Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

umiejscowienie sondy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• umiejscowienie sondy

Witam,
    po wymianie kolektora wydechowego w silniku d14a3 na 4-2-1 z ebay'a zastanawiam się gdzie wkręcić sondę? Pierwszy wariant to na wylocie jednego z kanałów spalinowych, natomiast drugi, to w okolicach katalizatora. Sonda jest jednożyłowa. Jak umiejscowienie sondy w tych dwóch punktach wpłynie na pracę silnika i spalanie ? Jednocześnie w sytuacji montowania jej w okolicach katalizatora niezbędne będzie zwiększenie długości przewodu, w jaki sposób ?

Z góry dziękuję za POMOC
    Pozdrawiam:
    -Paweł

Jak narazie próbuje z wkręceniem jej na wyjściu jednego z kanałów spalinowych, zobaczymy jak silnik będzie się zachowywał. Mam jednak jeszcze jedno pytanie, otóż podczas dzisiejszych przeróbek odpiąłem całkowicie sondę i kontrolka check engine nie zaświeciła, czy to normalne ? Dodatkowo gniazdo do podłączenia sondy nie jest podpięte orginalnie do reszty kabli (widać łączenia na załączonym obrazku). Czy może to wpływać na problemy z sondą ?

Pozdrawiam:
    -Paweł

Comment

Jak odłączyłeś sondę i nic się nie zapaliło, to nie jest normalne, u siebie ostatnio miałem śmieszny "problem" z tym, to po odłączeniu sondy od razu wywala błąd.Poszukaj jak i gdzie oryginalnie w Twoim silniku powinna być sonda umieszczona i tam ją wkręć, nie wiem czy u Ciebie przy katalizatorze czy normalnie wkręcona w kolektor.Kurcze jakaś rzeźba to jest Pewnie zupełnie nie tak instalacja podpięta, i dlatego nic Ci się nie zaświeca.A ile Ci pali, masz jakieś objawy jakby sondy nie było?
      Jeździsz z tą kostką tak jak jest na zdjęciu? bo wygląda jakby nie stykały się w ogóle piny w kostkach, jest nie dopięta w ogóle.U mnie sonda jest wkręcana w kolektor normalnie, ale kabelki od kostki sondy idą tym grubym przewodem który tam widać okręcony fabryczną rurką niżej pod tą rzeźbą.
      Last edited by Barti82; 04-11-2011, 18:41.
      Mój szarak

Comment

Working...
      X