Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciśnienie Civic 5d VI 1998 1.4 na 1.6 2 rozmiary kół

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ciśnienie Civic 5d VI 1998 1.4 na 1.6 2 rozmiary kół

Cześć

od dwóch tygodni jestem posiadaczem Hondy 5d (chyba nazywanej angielką) rocznik 98.
    Honda oryginalnie miała silnik 1.4 66 koni, ale poprzedni właściciel włożył 1.6 105 koni.

I mam pytanie o ciśnienie w oponach, bo mam chyba dość niestandardowy zestaw.

Z przodu 2 opony 175/65R14
    Z tyłu 2 opony 185/65R14

Jakie ciśnienie powinienem mieć w oponach?
    Poprzedni właściciel zostawił go na 2.6 z przodu i 2.3 z tyłu co mi się wydaje strasznie dużo.
    zgodnie z naklejką na drzwiach powinien mieć 2.1 przód 2.0 tył ~160 km/h
    2.4 przód i 2.3 160 km/h~

ale są to oznaczenia od oryginalnego silnika (1.4) i rozmiaru kół 175/65R14 na obu osiach.

Także sam już zgłupiałem, zrzuciłem go teraz do 2.4 z przodu i 2.2 z tyłu (bo znalazłem czyjąś opinie, że przy 185/65R14 powinno być przód 2.4 i 2.2 tył, no ale przecież przód mam inny)
    i dużo ciężej chodzi kierownica co zrozumiałem i jakoś tak bardziej "pływa".

Także już sam zgłupiałem pomożecie? Jakie ciśnienie z przodu i z tyłu z małym obciążeniem a jakie z dużym?

Jeśli to ma znaczenie dodam, że autko jest w gazie (butla w kole, koło w pokrowcu w bagażniku)

Z góry dzięki za pomoc!

Trzymaj się ciśnienia podanego na naklejce - to nie są aż tak bardzo odbiegające od dedykowanych rozmiary kół. A jak będziesz zmieniał opony to załóż jak człowiek - 4 opony 185/60R14 ewentualnie 175/65R14.
    LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
    sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Super, dzięki bardzo za odpowiedź.

Comment

Working...
      X