Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki najlepszy rozmiar opon do civica 1.4 iS 90 KM?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jaki najlepszy rozmiar opon do civica 1.4 iS 90 KM?

Pytanie jak w temacie. Aktualnie mam letnie i zimówki-rozmiary takie same czyli:
    185/60 R 14 82T. Czy to jest optymalny rozmiar opon do tej hondy?
    Czy można dać większy rozmiar, np. profil 65 czy 70?
    Czy im większy rozmiar tym lepsze przyspieszenie samochodu bądź prędkość maxymalna?

185/60/14 jest rozmiarem na którym zjechał Twój civic z taśmy produkcyjnej. Jeżeli chcesz zmienić rozmiar to wg tabeli zamienników :
    Zamienniki do opon o rozmiarze 14"
    Co do większego rozmiaru jest wrecz przeciwnie. Im opona szersza tym większe spalanie i gorsze przyspieszenie. Ponadto samochód gorzej prowadzi się w koleinach. Poprawia się za to przyczepność.
    Myślę, że z 14 to optymalny rozmiar natomiast z 15 to 185/55/15 lub 195/50/15.
    Pozdrawiam

Comment

hmmm.... tym mniejsza przycepnosc?? no nie wiem to wytlumacz mi np. dla czego na wysgigach dragster biora szerokie opony??.... ?? wlasnie po ty by przyczepnsc byla wieksza. W 100% popieram wczesniejszego klibowicza o spalaniu przyczepnosci itp. a jesli sie myle w co watpie to chciaz wystapie w telewizji w faktach w tytule "kolejny młody kierowca skrobaczka zdejmowany z drzewa"

Comment

Im szersza opona tym mniejsza przyczepnosc ale zalezy tez od rodzaju nawierzchni oczywiscie. ja jezdze na 195/50 r15 i nie narzekam. Spalanie w normie (7,3L w jezdzie mieszanej z przewaga na jazde po miescie)
        Last edited by kenzo; 14-10-2008, 21:14.

Comment

Czy ktoś używał albo słyszał jakieś opinie na temat takich opon?
          INFINITY INF-049 zimówki 175/65 R14 82T.
          I co myślicie o INFINITY ogólnie jako kapciach?
          PS.W rajdach samochodowych na śliskich nawierzchniach np. Szwecja używają jak najwęższych ze względu na nacisk na centymetr kwadratowy powierzchni

Comment

Zamieszczone przez toliusz
            Ten temat walcowany jest na innych forach.

Rozmiary fabryczne do 5D, 1,4 iS:

175/65 R 14 82T

dopuszczalne są opony letnie o rozmiarze 185/60 R 14 82H
            I tu się zgodzę z tobą toliusz-ja jeżdzę na 185/60/R14 i nie odczułem większego zużycia paliwa oczywiście trzeba zachować pewne warunki odpowiednie ciśnienie w kołach i zmiany biegów na obrotach nie przekraczające 2- 2.5 tyś obr.i jak naj większy bieg...odnosi się to do jazdy po mieście .pozdrawiam
            Last edited by vandarko; 15-10-2008, 08:50.

Comment

A jak się będzie prowadził samochód na oponach 195/50/r15?

Jaka jest różnica pomiędzy fabrycznym rozmiarem (175/65R14, opcjonalnie 185/60R14), a 195/50/r15?

Pytam bo przymierzam się do zakupu felg z letnimi oponami, i nie wiem czy warto zakładać 15stki.

Comment

Ja mam osobiście letnie 16' 215/40. Trzyma się drogi bardzo dobrze ale w koleinach trzeba uważać bo potrafi szarpnąć kierownicą.

phoxx, moim zdaniem 15' to dobra inwestycja, auto lepiej się prezentuje, a jakiejś znaczącej różnicy nie odczujesz w komforcie

Comment

Working...
                X