Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sonda Lambda - nie funkcjonuje

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Sonda Lambda - nie funkcjonuje

Witam,
    Kilka dni temu pojechałem do gazownika w celu regulacji instalacji gazowej. Przy okazji dowiedziałem się, że sonda lambda w ogóle nie pracuje.
    Spalanie gazu oscyluje w granicach 12l/100km w ruchu miejskim.

Zwracam się z pytaniem jaką sondę kupić ? tzn markę i w jakiej cenie ona oscyluje. Należy wymienić samą sondę czy jeszcze jakiś podzespół który z nią współpracuje?
    Czy nieprawidłowe działanie tejże sondy wpływa niekorzystnie na pracę silnika i innych mechanizmów?

Civic VI 97r d14a2 fastback.
    EX Civic FN1
    EX Civic ED7
    EX Civic EP2
    EX Civic FD7 FL
    EX Civic FN2
    EX Civic FG1
    EX Civic FD7
    EX Civic EM2
    EX Accord CL3
    EX Accord CG8
    EX Civic MB6
    EX Civic MB4
    EX Civic MB2

A wywala Ci jakieś błędy? Sonda jest odpowiedzialna za regulację mieszanki benzyna-powietrze mierząc zawartość tlenu w spalinach. Przy gazie nigdy sonda nie pracuje dobrze, chyba, że gaz jest na prawdę dobrze dobrany do wozu. Jeśli wymiana to tylko NGK za około 250 zl, inne mogą nie pracować dobrze (sam tak miałem). Zapewne będzie to ta https://swiece.e24h.pl/product_info....oducts_id=2721 musisz spisać numer znajdujący się na sondzie i sprawdzić z tymi wypisanymi w linku.
    http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20434 <----- Moja była srebrna strzała

Comment

dziwne że check się nie zapala .... ciekawe na jakiej podstawie ten gazownik stwierdził, że sonda jest zwalona. odnotowałeś na benzynie duże spalanie ?
      Civic VTi B18C4 182 HP

Comment

check świeci się ciągle. Jesli chodzi o benzyne to tak 9/100 w ruchu miejskim.
        EX Civic FN1
        EX Civic ED7
        EX Civic EP2
        EX Civic FD7 FL
        EX Civic FN2
        EX Civic FG1
        EX Civic FD7
        EX Civic EM2
        EX Accord CL3
        EX Accord CG8
        EX Civic MB6
        EX Civic MB4
        EX Civic MB2

Comment

9/100 w mieście to raczej norma dla benzyny, z kolei przy jeździe na LPG odczyty z sondy nie są brane pod uwagę.
          zrób sobie samo diagnostykę i potwierdź czy to faktycznie sonda, jeśli tak to na dzień dobry wypada rozpiąć kostkę przy kolektorze wydechowym ( ok 30cm nad sondą ) i przeczyścić styki. jakiś czas temu też wywalało mi czecka i odczytałem że to sonda. styki w kostce były zupełnie zaśniedziałe, wyczyściłem i problem ustąpił.
          jeśli potwierdzisz że to sonda i że styki są czyste, a nadal będzie wywalało błąd sondy to ja wymień .... wszyscy polecają NGK i dobrze robią ale na rynku dostępne są sondy DENSO czyli stosowane na pierwszy montaż w japońskich autach w cenach poniżej 200zł ( NGK będzie kosztowała grubo ponad 300zł )
          Last edited by Avenger85; 24-01-2012, 18:03.
          Civic VTi B18C4 182 HP

Comment

po diagnostyce komputerowej wyszło że sonda w ogóle nie funkcjonuje - czyli umarła ; /
            znalazłem na allegro takową https://moto.allegro.pl/sonda-lambda...026378234.html oryginał używany. warto?
            EX Civic FN1
            EX Civic ED7
            EX Civic EP2
            EX Civic FD7 FL
            EX Civic FN2
            EX Civic FG1
            EX Civic FD7
            EX Civic EM2
            EX Accord CL3
            EX Accord CG8
            EX Civic MB6
            EX Civic MB4
            EX Civic MB2

Comment

A czyściłeś te styki co kolega wyżej napisał? Kupując używkę można trafić na bubel, tym bardziej, że przy gazie i tak nie będzie dobrze funkcjonować. Jak chcesz kupić to zgłoś się do zaprzyjaźnionego sprzedawcy np. Ralfa. https://www.czesciuralfa.pl/
              http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20434 <----- Moja była srebrna strzała

Comment

Masz jednożyłową sondę w d14a2 z 97r.?

Używka to loteria, z przesyłką wyjdzie prawie 70zł, a ile kosztuje nowa sonda NGK / NTK do Twojego modelu?

Comment

NGK to wydatek ok 200zł
                  EX Civic FN1
                  EX Civic ED7
                  EX Civic EP2
                  EX Civic FD7 FL
                  EX Civic FN2
                  EX Civic FG1
                  EX Civic FD7
                  EX Civic EM2
                  EX Accord CL3
                  EX Accord CG8
                  EX Civic MB6
                  EX Civic MB4
                  EX Civic MB2

Comment

Gazownik może sprawdzić sondę..co prawda to przypadkiem widzi..ale jednak, mi kiedyś podczas regulacji tłumaczył..że jakieś wskaźniki powinny działaś a nie działają czyli sonda Jeśli chodzi o sondę, to może warto kupić oryginalna używkę, u naszych zaprzyjaźnionych sprzedawców..sporo zaoszczędzisz..a też długo posłuży, no i lepiej mieć oryginał zawsze.Jak chcesz używkę to ja mam do sprzedania, sprawna, a że kupiłem oryginał następny, bo myślałem że jest walnięta, ale okazało się że styki były poluzowane i nie mogłem jej już zwrócić jak coś to mam 4 żyłową Bosha dedykowaną, czyli z wtyczką już..była w 1.4 90km D14A2 i w D16Y2
                    Last edited by Barti82; 26-01-2012, 10:58.
                    Mój szarak

Comment

Czy jak wymienię sondę to spalanie gazu spadnie w okolice 9/100km? i Czy lapka check engine zgaśnie samopoczynnie czy trzeba ją będzie wyłączyć poprzez podpięcie komputera?
                      EX Civic FN1
                      EX Civic ED7
                      EX Civic EP2
                      EX Civic FD7 FL
                      EX Civic FN2
                      EX Civic FG1
                      EX Civic FD7
                      EX Civic EM2
                      EX Accord CL3
                      EX Accord CG8
                      EX Civic MB6
                      EX Civic MB4
                      EX Civic MB2

Comment

Gazu będzie mniej paliła, u mnie powiększyło się też jak miałem LPG spalanie, kiedy okazało się to sonda, po wymianie spadło spalanie. 1.4 90km powinno tak spalać w okolicach 8 gazu, moja tak paliła 7,5-8 Jeśli chodzi o drugą część to kurcze nie zwróciłem uwagi na to, ale po wymianie sondy odłączyłem akumulator po prostu w celu skasowania błędów, i tyle, przestanie świecić.
                        Mój szarak

Comment

a czy jest gdzieś opis jak wymienić, jakie klucze itd. tą sonde? wywala mi błąd i chcę to naprawić.

Comment

Zamieszczone przez Andy007 Zobacz posta
                            a czy jest gdzieś opis jak wymienić, jakie klucze itd. tą sonde? wywala mi błąd i chcę to naprawić.
                            Jeśli jest dedykowana, ma wtyczkę, to jest bardzo prosto sondę wymienić, odkręcasz ją i wkręcasz nową wpinasz wtyczkę i już, jeśli nie jest dedykowana to trzeba przewody lutować, łączyć itp.
                            Mój szarak

Comment

ok, a jak wywala mi błąd 1 to na bank jest to lambda i nie ma wyjścia tylko wymiana na nową? mechanik mówił mi, że przy LPG lambda szwankuje i trochę się śmiał, że każdy od razu wymienia.

Comment

Working...
                              X