temacie ale naprawdę się nie znam a chciał bym żeby moja honda się miała jak najlepiej.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
mod: zapoznaj się z regulaminem i dopełnij pkt.2
Comment