Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wpadający podczas jazdy pedał hamulca

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wpadający podczas jazdy pedał hamulca

Witam, ciąg dalszy przygód z moją 23 letnia Hania. ( Fastback 1.4 90 km 2000 r)

Dziś w drodze z pracy podczas hamowania żonie wpadł do końca pedał hamulca, auto zahamowało mocno. (awaryjnie?)

Po tym incydencie pojechałem się przejechać ok 15 km i cały czas intensywnie hamowałem. Pedał zachowywał się już normalnie. Jedynie przy mocnym hamowaniu czuć że ABS nie działa (wpada w poślizg a kołą się blokują) Hałasów żadnych niepokojących nie słyszę podczas jazdy.

Od marca świeci się jednocześnie ikona ABS i hamulca ręcznego (cały czas) (w marcu, kwietniu ikonki same gasły podczas jazdy). Jednak nic z tym więcej nie robiłem ze względu na fakt, że płyn hamulcowy w normie (max) był wymieniany 2 lata temu, wycieków brak. (sprawdzałem dziś również)

Tarcze i klocki też są w bardzo dobrym stanie. W maju przód był zakładany nowy (tarcze i klocki) a Tył w 2021 r.

Co do elektroniki, ładowanie akumulatora jest poprawne (miesiąc temu alternator został zregenerowany)

a w 2022 r zakupiłem nowy akumulator.

na wiosnę 2023 r. wyczyściłem styki masy pod maską. A dziś sprawdziłem wszystkie bezpieczniki z ABS ( są dobre)

Załączam filmik z samodiagnostyki z zworką w kostce:

Poproszę o odczytanie kodów błędów jeśli to możliwe.

Plus na co zwrócić uwagę jak pojadę do mechanika.
    Last edited by Tomek W.; 20-07-2023, 19:34.

Zamieszczone przez Tomek W. Zobacz posta
    Załączam filmik z samodiagnostyki z zworką w kostce:
    Nic na tym filmie nie ma.

Którą kostke mostkowałeś? Do kodów abs trzeba zmostkować inną kostkę niż do kodów komputera silnika:

obraz_2023-07-21_004417899.jpg

Comment

Hej. Miales rację. Zwieralem nie ten kabel. Niestety po odnalezieniu niebieskiego kabla który ma 4 piny. W każdym opcji łączenia zworka. Nie druga ikonka od abs. Może w mojej wersji jest abs jest podpiety pod OBD. ? Które moja honda posiada.

zdjęcie:

Najszybszy darmowy hosting zdjęć i obrazków. Pliki aż do 6.66 MB! Bez pop-ups! JPG, GIF, PNG! Oraz BMP! Udostępnij swoje zdjęcia znajomym!
      Last edited by Tomek W.; 21-07-2023, 18:21.

Comment

post do skasowania
        Last edited by Tomek W.; 21-07-2023, 18:22.

Comment

post do skasowania.

Comment

Czyli według instrukcji schematu ABS mogę mieć problem z masą albo cały moduł szlak trafił. Sprawdze jeszcze raz masy. Cały czas z zworka czy bez ikonka ABS swieci sie bez przerw z ikonka hamulca ręcznego.

Comment

Na początek to poszukaj jeszcze tej kostki 5 pinowej od abs, bo z tego co widzę po Twoim zdjęciu to wpinałeś się do kostki od komputera silnika. Patrząc na zdjęcie z manuala ta kostka od absu powinna być gdzieś nad schowkiem

Comment

Zamieszczone przez thirdman Zobacz posta
                Na początek to poszukaj jeszcze tej kostki 5 pinowej od abs, bo z tego co widzę po Twoim zdjęciu to wpinałeś się do kostki od komputera silnika. Patrząc na zdjęcie z manuala ta kostka od absu powinna być gdzieś nad schowkiem

Patrzyłem i nie widzę po wyjęciu schowka żadnej innej kostki. W innych tematach właśnie ta niebieska kostkę 5 pinowa (u mnie 4 pinowa) wszyscy zwierają i daje odczyt błędów ABS. Pod schowkiem jest jedynie żółty połączony kabel 2 pin of SRS pasażera. Który wcześniej błędnie mostkowalem.

Comment

20230722_150748.jpg zdjęcie

Comment

Dzień dobry. Jestem tu nowy i mam nadzieję że dostanę tutaj choć odrobinę zrozumienia bo męczę się z tematem już od kilku dni i sił mi już na prawdę brak. :( Honda Civic VI 5d 98 d14a7 ABS świeci się już od kilku tygodni, już wcześniej miewał tak że się zapalał ale po jakimś czasie gasł, ale zdaje się że już "samo się nie naprawi". Chcę zrobić samodiagnozę by dowiedzieć się co szwankuje. Przeszukuję internety, masakra, internety zdominowane przez trzydrzwiową wersję, a nawet jeśli nie to

Rzeczywiście to chyba ta kostka, ja nie mam absu więc nie wiem
                    Jak nie uda się odczytać, ani naprawić to lepiej odłączyć bezpiecznik/kostki, tak żeby pompa ABS nie włączyła Ci się znowu w jakimś losowym momencie.

Comment

http://civicklub.pl/forum/showthread...po-raz-kolejny

Jak nie uda się odczytać, ani naprawić to lepiej odłączyć bezpiecznik/kostki, tak żeby pompa ABS nie włączyła Ci się znowu w jakimś losowym momencie.
                      Ten bezpiecznik pod nogami kierowcy czy ten pod maską?

Comment

obraz_2023-07-22_170104642.jpg

Wyjmij bezpiecznik silnika abs pod maską, i powinno być ok.

Comment

http://civicklub.pl/forum/showthread...po-raz-kolejny

[ATTACH=CONFIG]63592[/ATTACH]

Wyjmij bezpiecznik silnika abs pod maską, i powinno być ok.
                          Ok. Później skieruje honde do warsztatu który zajmuje się tylko hondami. Dziś mój brat mechanik stwierdził że on nie jest elektrykiem i nie będzie szukał usterki. Może dlatego zonie wpadł tak dziwnie pedal hamulca bo na chwilę w czasie jazdy ABS się uaktywnił. Jak naprawie to dam znac. Szkoda że nie udało mi się dziś naprawić. Kilka razy zima ten ABS uratował mi skórę na śniegu w korkach.

Comment

Hej, odświeżając temat, czy pompa ABS i sterownik ABS w każdej wersji CIVIC VI są takie same ? tzn z silnikiem 1.4 90 km ? manual ?

Bo zauważyłem po portalach że są dwie wersje modułu (Bosch i mitsubishi) Więc pewnie sterowniki do modułu też są co najmniej dwa.
                            Last edited by rambo7; 17-11-2023, 08:36.

Comment

Witam ponownie odświeżając temat, może dla potomnych którzy jeszcze odpychają się zabytkiem jakiem jest CIVIC VI generacji.

Od dziś ABS działa u mnie bez problemu od około 100 km. Pomogła wymiana całego modułu z sterownikiem Zakupiłem org. używany z portalu na A za 100 zł z wysyłką

Więc w końcu na zimę mogę cieszyć się sprawnym układem ABS. Przy okazji brat mechanik wymienił mi płyn hamulcowy na nowy. Oraz odpowietrzył 4 koła (co musiało i tak przy tej operacji być zrobione)

Poproszę o połączenie postów.
                              Last edited by Tomek W.; 16-11-2023, 20:53.

Comment

Working...
                              X