Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłe basowe pierdzenie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nagłe basowe pierdzenie

Witajcie,

Przeszukałem całe forum, ale jak zwykle gdy w moim przypadku pojawia się problem to jest specyficzny. Byłem na dwutygodniowym urlopie, więc hania grzecznie czekała sobie pod chmurką na mój powrót. Po powrocie wsiadam, jadę i po ok. 500 nagle po dodaniu gazu pod autem zaczęło potężnie buczeć. Chodzi mi tutaj o mocne, basowe buczenie jak ze starych szrotów, które najpierw słychać potem widać. Problem jest teraz cały czas, gdy tylko lekko dodam gazu to auto zaczyna bardzo głośno buczeć. Gdy szukałem źródła do na pewno nie jest to pod maską, ale też nie na końcu tłumika. Buczenie dopiero tak z okolic za maską olejową, jak zaczyna się tłumik. Nie ogarniam tych rejonów za bardzo, ale jako ciekawostkę podam, że pierwsze co sprawdziłem, to to co dzieje się pod maską i znalazłem tam... dwie połówki suchej bułki. Leżała na samym silniku - ciekawe czy to ma jakieś powiązanie ze sprawą.

Podsumowując - auto chodzi dobrze, dynamika w porządku, nic nie śmierdzi, pali na 4 gary, ale buczy tonem starego ciągnika.

Liczę na Wasze sugestie.
    Last edited by Koniuu; 07-07-2012, 18:46.
    Moja hondzinka D14Z2 - http://www.civicforum.pl/showthread....eta+Konia+Wozi

dziwna sprawa ale trzeba by było sprawdzić dokadnie tłumik na kanale ciężko tak w ciemno coś powiedziec

Comment

Pewnie przerdzewiał tłumik i zrobiła się dziura

Comment

Zamieszczone przez sebasw Zobacz posta
        Pewnie przerdzewiał tłumik i zrobiła się dziura
        Lukałem to jeszcze i tak mi to brzmi jakby jakaś dziura zrobiła się na łączeniu z katem, ewentualnie przy "siatce" na początku wydechu. Jutro niedziela... oprócz fatalnych doznań akustycznych a'la calibra w czymś to może przeszkadzać? Bo wybierałem się w trasę...

Comment

możesz jechać tylko będziesz jechał jak ferrarijak wrocisz pojedz na kanał i zobacz gdzie dokładnie jak w tłumiku to da sie zaspawac o ile nie jest to duża dziura
          Last edited by jump23; 07-07-2012, 21:44.

Comment

Auto się nie zepsuje, ale z doświadczenia wiem, że będzie coraz gorzej, bo dziurka się będzie powiększać.
            Na spokojnie pospawaj przy okazji.

Comment

Możliwe też że jeżdżąc z dziurą autko będzie słabsze :P
              Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

Dzięki Panowie. W poniedziałek ogarnę temat i zrelacjonuje.

Comment

Ewentualnie mozesz kupic tasme aluminiowa i zakleic miejsce w którym ucieka Ci powietrze a w poniedziałek zrobic to juz tak jak pan Bóg przykazał ;p taśme naprawde polecam bo juz raz uratowała mi zycie ;p
                  Last edited by pioterhiszpan; 07-07-2012, 22:57. Powód: literówka

Comment

Ja akurat miałem buczenie jak mi się dziura zrobiła. Dopiero po zdjęciu całego tłumika ukazała się dziura która była z góry tłumika środkowego. Spawanie jest na może miesiąc bo dłużej nie wytrzyma . Chyba że jest mała dziurka. Kupiłem nowy i jest OK

Comment

Tez wymieniłem wkoncu na nowy bo stary po kazdej zimie trzeba było spawac

Comment

Miałem dziurę na łączeniu rury z katalizatorem, mnóstwo rdzy jak zwykle w takich przypadkach. Dospawali ten kawałek póki co i jazda.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Comment

Luz, pojeździsz trochę jak dobrze zrobione.

Comment

miałem dokładnie to samo, i prawie na 100% masz dziurawy tłumik środkowy. Dziura wcale nie musi być duża, ja dzisiaj wymieniłem cały wydech i mam spokój

Comment

krzysiek: ile Cię wyniosła wymiana i na co zmieniałeś?

Comment

Working...
                              X