Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odpowietrzanie pompy ABS

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Odpowietrzanie pompy ABS

Witam Hondziarzy
    Wymieniłem przewody hamulcowe pod samochodem, wyciekł wszystek płyn, więc doszło do totalnego zapowietrzenia układu hamulcowego. Zalałem świeży płyn i odpowietrzyłem zgodnie z instrukcją serwisową, ale nic to nie daje. Tuż po odpowietrzaniu pedał jest twardy i ma niewielki skok, czyli tak jak powinno być. Niestety po odpaleniu jest bardzo miękki i idzie do samej podłogi, jak podpompuję to rośnie, czyli typowy objaw zapowietrzenia. Odpowietrzałem już kilka razy i zawsze jest tak samo, przez odpowietrzniki płynie płyn bez żadnych pęcherzy powietrza, a układ jest dalej zapowietrzony. W serwisówce stoi coby jeszcze odpowietrzyć pompę ABS, ale nie podają jak to zrobić tylko odsyłają do ASO. Czy jest na to jakaś specjalna procedura, może ta pompa ma własny odpowietrznik?

Jezeli faktycznie zapowietrzyłeś pompę, to sam w warunkach garażowych tego nie naprawisz.
    Musisz udać się do jakiegoś serwisu, który posiada specjalny sprzęt do tego.

Nie wiem dokładnie jak to wygląda, ale jest potrzebny chyba kompresor czy jakaś pompa, który wytworzy podciśnienie. Końcówkę zakłada się na zbiorniczek wyrównawczy.

Nie chcę pisać bajek, dlatego na tym poprzestanę
    Last edited by Pikolo; 14-01-2016, 12:10.

Comment

No nic, odpowietrzania ciąg dalszy. Kolejność następująca: prawy tył, lewy przód, lewy tył, prawy przód. Odpowietrzałem samodzielnie: wężyk na odpowietrznik, drugi koniec do butelki z płynem i pompowanie.
      Pierwsza tura na włączonym zapłonie - i jest zauważalna poprawa, pedał jest co prawda miękki, ale nie idzie już do podłogi całkiem tylko tak na 3/4. Z okolic pompy ABS słychać dyszenie, czego nie było jak zapłon był wyłączony. Druga tura na pracującym silniku- i PEDAŁ BETON! Skok niewielki, tak jak było wcześniej, nawet jak się potrzyma stopę przez dłuższą chwile na pedale to ani trochę nie ustępuje.

Comment

Working...
      X