Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wymiana kol na letnie - kilka pytan :) VI gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• wymiana kol na letnie - kilka pytan :) VI gen

Witam,

czytalem tematy w tym dziale i jedni pisza ze felgi 16 sa za duze i obcieraja, inni ze sa ok... a ja wlasnie myslalem nad zakupem takich 195/50/16... piszecie ze zalezy to od modelu, probowalem sprawdzic na podanych stronach jakie orginalne sa u mnie - D15Z3E (5d MA9) ale nigdzie nie moge znalezc mojego modelu ;/

i teraz pytanka
    1. jakie sa zalecane rozmiary przez producenta felgi/opony do d15z3? albo gdzie znajde na to odpowiedz? bo tu brak tego modelu
    2. odnosnie przeklaman, to jesli kalkulator pokazuje mi mniejsza predkosc, to znaczy ze ilosc przejechanych km na liczniku tez bedzie mniejsza? ;p
    3. i wkoncu, czy po wstawieniu kol 195/50/16 beda mi stukac/obcierac? bo zime przejezdzilem na stalowkach 165/55/14 i szczerze poweim ze na moje oko wygladaja na male jak do tego samochodu...

pozdrawiam
    Last edited by pain; 25-10-2010, 13:24.

Jak juz to wstawiaj 195/45/16 bo taki rozmiar jak planujesz włożyć będzie na pewno obcierał-po prostu profil opony przy tym rozmiarze (16") jest za wysoki do nadkol
    ビートル ジョン

Comment

Beatle a jaki rozmiarek opony do felgi 16" tak zeby mozna bylo jeszcze delikatnie obnizyc podwozie(Coupe 96r.)???
      1996r. D16Y8 127HP

Comment

hmmm oki wielkie dzieki za odpowiedz, ale skoro mowisz ze 50 bedzie na bank obcierac, to 45 jest niewiele mniejsza... a nasze drogi nie sa najlepsze takze chyba jednak podziekuje znajomemu za jego kolka i poszukam czegos w rozmiarze 15' )

btw - odnosnie mojego drugiego pytanka o przeklamanie predkosci/licznika po zmianie kol, moglby ktos odpisac? ;pp

Comment

Wpisz w google kalkulator opon znajdziesz przelicznik on-line, wyglada to tak ze jezeli obwód koła bedzie mniejszy od standardowego to licznik bedzie Ci pokazywał zawyżoną prędkość niż faktyczna prędkość pojazdu i przejechany dystans także będzie zawyżony o % przekłamania, jeżeli obwód koła bedzie wiekszy niż standardowy licznik będzie Ci zanzał prędkość w stosunku do prędkości faktycznej...tak samo z dystansem będzie zaniżony. Jezeli sie myle nich mnie ktoś poprawi.

Comment

Working...
          X