Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujnik tylnego lewego koła abs

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czujnik tylnego lewego koła abs

Witam, mam problem z kontrolką abs, świeci cały czas, samodiagnostyka wykazała kod 15 czyli błąd czujnika tylnego prawego koła
    teraz parę pytań, jak to samemu naprawić? bo czytałem że nie trzeba wymieniać tylko coś tam trzeba wyczyścić
    Jeśli dojdzie do wymiany to nigdzie nie widziałem tylnej prawej na sprzedaż, czy można kupić prawą przednią lub lewą tylnią i będzie pasować? gdzie kupować części? bo szukałem na alledrogo
    no to w sumie tyle, mam nadzieję że pomożecie, będę monitorował ten temat
    Auto Honda hatchback 97' 75 koni

Dawaj auto na podnośnik i czegoś się dowiesz. Zobaczysz czy kable od czujnika są całe, błąd opisuje przerwany obwód, do wyczyszczenia może być koronka ABS z syfu ale podejrzewam że wyczyszczenie nic nie da (mogę się mylić).
    Czujnik ABS na tył bez znaczenia lewa , prawa.
    Sklepów a sklepów użyj google.
    Np. mój osiedlowy sklepik z fantami.
    Nowe części i akcesoria samochodowe. Bezpieczne zakupy, dostawa 24h, zwrot do 14dni. Wybieraj spośród 3 milionów części.

A numer silnika , skrzyni znajdziesz tu.
    numer silnika.jpg
    Last edited by woody; 13-03-2017, 05:02.

Comment

Silnik d14a3
      Podnieś auto i zmierz opór lewego i prawego czujnika,jak sie różnią to na złom.
      Jeśli różnicy nie będzie,to miernik przełączasz na woltomierz i kręcisz kołem,powinien generować napięcie.Taki sam odczyt powinieneś mieć przy module ABS,który znajduje sie pod plastikiem po prawej stronie nóg pasażera,po kolorach rozpoznasz które przewody są od tego czujnika-odpinasz kość wpinasz woltomierz i kręcisz kołem.
      Możesz mieć uszkodzony przewód,albo czujnik,więc dużo do sprawdzania nie ma.

Comment

Brak sklepu z częścią abs

Witam, niedawno kupiłem swoją pierwszą hondę, wersja robiona w japoni może stąd ten problem
        Jedyne co trzeba było w niej wymienić to czujnik abs więc stwierdziłem że to nie problem, w końcu kosztują grosze, a jak każdy mi mówili honda ma tanie i łatwo dostępne części
        Niestety nie w moim wypadku, część wygląda jak na zdjęciu i w jedynym miejscu gdzie jest kosztuje 1400 zł, ale może źle szukam, znacie jakieś sklepy gdzie mogłaby się ona znaleźć? nie ma nawet takiej używanej na allegro
        $_57.jpgtutaj zdjęcie tej części

Kod części totalnie dziki als1085

przeniosłem w kontynuację tego wątku tematy są ze sobą ściśle powiązane, nie ma sensu tworzyć osobnego Watku.
        r7.
        Last edited by rambo7; 21-04-2017, 13:24. Powód: edit

Comment

A może to ?
          https://www.czesciauto24.pl/honda/civic-vi-hatchback-ej-ek/5196/10138/esp_dynamiczna_regulacja_toru_jazdy

Comment

Kupiłem tam i się okazało że nie pasuje, właśnie z tego powodu że są inne dla roczników 97, te jak na zdjęciu to znalazłem tylko na amazonie amerykańskim... jak widać nie ma co kupować auta robionego w japoni na polskie drogi (większość hond to angielki)

Comment

Nie wiem w takim razie , moja hanka też jest składana w Japoni i jakoś nie mam problemu z częściami.

Dziwne , dużo jest części do naszego modelu , także gdzieś je trafisz , nie wierze że jest taki problem z abs.

Hmm , może kupiłeś nie na tą stronę , może nie od tego roku produkcji?
              Last edited by woody; 21-04-2017, 15:25.

Comment

Zamieszczone przez cereal0 Zobacz posta
                jak widać nie ma co kupować auta robionego w japoni na polskie drogi (większość hond to angielki)
                Opowiadasz jakieś niestworzone rzeczy,każdy jeden HB jest składany w Japonii,jeździmy nimi,modzimy,wymieniamy się częściami i cieszymy się nimi,a nie płaczemy.Jk się spierdzieli to łatamy i jeździmy dalej-takie to są auta.
                Może byś chociaż podał z którego to koła.
                Na Twoim miejscu odpuścił bym sobie ABS i zajął się czymś konkretnym,czymś co w tym roczniku jest do zrobienia na wczoraj,a nie pierdołami.W tych rocznikach 1.4 miało ABS za słoną dopłatą,moim zdaniem kasa rzucona w błoto.
                Last edited by m26; 21-04-2017, 18:06.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                  Na Twoim miejscu odpuścił bym sobie ABS
                  Jak ? Wystarczy że wyciągnę bezpiecznik lub odłączę pompę?

Comment

Odłączysz obojętnie co i już nie bierze udziału w czymkolwiek.W nowszych generacjach nawet niesprawność lampki dazaktywuje system.

Comment

Oki znalazłem na tym forum https://web.facebook.com/groups/322622547843828/
                      Polecam łatwo poszło, no i rzeczywiście jeszcze trochę do roboty w tym aucie mam dzięki za pomoc

Comment

Stabilizator załóż bo nie masz,zainwestuj w hebel,bo ten co masz zrobili trochę za słaby.
                        Auto zmieni się nie do poznania,no chyba że poprzednik już to ogarnął.

Comment

Working...
                        X