Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

piszczące hamulce przednie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• piszczące hamulce przednie

jest jakaś rada na piszczące hamulce ?

zakładałem na jesień nowe tarcze + klocki firmy ate i wszystko było ok dopóki raz w zimie nie wjechałem w głębszy śnieg i pojawiło się lekkie bicie przy hamowaniu. dałem do przetoczenia i wszystko było ok tak z 2 miesiące . nagle teraz w końcowej fazie hamowania zaczynają głośno piszczeć zarówno na rozgrzanych jaki i zimnych tarczach . jest jakaś rada na to ?

Moja rada nie wynika z doświadczenia z samochodami ale z motocyklami.

Klocki hamulcowe są różne a w obrębie nawet jednego modelu trafiają się lepsze i gorsze partie. Co do odkształcenia się tarcz to mogło się stać tak że tarcze były rozgrzane a wjeżdżając w śnieg nagle je schłodziłeś co spowodowało ich odkształcenie. Zdarza się.

Piszczenie hamulców może mieć wiele przyczyn. Wymienię najważniejsze usterki i diagnozy:

1. nierówne ścieranie się hamulców lub ich nie pełen docisk - nierówny docisk sprawdzamy przez obejrzenie tarczy i sprawdzenia czy w miejscu pracy hamulca tarcza jest równo wypolerowana. Nierówne ścieranie wymaga wyciągnięcia klocka i sprawdzanie stopnia starcia. Jeśli któreś z powyższych wystąpi - wymiana klocków

2. zanieczyszczenie klocka - sprawa również prosta. Wbicie się nawet małego kamyczka lub kilku ziarenek piasku może powodować pisk. Sprawdzamy czy na tarczy nie ma rys "gramofonowych" (rowków) a klocki oglądamy pod kątem śmieci jakie mogły wbić się w okładzinę. Jeśli są śmieci - wymieniamy klocki.

3. Wyostrzenie krawędzi - Bardzo popularna przypadłość tańszych klocków (zwłaszcza tych twardych). Polega to na tym że krawędź klocka dociera się pod kątem 90 stopni i zaczyna piszczeć w sposób podobny jak ma to miejsce gdy ostrym nożem suniemy pod talerzu. Panaceum jest bardzo proste. Ściągamy klocki i za pomocą drobnego, płaskiego pilnika spiłowujemy pod kątem 45 stopni (tak na oko) owe krawędzie. Wystarczy spiłować około milimetr na całym obwodzie a klocek w sposób magiczny się uciszy (sprawdzone w motorze - działa).

Mam nadzieję, że coś pomogłem.

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
    http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
    http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

Working...
    X