Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Różnica w końcówkach do rurki hamulcowej.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Różnica w końcówkach do rurki hamulcowej.

Witam,
    W mojej hondzie civic z 96 r Hb 1.4i pękła metalowa rurka idąca z cylinderka do elastycznego przewodu hamulcowego. Na allegro znalazłem mnóstwo rurek miedzianych o różnych długościach zakończonych końcówką o nr k105, a z tego co się zorientowałem do aut japońskich powinna być k116 https://www.google.pl/search?q=k-116...zN0wdPMEKsM%3A Jaka jest między nimi różnica skoro jedna i druga jest M10x1. Widzę, że ta pierwsza ma ostro zakończone zwoje gwintu ale czy to robi aż taką różnice?

Gwint ma być 10x1 i tyle jakiej byś nie kupił będzie dobra nie doszukuj się problemu. Ważne bardziej jest to abyś tą końcówkę kupił dopasowaną do średnicy rurki jaką stosujesz np 4,8mm

Comment

To dlaczego piszą że do aut japońskich i koreańskich stosuje się końcówkę k116 i spęcznienie przewodu typu "lejek" a do aut europejskich końcówkę k105 i spęcznienie tupu "grzybek". Kupiłem dziś dwie rurki w sklepie motoryzacyjnym.Wyraźnie powiedziałem ,że końcówki do aut japońskich. Dopiero w domu zauważyłem na paragonie że dostałem końcówki k105,więc teraz mam przewody zakończone tak jak powinno być spęcznieniem typu "lejek" lecz z końcówkami k105 (przeznaczone niby do zakończeń przewodu grzybkiem) Jeśli to nie problem i nie będzie nic ciekło przy gwałtownym hamowaniu to ok,ale jeśli to niedopuszczalne to jutro idę wymienić. Może ktoś z forumowiczów wymieniał przewody i kojarzy zagadnienie?

Comment

Kurcze jestem świeżo po wymianie wszystkich przewodów sztywnych w swojej hondzie. Wszystko robiłem sam i sam prasowałem końcówki i wszędzie miałem końcówki typu (grzybek). Nie wiem dlaczego u Ciebie są końcówki typu lejek.???? Sprawdzałeś jakie masz czy bazujesz na internecie?

Comment

Sorry 12pawel, przed chwilą przeczytałem Twój watek na temat wymiany przewodów...zwracam honor. Sprawdzałem na rurce która mi pękła i tam jest "lejek" Jeśli stosowałeś u siebie "grzybki" i wszystko działa to pójdę za Twoją radą. Jeśli będzie ciekło to cóż wymienię na takie jakie powinny być, 11 zł za rurkę wraz z końcówkami to nie majątek.

Comment

Working...
          X