Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamiennik Katalizatora a Strumiennica

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamiennik Katalizatora a Strumiennica

Witajcie,
    Jako, że mój układ wydechowy wymaga całkowitej wymiany, rozglądam się za zamiennikiem katalizatora tudzież strumiennicą.
    Zastanawiam się na zaletami tych dwóch rozwiązań.
    Zależy mi głównie na redukcji hałasu po wymianie Kata i tumików.
    Biorę pod uwagę następujące opcje:

Czy ktoś orientuje się jakie wymiary tzn. długość ma katalizator w MB2? Niestety nie mam zbytnio możliwości, żeby go zmierzyć , a taka informacja byłaby dla mnie niezbędna.
    P.S Czy silnik D14A2 ma tylko jedną sondę? Jeśli ma dwie.. to zamiennik katalizatora będzie musiał posiadać wnękę na drugą sondę. Bodajże w D14Z2 były dwie, a w D14A2 przypuszczam , że jedna , ale mimo wszystko chciałbym się upewnić

P.S 2 - Ile wart jest zużyty KAT od Civica?

P.S 3 - Czy po wymianie Katalizatora na jego zamiennik tudzież strumiennicy przyrost mocy nastąpi? Coś w granicach 2-3KM?

Pozdrawiam
    EX Civic FN1
    EX Civic ED7
    EX Civic EP2
    EX Civic FD7 FL
    EX Civic FN2
    EX Civic FG1
    EX Civic FD7
    EX Civic EM2
    EX Accord CL3
    EX Accord CG8
    EX Civic MB6
    EX Civic MB4
    EX Civic MB2

Ja bym bral pod uwage 3 pierwsze linki. nie wiem dlaczego ale jesli widze slowo sportowy to od razu mysle - glosny. Sam mam zamiennik bodajże z trzeciego linku i poki co sobie chwale. Poziom halasu zwiekszyl sie dopiero teraz ale to z innych przyczyn

D14Z2 ma na pewno 2 sondy a A2 chyba jedna ale tu tak jak Ty pewnosci nie mam.

Jesli zas chodzi o wymiary to z tego co zauwazylem jest chyba 2 rozmiary. Jak sa 2 sondy to calkowita dlugosc zamiennika to 42cm a bez 39-39,5cm roznica 5mm to tak na prawde zadna roznica. Nawet z centymetr mozna spokojnie sciagnac na srubach.

PS1. Ja za swoj zuzyty katalizator wzialem 150PLN
    PS2. Niestety ja nie zauwazylem znaczacego przyrostu ale to zapewne przez LPG i zatkany dolot mikserem gazu. Z tego co sie orientuje Ty masz podobna instalacje wiec nie oczekiwalbym czegokolwiek ale moze sie nieco chetniej wkrecac
    The 1st. - EJ9
    The 2nd. - ES7
    The 3rd. - FD7
    The 4th. - CU2
    ------------------------------------------------------------------

Comment

Cris dzięki za satysfakcjonujący mnie post
      U mnie nie ma drugiej sondy już wiem to na 100% , w takim razie zainwestuje w ten 39,5cm i powinno być dobrze Czy jest ciszej jak założyłeś ten zamiennik kata? Bo u mnie przez to , że jest sitem to buczy z przodu niemiłosiernie już:P
      EX Civic FN1
      EX Civic ED7
      EX Civic EP2
      EX Civic FD7 FL
      EX Civic FN2
      EX Civic FG1
      EX Civic FD7
      EX Civic EM2
      EX Accord CL3
      EX Accord CG8
      EX Civic MB6
      EX Civic MB4
      EX Civic MB2

Comment

U mnie wiekszej roznicy nie bylo. Moj katalizator byl w nienagannym stanie tylko kawalek byl w srodku ukruszony i kolatal.

jak piszesz ze Twoj to sito to podejrzewam ze dlatego nie chca dac za niego wiecej. To sa szuje i kazdy drobiazg to dla nich obnizka ceny.
        W katalizatorach i sprzedazy chodzi przede wszystkim o zdrowy srodek bo to jest dla nich najcenniejsze.
        Last edited by Crisownik; 17-10-2013, 13:39.
        The 1st. - EJ9
        The 2nd. - ES7
        The 3rd. - FD7
        The 4th. - CU2

Comment

Cris u mnie tylko wierzchnia warstwa jest skorodowana, ale widocznej dziury nie ma, jeśli są to jak ja to mówię mikrodziurki.
          Dzięki za rozjaśnienie tematu
          EX Civic FN1
          EX Civic ED7
          EX Civic EP2
          EX Civic FD7 FL
          EX Civic FN2
          EX Civic FG1
          EX Civic FD7
          EX Civic EM2
          EX Accord CL3
          EX Accord CG8
          EX Civic MB6