Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak wykręcić sondę lambda?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• jak wykręcić sondę lambda?

Panowie!

Jak wykręcić sondę lambda (regulacyjna przed katem), ustrojstwo jest zapieczone na amen. Oczkowego nie można założyć bo trzeba by przeciąć przewody, a wtyczka przez nasadkę oczkową nie przejdzie. Myślałem że może by rozciąć nasadkę oczkową żeby przewody przeszły, ale to chyba głupie...
    WD-40 wymięka...
    Płaskim kluczem strach przyłożyć max siłę żeby kolektora nie wyrwać
    Macie jakąś radę?

Dzięki
    darek

o ile sie nie myle to ta kostke idzie rozebrac,ale poprawcie mnie jak zle mowie. Jak nie to palnikiem podgrzac i wykrecic

Comment

Jak WD-40 wymięka to spróbuj z coca-colą. Wcale nie żartuję. Owiń końcówkę watą ( ręcznikiem papierowym ) zmoczoną w coca-coli. Ideałem byłoby znurzenie w coli ale za dużo kombinacji . Co jakiś czas polewaj colą ten "opatrunek" i płaskim kluczem staraj się rozruszać. Kilkakrotne próby na przestrzeni kilku godzin mogą rozwiązać problem. Kiedyś śmiałem się z coli jako penetratora, aż wrzuciłem zardzewiałą śrubę z nakrętką, której nawet w imadle nie mogłem odkręcić. Po nocy w coli odkręciłem bez większego oporu.
      Nie twierdzę że to pomoże, ale koszt małej coli niewielki więc nic nie ryzykujesz.
      Pzdr.

Comment

Filip2516:
        Chyba Ci sie pomylilo ;p Podgrzewanie metalu powoduje zwieksza jego pojemnosci. Natomiast oziębanie "skurcza" metal.

darko:
        Na allegro mozesz kupic "zamrażacz" https://allegro.pl/zamrazacz-zmrazac...228750535.html . Ewentualnie zapytaj w sklepie sportowym. Tylko nie wiem do ilu ten sportowy schładza bo ten techniczny do –67°C

Comment

metal od wysokiej temperatury się rozszerza i o to chodzi .... żeby podgrzać nie samą sondę tylko kolektor w który jest wkręcona ewentualnie faktycznie schłodzić samą sondę ...
          a zamiast stosować takie kombinacje alpejskie to wolałbym podjechać do jakiegoś zakładu gdzie maja specjalny klucz do odkręcania sondy, żeby mi ją poluzowali tylko ... mechanik weźmie za taką usługę na piwo .....

Civic VTi B18C4 182 HP

Comment

ja nie jedna srube z pomoca palnika odkrecielm takze wiem co mowie,lepiej to podgrzac jak da rade oczywiscie z glowa bo na sucho to mozesz ja przekrecic i tyle bedzie.Sondy sa wkrecane ze specjalnym smarem i az tak trudno nie powinno byc.Penetratorem dobrze to spryskaj i oczekaj troche bo odrazu nie da rady

Comment

No to jak juz to zrobiłes pewnie tak jak napisał "Avenger85", że ogrzałes element w który sruba była wkrecona a nie samą srube ;p

Comment

Wszystkim bardzo dziękuje za podpowiedzi...Jutro zrobię drugie podejście i spróbuje najpierw z colą przez kilka godzin nasączać, jak nie da rady spróbuje delikatnie palnikem, pochwalę się jak dziadygę wykręcę.

pozdrawiam
                darko wałbrzych

Comment

koledzy dobrze radzą z podgrzaniem i każdy mechanik potwierdzi, sam tydzień temu odkręcałem i poszło tylko z podgrzaniem dookoła sondy a na zimno ukręciłem mimo pryskania płynem penetrującym ( na szczęście była uszkodzona )
                  Last edited by syriuszteam; 26-04-2012, 16:30.
                  sigpic moje autko D16W4VTEC
                  http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=23460

Baggy Honda D14Vtec + Turbo 0.4b

https://www.youtube.com/my_videos?o=U

Comment

Czy po wymianie sondy palący się check engine samoczynnie zgaśnie jeśli zapalił się własnie z winy wadliwie pracującej sondy?
                    EX Civic FN1
                    EX Civic ED7
                    EX Civic EP2
                    EX Civic FD7 FL
                    EX Civic FN2
                    EX Civic FG1
                    EX Civic FD7
                    EX Civic EM2
                    EX Accord CL3
                    EX Accord CG8
                    EX Civic MB6
                    EX Civic MB4
                    EX Civic MB2

Comment

Po dojściu sondy do optymalnych warunków pracy powinien zgasnąć. Jeśli nie chcesz czekać zresetuj kompa.
                      Pzdr.

Comment

sam nie po resecie

Comment

reset komputera wyłacznie u diagnosty czy mozna to samemu zrobic?
                          EX Civic FN1
                          EX Civic ED7
                          EX Civic EP2
                          EX Civic FD7 FL
                          EX Civic FN2
                          EX Civic FG1
                          EX Civic FD7
                          EX Civic EM2
                          EX Accord CL3
                          EX Accord CG8
                          EX Civic MB6
                          EX Civic MB4
                          EX Civic MB2

Comment

Po wymianie sondy zrób reset kompa, wtedy nie będzie się zapalać, jak tylko wymienisz to błąd w kompie zostaje, i będzie się zaświecać, po skasowaniu błędów przestanie się świecić.
                            Mój szarak

Comment

Możesz sam. Poszukaj w skrzynce z bezpiecznikami pod maską 7,5 A bezpiecznika BACK UP. Wyjmij go na minutę. Jeśli nie chcesz tak to odepnij klemę ujemną ale wtedy rozprogramujesz sobie radio.
                              Pzdr.

Comment

Working...
                              X