Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opony bieżnikowane VI gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• opony bieżnikowane VI gen

co to takiego i z czym to się je. Z braku kasy zastanawiam się nad założeniem. Ktoś jeździł?
    Last edited by pain; 25-10-2010, 15:01.
    Civic 5D 1996r. 1,4is 90KM D14A2 MA8

Opony bieżnikowane to zużyte opony, które dostają warstwę nowej gumy (sklejają albo wulkanizują ją ze starą) i na tej nowej gumie wytłaczany jest nowy bieżnik (ogladałem na TVNturbo). Nigdy nie używałem i chyba nie będę, ale generalnie nie wiem jak się sprawują w odróżnieniu od nowych. Swoją drogą ciekawe czy lepsze dobrej klasy bieżnikowane czy nowe chińskie ??

pzdr.
    Adam
    sigpic

Comment

Kolego musisz się liczyć z tym że jeżeli zrobią Ci bieżnik na starej oponie to może Ci się przerwać drucik albo wyskoczyć jakiś guz i będziesz miał do wymiany. Moim zdaniem nie opłaca się kupować takich opon a wcale nie sa tańsze niż nowe opony.

Comment

Odradzam kupno takich opon. Kiedyś widziałem jak podczas jazdy gościowi się odkleił nowy bieżnik. Dachowanko ale nic mu się nie stało.

Comment

a ja w sumie miałem w poprzednim aucie bieżnikowane na tyle, i jakoś żadnych problemów z nimi nie miałem, wszystko zależy na jakie trafisz... wiadomo, że nie ma to jak nowe...

Comment

kolega kiedys sie polasil. kosztowaly jakies 500zl, a w sumie ponad 2000, po powyzej 120 strasznie bily, nie bylo mowy o szybkich zakretach i po kilku tygodniach kupil normalne.
            ja osobiscie nigdy bym tego nie kupil, bo dobra opona to podstawa, wiec wolalbym miec kapsle na dobrej oponie niz fajne alu na nalewce.

Comment

z oponami jest jak z kobietami,czy nowa czy uzywana,czy bieznikowana .
              zalezy jak trafisz,nie bierz polskich bieznikowanych ja mialem dwa razy i wiecej nie kupie,lepiej jakies uzywki najlepiej od sprawdzonego sprzedawcy,pamietaj ze chodzi o twoje bezpieczenstwo

Comment

kolega pracuje w michelinie
                mówi, że nalewki z są robione z gumy gorszej jakości
                szybciej się zużywają, mają gorsze właściwości jezdne...
                mi np piszczały na rondzie...
                żaba, 1.3 16v 1993

Comment

Witaj kolego!!!
                  Zastanów się dobrze nad wyborem. Ja miesiąc temu kupiłem dwie fuldy 175/70R13 po 115 zł a bieżnikowane nie są wiele tańsze. Jak już miałbym coś poradzić to chyba używki w dobrym stanie.

Comment

Dzięki panowie. W takim razie będzie parka nówek na przód.
                    Civic 5D 1996r. 1,4is 90KM D14A2 MA8

Comment

Panowie wiadomo że coś juz raz zwulkanizowane nie da się już zwulkanizować taki bieżnik jest doklejany na bazie klejów i pod bardzo dużą temperaturką sam bieżnik w formie jest wulkanizowany z kiepskiej gumy zapewniam was nie jest to guma taka jak przy orginalnych oponach zazwyczaj są to różne asortymenty mieszane w jedno Sam doświadczyłem odklejenie się bieżnika nie życzę nikomu .

Comment

witka odnośnie kupn nowych na przód to jest taki szkopuł, oglądałem jakiś czas temu szkołeauto - tv turbo z tego co pamiętam odradzali na przód dawać nówki bo wtedy dupa na śliskim i na zakrętach lata...podobno nigdy na takim komplecie nie jeździłem, choć ten post może byc za późno

Comment

pojeździsz kilka tygodni i już nie będą nowe
                          tvn turbo można oglądać i zapamiętać niektóre rzeczy, mogą być przydatne...
                          ale jeździć się tam nie nauczysz, nie wiesz jak mogą zachować się Twoje opony na szybkim zakręcie to jedź ostrożnie...
                          sam musisz doświadczyć wszystkiego
                          Last edited by ferdii; 23-04-2009, 07:30.
                          żaba, 1.3 16v 1993

Comment

na pewno nie nalewki lepiej kupić dobre używki niż nalewki. a jak wiadomo opona oponie nie równa i czasem nowa jest duzo gorsza niż niźle zjechana uzywka . a onośnie tvn turbo to czy naprawdę uważacie ich za taki autorytet . dobrze a co bedzie jeśli będziesz miał dobre z tyłu i słabe z przodu i przód zacznie Ci ućiekać. to nie jest proste do opanowania
                            VGEN NAJWAŻNIEJSZY GEN W MOIM DNA

"...Mnóstwo ludzi marzy o sukcesie. Według mnie, sukces można osiągnąć tylko dzięki
                            powtarzającym się porażkom, które ciągle należy analizować.
                            Tak naprawdę sukces to 1% pracy wykonanej w 99% dzięki niepowodzeniom..."

Soichiro Honda - Honda Corporation

Comment

a ja mam zimowki biezniowane i powiem sprawuja sie swietnie. ale to chyba dlatego, ze trafilem dobrze. dwie mialem sztywne, dwie miększe (na "sucho" bez zalozenia na kolo), nie bylo problemow z wywazeniem, nie piszcza a w zakretach i na zimowych drogach trzymaja super! az jestem zakoczony! jak ostatnio napadalo i bylo bialo to przy rozsadnych predkosciach (powiedzmy 40km/h - w takich warunkach to i tak duzo) trzymaja bardzo ladnie. dzisiaj natomiast gololedz! wjechalem na brukowy parking z predkoscia jakies 10-15km/h nie zdajac sobie sprawy ze jestem na lodzie... bo trzymaly jak na suchym! ze jestem na lodzie to sie skapnalem dopiero jak nie wyrznalem orła po otwarciu drzwi
                              moje sa firmy PROFIL czy jakos tak, kupione na allegro od firmy gdzies z pomorza. rozmiar 195/50R15 - jezdzily na temp 20 do -15 stopni i na sniegu i na lodzie i sprawuja sie powiem wam bardzo przewidywalnie. sa miekkie jak przystalo na zimowki, a na tylnych nawet te "włoski" jeszcze sie nie starly (ponad 1000km)
                              sigpic

Comment

Working...
                              X