Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hamowanie - odgłos tarcia w tylnym prawym kole

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Hamowanie - odgłos tarcia w tylnym prawym kole

Witajcie

Od niedawna dał mi się we znaki dziwny odgłos w tylnym prawym kole, tak jakby coś o coś tarło w trakcie hamowania i to w momencie jak auto jest już przy niewielkiej prędkości. Ewidentnie słychać że ma to związek z kołem bo odgłos jest równomierny z jego obrotem: jeden obrót = jedno tarcie

W związku z powyższym, czy ktoś wie o co tutaj może chodzić????

Krzywy bęben?
    A moze szczeki ci sie koncza

Comment

Może, napisałem do ciebie własnie na priv. Moze to być przyczyną ????

Comment

Stawiam na szczęki

Comment

Zamieszczone przez zal2000 Zobacz posta
          Może, napisałem do ciebie własnie na priv. Moze to być przyczyną ????
          nie wiem wstydzisz się swojego pytania? że aż PRV wysłałeś? przecież inni też mogą miec podobny problem i chętnie by skorzystasli z tego tematu...np ja.

Comment

Ja stawiam na krzywy bęben. Ostatnio miałem to w swojej Hondzi wymieniłem bebny i szczęki. Po jakims czasie ok. 2000 km pojawiły sie te same obiawy co opisałeś " ostatni moment hamowania przy niewielkiej prędkosci stukało w prawym tylnym kole"- okazało sie, że nowy bęben był jajowaty. Zapomniałem dodać niewielkie pulsowanie hamulca podczas hamowania. Bęben został zareklamowany , narazie mam nowy i wszystko gra

Comment

Zamieszczone przez R19K10S Zobacz posta
              nie wiem wstydzisz się swojego pytania? że aż PRV wysłałeś? przecież inni też mogą miec podobny problem i chętnie by skorzystasli z tego tematu...np ja.
              Nie wstydzę się pytania, nie po to jest to forum, napisałem na priv odnośnie innego posta w innym temacie...

A co do tego tematu to w najbliższym czasie udaję się do mechanika to wam dokładnie powiem co i jak

Zamieszczone przez max.555 Zobacz posta
              Ja stawiam na krzywy bęben. Ostatnio miałem to w swojej Hondzi wymieniłem bebny i szczęki. Po jakims czasie ok. 2000 km pojawiły sie te same obiawy co opisałeś " ostatni moment hamowania przy niewielkiej prędkosci stukało w prawym tylnym kole"- okazało sie, że nowy bęben był jajowaty. Zapomniałem dodać niewielkie pulsowanie hamulca podczas hamowania. Bęben został zareklamowany , narazie mam nowy i wszystko gra
              Jeśli możesz to napisz ile Cię wyniosła wymiana
              Last edited by kondzi; 04-08-2009, 22:09. Powód: regulamin-pkt.10

Comment

Ja mam ten sam problem ale zdiagnozowałem go sam - odkręciłem koło i zacząłem się nim bawić - jest niewielka różnica w grubości tarczy (przetaczana) i to wystarczy, nie powoduje to u mnie żadnych wibracji przy hamowaniu z większych prędkości więc nie ma się z tym co bawić. Wystarczy mocniej wcisnąć hamulec i nic nie słychać. Jest też taka opcja że osłona która jest przy tarczach ociera o felgę (też miałem ten problem ) wystarczy lekko przekrzywić

Comment

mi kiedys kamien wpadł pomiedzy tarcze a osłone i tarło...po odkreceniu koła i przegladzie dojrzalem maly kamyk prawie go widac bnie bylo- co do problemu z tym skrzypieniem tez stawiam na tarczę

Comment

Miałem podobny problem, wystarczyło zdjąć koło, odchylić zacisk, przeczyścić cylinderek, psiknąć WD-40 tu i tam, poruszać wszystkim i przestało pewnie Ci klocek nie odbija od tarczy
                    A tak nawiasem mowiąc to koledzy piszą o bębnach i szczękach, to istnialy modele 5d po liftingu z bębnowymi hamulcami z tyłu??

Comment

napewno to jest to że cilinderki się zabródziły i nieodbijają ja miałem niedawno to samo i pszeczyściłem docisk i jest wszystko okej pozdro

Comment

Working...
                      X