Jeśli nie masz zamiaru pałować auta tylko jeździć w miarę spokojnie to możesz brać te tarcze
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tarcze hamulcowe - jakie kupić?
Collapse
X
-
Jeżdżę zupełnie "normalnie", bez szaleństw dlatego pomyślałem że może tanie w tym przypadku nie będzie znaczyło złe.
Niedawno kupiłem to auto, sam zakup mnie trochę po kieszeni uderzył więc szukam czegoś niedrogiego. Nie chcę jednak kupować szajsu.
A którą firmę z tych dwóch lepiej wybrać? Z tego co wygooglowałem to chyba MOUNTAIN NISHIOKA
Comment
-
W tej cenie (270-280zł.) kupisz zestaw - tarcze Brembo + klocki Ferodo, zestaw markowy, pewny i sprawdzony.
Comment
-
Dla mnie zestaw sprawdzony to komplet tarcz i klocków ATE.
Mountain Nishioka to jakaś chińszczyzna.
Osobiście wybierałbym pomiędzy:
1- ATE (mogą być nacinane PowerDisc lub gładkie)
2- Brembo (jeśli Brembo to gładkie)
3- Mikoda (kolega ma nacinane i nawiercane, chwali sobie)
4- Zimmermann (nawiercane w poprzednim aucie szybko zaczęły mi pękać w miejscach nawierceń, dostawały bicia, gładkie są ok)
Tarcze ułożyłem w hierarchii tak jak ja to uważam. Wiadomo, nie każdy musi się z tym zgodzić. Osobiście nie miałem tylko tarcz Mikody, resztę już przetestowałemLast edited by analyzer64; 20-03-2010, 11:35.
Comment
-
Dzięki wielkie, faktycznie chyba warto dołożyć kilka złotych na Brembo i Ferodo.
Skoro zestaw sprawdzony to zdaję się na Wasze opinie. Pozdrawiam
Co sądzicie o tej aukcji https://www.allegro.pl/item952687367...vic_rover.html
Sprzedawca twierdzi, że będą pasowaćLast edited by maciek697; 22-03-2010, 16:36.
Comment
-
Nigdy w życiu Brembo.
Jeśli Brembo to tylko ORO ale to mega koszty.
Jak miałem 242mm miałem Brembo Maxy (nacinane) z Ferodo Premier, pogięły się w pizdu po ok 20kkm, zrobiłem swapa na 262mm miałem Brembo gładkie z Ferodo Premier, pogieły się w pizdu po ok 15kkm, zrobiłem swapa na 282mm, poczatkowo miałem EBC gładkie z Ferodo Permier, przejechałem 20kkm skończyły się Premiery, włożyłem Ferodo DS Performance przejechałem 15kkm skończyły się DSy, włożyłem kolejne DSy 1kkm temu i do tej pory tarcze są prościutkie i nie mają żadnych bić.
Przebiegi klocków tak małe ze względu na to w jaki sposób wykorzystuje hamulceCzyli jak jeżdżę civickiem to niemal non stop upalam.
Zamiast badziewia Brembo czy to gładkiego czy nacinanego wolał bym Mikode czy Speedmaxa albo najtańsze zamienniki z IC ze względu na cenę, pogną się tak samo jak Brembo a kosztują 2 razy mniej.
Comment
-
Ciekawe rady spychu, to chyba poszalałeś i z gorącymi tarczami w kałuże wjeżdżałeś bo ja jeżdżę na gładkich 262mm Brembo (wielu użytkowników również) i chwalę sobie, tylko podstawą jest dobrze je dotrzeć i ułożyć na początku.
Comment
-
A co widzisz w tym dziwnego ?
W mniejsze lub większe kałuże wjeżdża się czasami mimo woli ale podczas deszczu nikt nie zapierdziela tak, żeby rozgrzewać nie wiadomo jak mocno tarcze.
Były dobrze ułożone, nie katowane po założeniu a mimo wszystko stało się co się stało. Dla mnie Brembo to kupa i ja znam opinie wielu osób, które powiedzą Ci to samo co ja, więc ile ludzi tyle opinii.
Wali mnie szczerze to czy pogięły się od kałuż czy od zbyt małej pojemności cieplnej, czy od olania przez psa czy wiewiórkę, na obecnym setupie tak samo użytkuję Civica jak na Brembo, tez upalam, też wjeżdżam w kałuże, też jeżdżę po deszczu i obecne tarcze mają już ponad 36kkm i są w idealnym stanie i stąd wnioskuję po doświadczeniu z dwoma Brembo, że to gówno i jedyne Brembo godne polecenia to ORO i mojej opinii nic nie zmieni.
I gdybym miał wybierac pomiędzy Brembo a Mikoda czy Speedmaxem wybrał bym Mikode/Speedmax'a ze względu na cenę.Last edited by spychu; 06-04-2010, 20:11.
Comment
-
Zamieszczone przez spychu Zobacz posta
Przebiegi klocków tak małe ze względu na to w jaki sposób wykorzystuje hamulceCzyli jak jeżdżę civickiem to niemal non stop upalam.
Comment
-
Ja za namową mechanika na przód i tył założyłem TRW i nie narzekam, coś w tym stylu : https://moto.allegro.pl/item96681630...ej9_ma_mb.htmlBandit 1
Comment
-
Od siebie polecam tarcze ATE. Mechanik mnie namówił, w sumie nawet po znajomości załatwił po 110 za jedną i muszę przyznać że naprawde elegancko działająPozdrawiam wszystkich cieplutko!
Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.
Comment
Comment