Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hamulec ręczny nie odbija! Civic 5D 95r. 1.6 16V 83kW MB1

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Hamulec ręczny nie odbija! Civic 5D 95r. 1.6 16V 83kW MB1

Witam.
    Od dłuższego czasu borykam się z problemem tylnych hamulców. Model jak w temacie z tarczami z tyłu i ABSem. Problem w tym że po zaciągnięciu hamulca ręcznego i spuszczeniu go hamulec dalej trzyma. Po uniesieniu autka ciężko zakręcić kołem. Podczas stukania młotkiem w zacisk hamulcowy widać jak linka naciągnięta na sprężynę powoli się luzuje. Po kilku uderzeniach hamulce przestają trzymąć i jest ok do czasu ponownego zaciągnięcia hamulca ręcznego. Po zaciągnięciu i zwolnieniu linka nie chce się "zluzować" tylko hamulce ciągle trzymają (na obydwu tylnych kołach).

Zaciski oczywiście czyściłem i napuszczałem różnymi chemikaliami ale bez ściągania ich z tarcz i bez rozkręcania. Da się coś z tym zrobić czy trzeba wrzucić zacisk w imadło, rozkręcić i porządnie przeczyścić?

możesz sciagnac zacisk zobaczyc w jakim stanie jest tłoczek pod gumową osłoną może też linka od recznego jest zapieczona w pancerzu ale najpierw zacznij od zacisku przeczyść tez prowadnice od razu

Comment

Klocuszki niedawno wymieniałem i tarcze z tyłu to prowadnice czyściłem. Co do samego zacisku to wiem że nie jest w najlepszym stanie.
      Czy gdybym chciał te zaciski zregenerować to wymaga to jakiejś większej znajomości układu hamulcowego? A może ktoś już kiedyś to robił i ładnie opisał a ja nie potrafię tego znaleźć.

Comment

Jak na moje to nic innego jak zapieczona/zabrudzona linka. Skoro piszesz, że problem występuje tylko przy zaciąganiu ręcznego, to tłoczek nie powinien nic takiego powodować tylko przy okazji zaciągania ręcznego. Problem występowałby, wg mnie zawsze.

Comment

Working...
        X