Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Samoregulator szczęk blokuje koło

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Samoregulator szczęk blokuje koło

Postanowiłem odświeżyć samoregulację szczęk bębna, bo mi pedał hamulca nisko łapał. Po zabiegu musiałem dosyć sporo odkręcić śrubę regulacji ręcznego hamulca. Wszystko było ok. Po kilku jazdach bębny chyba za mocno się dokręcają, bo jest lekki opór. Raz to mi nawet koło zablokowało, że szczęki się paliły. Dobrze, że to była krótka trasa 10km.
    Jak to możliwe, że samoregulator za bardzo dokręca koło?

Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz posta
    Postanowiłem odświeżyć samoregulację szczęk bębna, bo mi pedał hamulca nisko łapał. Po zabiegu musiałem dosyć sporo odkręcić śrubę regulacji ręcznego hamulca. Wszystko było ok. Po kilku jazdach bębny chyba za mocno się dokręcają, bo jest lekki opór. Raz to mi nawet koło zablokowało, że szczęki się paliły. Dobrze, że to była krótka trasa 10km.
    Jak to możliwe, że samoregulator za bardzo dokręca koło?
    Wydaje mi się że masz samoregulator do wymiany. Blaszka która kontruje regulator chyba go nie blokuje bo dalej się rozkręca.

W yarisce tak miałem że blaszka kontrujaca ( blokująca) nie zachodziła na nakrętkę zębatą i cały czas mi ocierało i blokowało koło.

Comment

Zamieszczone przez woody Zobacz posta
      Wydaje mi się że masz samoregulator do wymiany. Blaszka która kontruje regulator chyba go nie blokuje bo dalej się rozkręca.

W yarisce tak miałem że blaszka kontrujaca ( blokująca) nie zachodziła na nakrętkę zębatą i cały czas mi ocierało i blokowało koło.
      Blaszki są jak nowe i nie pogięte. Zębatki też w dobrym stanie. Trochę je czyściłem i jeden ząbek piłowałem, bo był zjechany. Zobaczymy jak będzie. Jak myślisz, czy mogę jeździć bez samoregulatora? Niestety nie kupię nigdzie już tego.

Comment

A sprężyny ściągające są w jakim stanie?
        A bez samoregulatora czy można jeździć? Nie wiem, pewnie tak [emoji16].

Tak jeszcze myślę, może nie potrzebnie ruszałeś śruby regulacji ręcznego. Trzeba było ustawić szczęki na regulatorze żeby delikatnie ocierało o bęben, skręcić i pojeździć troszkę hamując, kilka razy zaciągnąć ręczny.
        Last edited by woody; 03-05-2018, 20:06.

Comment

A sprężyny ściągające są w jakim stanie?
          A bez samoregulatora czy można jeździć? Nie wiem, pewnie tak [emoji16].
          Sprężynki też wzorowy stan. Tylko zastanawia mnie jak zaczepić sprężynę samoregulatora. Od zewnątrz czy wewnątrz. Wiesz zaczep pasuje tak i tak. Może to bardziej lub mniej przyciąga blaszkę

Comment

Wyżej edytowałem, zaczep od zewnątrz.
            Też nie pamiętasz jak było przed rozebraniem? U mnie to normalne.... [emoji23]

Comment

Wyżej edytowałem, zaczep od zewnątrz.
              Też nie pamiętasz jak było przed rozebraniem? U mnie to normalne.... [emoji23]
              Ja miałem jedno wewnątrz a drugie tak:

I weź tu bądź mądry

Comment

Też mam tak.

Comment

Też mam tak.
                  A pamiętasz może na ilu Ząbkach ręczny ci zaczyna łapać. U mnie od 3 zaczyna lekko łapać i na 6 ząbku blokuje

Comment

A pamiętasz może na ilu Ząbkach ręczny ci zaczyna łapać. U mnie od 3 zaczyna lekko łapać i na 6 ząbku blokuje
                    Mam dokładnie tak jak piszesz. 7 nie zapne.

Comment

Mam dokładnie tak jak piszesz. 7 nie zapne.
                      Ok czyli dobrze. Ok zobaczę jutro czy bębny będą ciepłe po jeździe czy nie. Dzięki za pomoc, bo nie mam jak porównać z inną Hondą

Comment

Tak jeszcze myślę, może nie potrzebnie ruszałeś śruby regulacji ręcznego.
                        Ps. Musiałem odkręcić ręczny, bo za mocno łapał. Pewnie jakiś mechanik podkręcił śrubkę, zamiast regulatory naprawić

Comment

Ps. Musiałem odkręcić ręczny, bo za mocno łapał. Pewnie jakiś mechanik podkręcił śrubkę, zamiast regulatory naprawić
                          Aha, to wyreguluj regulatory na poluzowanej lince i potem delikatnie naciągnij linkę i kilka razy zahamuj ,potem ręczny i będzie dobrze!

Comment

Odkręciłeś za dużo,teraz szczęki po nagrzaniu nie pozostawiają luzu,zaczynają coraz mocniej trzeć i coraz bardziej się powiększać..
                            Wkręć trochę i pozwól samoregulatorowi skasować luz samemu.

czy mogę jeździć bez samoregulatora?