Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwny dzwięk podczas hamowania z porzodu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwny dzwięk podczas hamowania z porzodu

Wiatm od jakiegos czasu mam dziwny dzwięk podczas hamowania. Mam Hankę angielkę z marca 97 rok. Problem wygląda tak podczas hamowania z prędkości mniej wiecej 40 km/h do zera (zwłaszcza gdy hamulce są juz rozgrzane) wydobywa się dziwny dżwięk przypominające "szuranie" nie jest to ani piszczenie ani metaliczny dzwięk bardziej jakby kamieniem szurać po czymś chropowatym. Przy dużych prędkościach nie ma takiego dzwięku, płyn hamulcowy też nigdzie nie ucieka oraz nie ma bicia pod pedałem hamulca ani ściagania auta. Pytam bo mam do zrobienia ABS w aucie i sie zastanawiam czy nie powinienem wymienć tarcz oraz klocków hamulcowych (które defakto delikatnie zaczynaja piszczeć co wskazuje na ich wymianę ale nie ma to nic wspólnego z tym dziwnym dzwiękiem). Może tarcze juz mi się kończą? a może to nie hamulce tylko lożysko juz sam nie wiem Poradźcie coś.

A może po prostu klocki się kończą...
    Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

moim zdaniem klocki już ocierają wskaźniekiem zużycia o tarcze ściagnij koło odkrec zacisk i sprawdz klocki

Comment

Opon ostatnio nie zmieniałeś na zimowe? W służbowym samochodzie mam tak, po zmianie na zimowe zaczęło szumieć, co jest normalne ze względu na budowę bieżnika.
        - Stuk! Puk!
        - Kto tam?
        - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

Generalnie działo się tak samo zarówno jak były letnie jak i zimowe, a dźwięk ogranicznika klocka rozpoznam bo brzmi jak metalowe piszczenie, a tu mam taki chropowaty odgłos i nigdy nie jest identyczny raz go słychać głośno raz ciszej ale brzmi mniej wiecej tak samo tak jakby klocki układały się wg własnego "widzi mi się".

Comment

a może juz poprostu nie ma któregoś klocka

Sebastian moje GG 10836239 masz problem to pisz lub dzwon 604-593-463
            Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne

Comment

Kolego ściąg koło, zaglądnij do tych hamulców. Możesz przy okazji zrobić zdjęcie. Pytanie czy dźwięk dochodzi bardziej z lewej czy prawej strony?
              - Stuk! Puk!
              - Kto tam?
              - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

Klocki Ci kończą-to nie musi być metaliczne piszczenie.
                Po prostu nierówno sie zużyły.
                Miałem ostatnio to samo-obyło się bez wymiany tarcz.
                ビートル ジョン

Comment

Oki w takim razie szukam dobrych klocków, dzięki za pomoc.

Comment

a sprawdzales te klocki?czy szukasz w ciemno?najpierw sprawdz klocki a dobre klocki to ebc, ate, nipparts, kashiyama ale czarna
                    Last edited by jump23; 23-11-2011, 13:28.

Comment

Fakt klocki są strate idą do wymiany, tarcze nie wydają się pokrzywione. A tarczom i tak niech się mechanik przyjrzy, Dzieki pozdrawiam.

Comment

Working...
                      X