Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ręczny "łapie" tylko jedno koło? (tarczówki)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ręczny "łapie" tylko jedno koło? (tarczówki)

Podczas podnoszenia samochodu zawsze zaciągam ręczny. Ostatnio przeglądałem podwozie i zaciągnąłem ręczny gdy oba tylne koła były podniesione. Po opuszczeniu samochodu spuściłem ręczny, opadała tylko jedna strona - jak się okazało ręczny zupełnie nie łapie jednego koła. Linka wydaje się być ok.

Co może być przyczyną?
    Autko 5d, 1.4, `99.
    Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
    Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Linka na pierwszy rzut oka może wydawać się ok, a gdzieś w pancerzu może już puszczać, albo po prostu jest już wyciąnięta, ewentualnie coś nie tak z zaciskiem.
    Najpierw zainteresowałbym się linką, potem obejrzał dokładnie jak zachowuje się zacisk.

Comment

Jak masz zacisk to sprawdż cały mechanizm odwodzący-często się zapieka.Działa na zasadzie wykręcania lub wkręcania trzpienia tłoczka i często ulega zapieczeniu lub zablokowaniu.Nie obędzie się chyba bez demontażu,oczyszczenia i ponownego nasmarowania.
      ビートル ジョン

Comment

Domanoid najlepiej by było zdjąć cały zacisk, odpiąć linkie od ręcznego i sprawdzić mechanizm naciągu. Czyli wziąć sprawdzić czy po naciągu wychodzi tłoczek . Jeśli nie proponuje zdjąć cały zacisk, przesmarować tłoczek pastą i rozruszać naciąg. Potraktować go jakimś odrdzewiaczem itd. Pamietaj ze z tyłu tłoczki się wkręcają jeśli chcesz zeby sie schowały.

Comment

Dzisiaj zabrałem się za mój problem. Postanowiłem wykorzystać na początek pomysł zaczerpnięty z innego forum...
          Całkowicie poluzowałem linki od ręcznego, na odpalonym wozie chwilę pompowałem pedałem hamulca, zgasiłem. Naciągnąłem odpowiednio mocno linki. Test i ... cudownie działa ręczny na obu kołach. Gdzie wcześniej na jednym wcale nie działał tak teraz działa tak że tylne koła mogę za sobą ciągać
          Podobno tak można ustawić regulator. Bynajmniej nic mi o tym wcześniej nie było wiadomo. Polecam sprawdzić ten sposób przed rozbieraniem czegokolwiek.
          Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
          Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

mam podobny problem, też sprawdzałem zacisk ale nie wiem jak bardzo powinien wysuwać się tłoczek z zacisku?u mnie wysuwa się przy maksymalnym naciągu jakieś może 3 mm, dodam tylko że ręcznym w tym kole w ogóle nie działa.powiedz mi gdzie znajdują się te naciągi do linki od hamulca?bez kanału się raczej nie obędzie chyba?

Comment

z tylu podlokietnia. Wyciagasz popielniczke i zobaczysz srube do regulacji.

Comment

Working...
              X