Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie tarcze i klocki na przód do HC 3D 97r EJ9 D14A3 ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jakie tarcze i klocki na przód do HC 3D 97r EJ9 D14A3 ?

Witam,

Na ostatnim przeglądzie okazało się że muszę wymienić tarcze i klocki z przodu w mojej hance(szczegóły w tytule tematu). Tarcze zmierzyłem, mają 240mm średnicy a klocki coś koło 130mm szerokości.
    Na stacji diagnostycznej dowiedziałem się że mam jakiś "dziwny" "mało spotykany" system zacisków, chyba Nissin czy jakoś tak.

I tu pytanie: czy jeśli kupię takie tarcze i klocki (tarcze Ate: 24.0121-0104.1 i klocki Ate: 13.0460-5943.2) np z tej aukcji:

to czy one podejdą do tego "dziwnego" mojego systemu ? Czy nie ma to raczej znaczenia jaki system ?

I jeszcze drugie pytanie - te zaciski mają wyczuwalny luz, czy tak powinno być ? Na stacji diagn. powiedzieli że powinno się też zaciski wymienić albo same prowadnice.

Sorki za może banalne pytania ale nie jestem mechanikiem.
    Pozdrawiam

a co biją ci tarcze czy poprostu już sie zużyły?to że jest to jakiś dziwny system to bzdura gość nie zna si ena temacie w wersjach 5d jest system lucas a w 3d czy li produkcja japońska chyba akebono jeśli dobrze pamiętam wiec spokojnie jeśli musisz to takie atrcze z klockami swobodnie ci podejdą a jaki mają luż te zaciski?stuka ci to?czy dzieje sie coś innego podczas jazdy hamowania?
    Last edited by jump23; 12-01-2012, 11:38.

Comment

Jeśli masz luz na prowadnicach to koniecznie je wymień, bo zmarnujesz nowe klocki/tarcze. Czy zestaw pasuje to nie wiem ale skoro Twoje auto jest na liście to pewnie tak, różnic w tarczach 240 nie było z tego co wiem, a klocki możesz porównać z rysunkiem dla pewności.

Comment

Przy hamowaniu troche bije, nie jakoś mocno ale czuć. Za to grubość tarcz 19mm więc kończą swój żywot raczej.
        Może uda mi się dzisiaj wieczorem wkleić zdjęcie moich zacisków tak żeby nie było wątpliwości.
        Czyli można wymienić same prowadnice a nie całe zaciski tak ?

Comment

no to rzeczywiście tarcze do wymiany prowadnice zacisków można wymienić pojedyńczo tylko to dosyć specjalistyczne części cieżko bedzie je dostac w sklepie motoryzacyjnym możesz poszukać na necie używki w dobrym stanie

Comment

Ok dzieki za odpowiedzi, jak dam rade to wrzuce to zdjecie zacisków wieczorem to może będę bardziej pewny tego co kupić/wymienić...

Comment

Witam ponownie,

Dodaję zdjęcia zacisku. Czy wygląda on w miarę znajomo czy jest jakiś inny ? Luz wygląda tak, że jak złapie ręką ten zacisk i poruszam to tak powiedzmy około parę milimetrów tego luzu jest na jednym i drugim kole. Podczas jazdy jedynie bardzo lekkie bicie tylko podczas hamowania.

2012-01-16 19.11.03.jpg2012-01-16 19.11.43.jpg2012-01-16 19.11.51.jpg2012-01-16 19.12.32.jpg

Czyli podsumowując: Czy tarcze i klocki z aukcji https://allegro.pl/ate-tarcze-klocki...033381844.html podejdą i czy muszę też wymieniać zaciski ? (lub same prowadnice jeśli dostanę ?)

Comment

Working...
              X