Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak skasować błędy ABSu - kontrolka ABS nie chce sie skasować.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jak skasować błędy ABSu - kontrolka ABS nie chce sie skasować.

Witam
    Jakieś 3 dni temu zaczęła mi się palić lampka ABS. Nie wiedziałem dlaczego i postanowiłem samodiagnostykę. Na forum są opisane dwie metody. Jedna to zwarcie złącza dwupinowego, a druga to zwarcie 1 i 3 złącza pięciopinowego i obserwowanie kontrolek przy zegarach. U mnie zadziałała druga metoda i wywaliło mi błąd 17, czyli coś jest z tylnym lewym czujnikiem ABS. Po dostaniu się do tegoż czujnika okazało się, że jest cały w błocie, więc go dokładnie wyczyściłem i wsadziłem z powrotem. Po tej czynności chciałem skasować błąd w celu sprawdzenia czy to aby na pewno problemem był ten czujnik. I tutaj znalazłem dwie metody. Pierwsza polega na zwarciu złącza dwupinowego, naciśnięcia pedału hamulca, włączeniu zapłonu i poczekaniu aż kontrolka ABS zgaśnie. W tedy puszczamy pedał hamulca, jak się drug raz zapali kontrolka ABS to znowu wciskamy pedał hamulca i czekamy aż kontrolka znowu zgaśnie. Druga metoda jaką znalazłem to włączenie i wyłączenie zapłonu co najmniej 20 razy. Próbowałem obu metod. Przy pierwszej metodzie kontrolka od ABS-u wcale nie chciała zgasnąć. Tak samo było przy drugiej metodzie. Nie wiem co robię źle, więc napisałem ten post. Może ktoś będzie wiedział i mi pomoże jak usunąć ten błąd, bo mnie irytuję. Na koniec dopisze, że mój samochód to Honda Civic, rok 1997, nadwozie MB3, silnik D15Z8. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Czołem,

zajrzyj do tego tematu:

https://www.civicforum.pl/showthread...PB-i-LPG/page3

Post #27

znalazłem tą procedurę gdzieś na angielskiej stronce i u mnie zadziałała. Z tego co piszesz wydaje mi się, że nie dokończyłeś jej i dlatego nie zadziałało. Spróbuj zrobić dokładnie jak w opisie jest może zadziała. Też czytałem o 20krotnym włączaniu i wyłączaniu zapłonu ale nie próbowałem tego u siebie bo zadziałała ta pierwsza metoda.

Powodzenia.
    The 1st. - EJ9
    The 2nd. - ES7
    The 3rd. - FD7
    The 4th. - CU2
    ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

Właśnie o to chodzi, że ten sposób co pokazałeś to próbowałem. Zwarłem kostkę dwupinową, wcisnąłem pedał hamulca, włączyłem zapłon i czekałem aż zgaśnie kontrolka ABS. Niestety nie gaśnie, tylko świeci ciągłym światłem i nie mam pojęcia jak ten błąd wykasować. Może u mnie trzeba zewrzeć któreś piny na tej drugiej szerszej kostce, żeby wykasować błędy??

Comment

Cześć.

"Po tej czynności chciałem skasować błąd w celu sprawdzenia czy to aby na pewno problemem był ten czujnik."

Może tu masz odpowiedź i błąd jest sygnalizowany, ponieważ czujnik lub jego obwód nadal są niesprawne ? Fakt usunięcia błota nie musi oznaczać usprawnienia układu. Wtedy ta procedura nie może się powieść. Dobrym, acz trudnym w realizacji sposobem jest podmiana czujnika. Problem w tym, że nie leżą one tak sobie i nie czekają aż będą potrzebne. Potraktuj jeszcze styki jakimś preparatem ułatwiającym kontakt, powtórz procedurę kasowania i jeśli to nie da efektu, to prawdopodobnie czeka Cię wymiana.
        Dla pewności powtórz też diagnostykę aby mieć pewność, że to ten sam błąd jest sygnalizowany.
        Pzdr.

Comment

Kolego syriuszteam masz rację. Po przeczytaniu instrukcji usuwania błędów https://pl.scribd.com/doc/33697786/Civic-5d-Abs zmierzyłem rezystancję na 8 i 9 styku złącza zespołu modulatora (to jest ta kostka przy pompie ABS w komorze silnika). Opór na tych stykach powinien mieścić się między 700 a 1100 Ohm. Mi wyszło z wielokrotnych pomiarów 0 Ohm! Później sprawdziłem sam czujnik i okazało się, że jest uszkodzony, bo też nie pokazywał żadnego oporu Teraz mam pytanie z tym związane. Czy ktoś z forumowiczów ma do sprzedaży czujnik ABS lewy tylny do Hondy Civic w nadwoziu 5-cio drzwiowym z roku 97?

Comment

Odgrzebie temat. Czy jest możliwe i czy to zadziała jak podmiana sprawnego lewego tylnego czujnika abs w miejsce prawego. Na pewno trzeba by było zmienić metalowe elementy które są zamontowane na przewodzie abs. Czy ma to sens .

Comment

Nie zadziałało.Wstawiony dorobiony czujnik od gościa z Księżomierza (lubelskie). Przejechane ponad 500 km i jest dobrze. Polecam - tylny za niecałą stówkę.

Comment

Working...
              X