Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka dopuszczalna grubość tarcz hamulcowych?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jaka dopuszczalna grubość tarcz hamulcowych?

Witam,
    właśnie dzisiaj wymieniałem opony i zauważyłem że mam jakieś cienkie tarcze. Zmierzyłem je i mają ok 5,5 mm grubości , pod palcem czuć jakieś wybrzuszenie. Przy jakiej min. grubości tarcz powinno się je wymienić? Jestem wkurzony bo jakieś 3tys. km temu mechanik wymieniał mi klocki i nic nie wspomniał o tarczach a teraz to podwójna robota. ps. moje autko jest bez ABS- więc chyba nie mam żadnych czujników zużycia. pzdr

u mnie w 5d sa tarcze grubosci 21 mm a dopuszczalna grubosc tarczy to 19 mm

Comment

Zamieszczone przez jump23 Zobacz posta
      u mnie w 5d sa tarcze grubosci 21 mm a dopuszczalna grubosc tarczy to 19 mm
      ja trochę inaczej to zmierzyłem - zmierzyłem zew. warstwę tarczy - przyjmuję żę wew. jest wytarta w takim samym stopniu jak i zew. czyli jest to ok 11mm + dochodzi ta przestrzeń pomiędzy warstwą zew i wew.. Wie ktoś ile ona wynosi??

Comment

to wez suwmiarke i zmierz cala tarcze ile ma grubiosci minimalna grubosc to 19 mm tak bedzie najprosciej

Comment

Zamieszczone przez jump23 Zobacz posta
          to wez suwmiarke i zmierz cala tarcze ile ma grubiosci minimalna grubosc to 19 mm tak bedzie najprosciej
          wiem że tak najprościej ale nie chce mi się już dzisiaj zdejmować koła bo cały czas leje. Dzieki i pozdro

Comment

Dzisiaj już jest ładna pogoda. Weź dwie pięciozłotówki, które mają po około 2.2 milimetra (czy to 2 złotówki miały po 2.2mm?), wsadź po jednej i drugiej stronie (tak aby wystawały nad rant - no chyba że nie będą wystawać, to z pewnością masz za małe tarcze. Jeśli wystają to suwmiarką zmierz razem z monetami i odejmij grubość monet. To co Ty zrobiłeś nie jest miarodajne, wnętrze tarczy jest zazwyczaj skorodowane.
            Z przodu minimalnie 19mm, z tyłu 8mm.
            Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
            Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

Panowie w tej chwili grubosc moich tarcz wynosi 19,5 mm , ale bede je musiał prztoczyc bo mi bija i po przetoczeniu ich \grubosc bedzie wynosiła 18,5mm a na gorze w poscie jest napisane ze minimalna grubosc to 19mm wiec wynika z tego ze musze kupic nowe...
              Na 100 % 19mm to minimalna grubosc i czy w moim przypadku definitywnie trzeba bedzie kupic nowe tarcze ??
              Last edited by Tomo1; 10-04-2010, 19:47.

Comment

Na przodzie minimalna grubość tarcz to 19mm ale nie oszukujmy się jak będą miały 18.5mm to jeszcze parę tys. km. zrobisz na nich.
                Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Witam . Pytanie tylko dlaczego biją - bo jak są krzywe - zwichrowane to toczenie raczej już chyba nie pomoże i w tym przypadku tylko wymiana . Jeżeli są nierówno zużyte na powierzchni to po większym przetoczeniu będą sporo cieńsze i mogą mieć mniej niż STYLE zakładasz. Pozdro

Comment

Ja tam wolałbym wymienić tarcze na nowe, toczenie to też wyjście ale osobiście wziąłbym nowe tarcze. I tak zakupu nowych nie unikniesz.

Comment

ok raczej je wymienie, założe nowy temat zebyscie mi polecili jakies dobre i przedewszsytkim tanie tarcze i klocki.

Comment

Working...
                      X