Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szmery w kole + ABS

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Szmery w kole + ABS

Witam,

Od pewnego czasu (rok) w przednim lewym kole słychać cykliczny szmer przypominający delikatne obcieranie.
    Bicie tarcz zostało sprawdzone, i jest podobno ok. Mechanik zwrócił uwagę, że może być coś z piastą, temat zostawiłem.
    Dziś zapaliła się kontrolka od ABS i nie chce zgasnąć (CIVIC 1.5, 2000r).

Przeglądam teraz forum i nie wiem czy opisane fakty można ze sobą połączyć jakoś? Możliwe że coś stało się z czujnikiem?
    Doradźcie co robić, jak w garażu zdejmę koło będzie coś widać?
    Jak mogę zdiagnozować najlepiej temat?

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

P.S
    Czytam teraz zaciekle forum, możliwe że szmery powoduje uszkodzona koronka ABS?
    Ona montowana jest na przegubie?
    Last edited by moraw2008; 24-05-2017, 08:35.

chyba tak, na przegubie

sprawdź tematy i odnośniki do innych tematów:
    Czujnik ABS

Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki, posprawdzałem wszystko.
      Jak zdejmę koło i skręcę oś na maxa, to chyba będzie już coś widać? Chciałbym uniknąć zdejmowania tarczy i zacisku.
      Ciekawy jestem czy mechanicznie mogło się tam zrobić, co powodowało hałas..

Comment

Witam,

No więc tak, doradźcie proszę bo naczytałem się, posprawdzałem i sam nie wiem co dalej...

- diagnostyka wskazała kod 18 - (Czujnik szybkości obrotów koła tył lewe Błąd sygnału)
        - zdjąłem koło, koronka wydaje się być w miarę ok, czujnik nie styka się - wydaje mi się że przerwa jest zachowana. Powycierałem lekko to co mogłem, psiknąłem powietrzem..

Kontrolka ABS już wczoraj zgasła, żeby zapalić się dziś rano.. teraz po założeniu koła pojeździłem chwilę i znowu nie świeci się.

Czy winny może być sam czujnik? Czy w przypadku czujnika paliła by się non-stop?
        Mogę coś rozwalić w aucie, jak będę jeździł na zapalonej kontrolce ABS? Wczoraj sprawdzałem i w momencie kiedy pali się, ABS nie działa.

Comment

Kończy się czujnik ABS. Nic nie rozwalisz tylko tak jak piszesz nie będziesz miał ABS-u. Przyzwyczajenie że przy ostrym hamowaniu blokować się będą koła.

Comment

Zamieszczone przez elmer32 Zobacz posta
            Kończy się czujnik ABS. Nic nie rozwalisz tylko tak jak piszesz nie będziesz miał ABS-u. Przyzwyczajenie że przy ostrym hamowaniu blokować się będą koła.
            Dzięki za odp.
            Dziwne trochę, zdjąłem przednie lewe koło - tam koronka była tak zabrudzona syfem, że nawet jej w pierwszym momencie nie znalazłem.
            Wyczyściłem dokładnie, lśni się teraz, ząbki widoczne.. a błąd 18 jak był tak jest, krzyczy koło tylne

Comment

Zapytam jeszcze o jedną rzecz, bo czytając forum nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, a sporo osób o to pyta.

Jedni piszą że mają dwie wtyczki diagnostyczne inni jedną... Większość przepisów na diagnostykę mówi aby zwierać dwupinowy wtyk.
              Ja mam dwie wtyczki wąską - dwupinową i szerszą bodajże 5 pinową. (Civic 2000 r 1.5 benz.)

W pierwszej kolejności, jak zwarłem wąską wtyczkę - próba diagnostyki zakończyła się zapaleniem SRS - świeciło się i nie zgasło - czy to coś oznacza?
              Zmieniłem wtyk, zwierając pierwszy i trzeci pin na wtyczce szerszej i wtedy kontrolka ABS przemówiła, podając kod 18.

Jak w takim razie zrobić ogólną autodiagnostykę?

Comment

Working...
              X