Witam. Mam problem podczas redukcji prędkości z dajmy na to 90 do 20 następuje wibracja kierownicy. Co będzie bardziej prawdopodobne że tarcze do wymiany czy wystarczy ustawić zbieżnosc?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wibracje podczas hamowania
Collapse
X
-
Podepnę się pod temat ponieważ u mnie też podczas hamowania pojawiają się wibracje i bujanie przy dojeżdżaniu do świateł z lekko wciśniętym hamulcem.
Byłem dziś na rolkach i ustaliłem że problem dotyczy hamulców tylnej osi.Teraz pytanie problem to krzywe tarcze czy uszkodzone zaciski ? Dodam że poprzedni właściciel przetaczał tarcze i założył nowe klocki ale czy naprawa została wykonania poprawnie to nie wiem. Diagnosta stawia też na zapieczone prowadnice zacisków. Co wg Was może być problemem ?
Comment
-
Zamieszczone przez magicrod Zobacz postaale czy to chodzi o zbieżność jeżeli muszę trzymać kierownicę lekko w lewo aby jechać prosto a jak puszczę to delikatnie skręca w prawo bo wraca do pionu?
"zbieżność " to parametr z którego wynika tor jazdy obu kół na osi jest zgodny i nic więcej,więc jesli któreś koło skręcisz to przy puszczeniu kiery kola ustawią sie po równoinne i pomimo tego ze będie ona krzywo to symetria zostaje zachowana i nie ma prawa sciągać
Powód może leżeć w tylnej osi,bo pomimo tego ze wartość całkowita zbieżności będzie poprawna,to jednak oba koła mogą być skręcone w którąś stronę .
Czlowiek który ustawia geometrię jest w stanie od razu po założeniu skontrolować podstawowe rzeczy takie jak pochylenie kół,zbieżność kół na poszczególnych osiach,zbieżność toru obu osi i to czy wszystkie kola są w "prostokącie",masz prawo wymagać od niego podania tych wartości.
Na podstawowych urządzeniach nie da sie sprawdzic rożnicy katów na skręcie,ani wyprzedzenia sworznia zwrotnicy,ale akurat te dwa parametry nie są istotne przy jeździe na wprost,a ściślej to aby mialy na to wpływ ,musiały by być tak zrąbane ze do stwierdzenia tego nie potrzebował byś diagnosty.
Zamieszczone przez lojek Zobacz postapodczas hamowania pojawiają się wibracje i bujanie przy dojeżdżaniu do świateł z lekko wciśniętym hamulcem.
Nigdy nie ma idealnie prostej tarczy,więc jeśli zacisk nie ma mozliwosci "pływania" to w przypadku pofalowanej tarczy lub krzywej piasty zaraz odczujesz to w środku.
Niestety nawet zeby zacisk nie wiem jak luźno osadzić,to nic nie skoryguje różnic w grubości tarczy na całym obwodzie,to zawsze będzie szarpać.
Tarcze toczone po skrzywieniu to często pomoc doraźna niestety i pomimo tego ze tokarz wykona pracę wzorowo,to nie ma gwarancji że będzie dobrze.
Tarcza potrafi sie skrzywić od tego że zostanie z jednej strony szybciej ostudzona lub bardziej nagrzana i napreżenia z obu jej stron sa różne.
Tak przetoczona tarcza będzie prosta jedynie do czasu aż ktoś nie depnie dobrze na hebel i naprężenia znowu się wyrownają.Efekt jest taki ze częściowo powróci ona do formy z przed skrzywienia.Tylko ponowna obróbka cieplna przed toczeniem i założenie tarczy bez naprężeń może dać 100% gwarancji.
Comment
-
Wymieniłem ostatnio przednie górne wahacze lewą i prawą stronę. Wibracje wyraźnie ustały zdziwiło mnie to ogromnie ale piszę to po to aby nie zawsze kierować się układem hamulcowym. Lewy wahacz był bardzo mocno wywalony dobrze że się nie wyrwał.
Zaciski zostawiam do sprawdzenia ale jak się zrobi cieplej.
Comment
-
Mi znosiło lekko w lewo, zrobiłem geometrie. Zaczęło znosić jeszcze bardziej, więc zamieniłem opony z przodu stronami ( opony symetryczne ) i się prawie wyrównało. Teraz na letnich zaczynają się z tyłu wibracje przy prędkościach 50-60kmph. Wulkanizator wyważył na nowo i obstawił wadliwe ogumienie na 90%. Opony prawie nowe, bieżnik 7-7,5mm.
Wibracje przy mocnym/długim hamowaniu też się u mnie pojawiają z tyłu. Kiedyś ktoś na przeglądzie powiedział, że z tyłu bęben zapieczony, jest to możliwe, że to właśnie on wywołuje wibracje przy hamowaniu?
Comment
-
Zamieszczone przez lojek Zobacz postapiszę to po to aby nie zawsze kierować się układem hamulcowym.
Każdy luz działa jak młotek,który potęguje wszelkie odczucia.
Luz spowodował to że wychwyciłeś niedoskonałości układu,bo telepiące się elementy uderzały w położeniach granicznych .
Uważasz że skoro teraz nie czujesz to jest wszystko dobrze? Wiedz że krzywizny w heblu niszczą zawias i układ kier. bardziej niż przebieg,
U Ciebie zniszczyły akurat to co miało luzy.
Comment
Comment