Witam, przy ciśnieniu 2.1 bara w oponie wygląda trochę jakby był kapeć :/ czy to normalne bo silnik tam jest i na oś mocno naciska?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ciśnienie w oponach
Collapse
X
-
Mam zawsze podobne wrażenieDlatego raz na jakiś czas należy dokonać sprawdzenia ciśnienia w oponach.
Ja jeżdżę na 2.3. Gdyż większość mojego przebiegu to trasa i 3 osoby na pokładzie.Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017
-
To jakie jest najlepsze ciśnienie zależy głównie od opony i amora,mierzenie każdego auta jedna miarą i trzymanie się tabliczek to błąd,tym bardziej ze każdy tu grzebie w zawiasie przez co kąty pochylenia kół sa diametralnie inne niż w serii .
Ja robię sobie po zmianie opon na nieznane kilka testów
'rozpoznawczych' .Wieszam sobie pod podwoziem kamerę i wyżywam się ma aucie,potem widzę jak opona reaguje.
Robię sobie tez kilka przejazdów po w jednym miejscu i za każdym razem dobieram ciśnienie porównując prędkosci przy jakich zaczyna uciekac na zakręcie.
Dużą różnicę robi sam rant i tak np. z przodu przy tym samym rozmiarze u mnie dla Yokohamy c drive idealne jest 2.5 a dla Parady już 2.3 wystarcza żeby nie jechała kantem
Takie coś to jest fajny temat na niedzielne spoty i jest wtedy przyjemne z pożytecznym.
Comment
-
Witam jestem nowy na forum ale również chciałbym sie dowiedziec odnosnie ciśnienia w oponach jak ono powinno wygladac przy oponach 215/40/16 w mojej Hani gdyz jest to jednak opona nisko profilowa i hmm ciśnienie na poziomie 2.2 troche komicznie wyglada dlatego chcialbym usłyszec opinie kogos kto bardziej sie moze orientuje w temacie .
Comment
-
Jak widzisz, że jest komicznie to dopompuj więcej. Ciśnienie masz określone na tabliczce znamionowej auta dla kół w serii, może być np. od 2,2 do 2,4 w zależności od obciążenia.. ale czasem trzeba samemu popatrzeć na koło i ocenić, tak jak wcześniej m26 pisał... tabliczka czasem nie odzwierciedla potrzeby
Comment
Comment