Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka skrzynia zamienna do d15z6

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jaka skrzynia zamienna do d15z6

Witam w moim civic 1.5 econo d15z6 zaczęła się odzywać skrzynia biegów, na początku delikatny szum a na dzień dzisiejszy wyje że mnie juz trafia szlag! najgorzej na 1 i 2 biegu na 3 i reszta już cicho. Czytałem o skrzyni z 1.4 tylko czy osiągnę prędkość max na 5 biegu? w moim d15z6 maksymalną prędkość osiągam tylko na 4 biegu bo 5 to dosłownie spowalniacz i prędkość max to 210 według licznika a gps pokazał mi 202 co i tak jest świetnym wynikiem, autko bez modyfikacji. Nie chce stracić na prędkości max.

Jeśli zależy Ci na vmax to kupuj skrzynie tylko z d15z6. Wiekszosc skrzyni z d serii ma krotsze fd przez co ma mniejsze vmax. Chyba, ze uda Ci sie dostac hybryde z krotkim fd i dluga piatka to wtedy masz lepsze przyspieszenie przy zachowaniu vmax

Comment

Z tym że oryginalna skrzynia z d15z6 na piątym biegu nie osiagnie prędkości maksymalnej. A przy wbiciu z 4 na 5 bieg prędkość spada... Więc pomyślałem że na skrzyni z 1.4 osiągnę prędkość max co na 4 biegu z d15z6

Comment

Może być tak że dając krótsza skrzynie auto będzie miało siłę ciągnąć na piątym biegu i vmax może być jeszcze większy
        Mówisz o skrzyni z 1.4 tylko jak dobrze pamiętam to niektóre 1.4 miały także S40 tylko nie pamiętam czy w 100%byly takie same

Comment

No właśnie o tym pomyślałem że jak 1.4 na piątym biegu już nie ma siły, to że 1.5 które ma 24konie więcej i 14Nm da radę ciągnąć dalej na tym piątym biegu na skrzyni z 1.4

Comment

Ktoś coś wie na ten temat?

Comment

Mam skrzynię z D14A3 bez czujnika prędkości czy czujnik zD15Z8 będzie pasował i dobrze wskazywał prędkość.

Comment

Working...
              X