Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dziwne stukanie (jak jazda na rowerze )

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• dziwne stukanie (jak jazda na rowerze )

Witam.

Odkąd zmieniłam opony na letnie ( felgi aluminiowe ) podczas jazdy prawa strona stuka mi jakbym jechała na rowerze. Słychać to tylko i wyłącznie jak mam otwarte okno i przejeżdżam w miejscu, gdzie dźwięk może się odbić np przy ekranach dźwiękochłonnych. Jak jadę w pustej przestrzeni nic nie słyszę. Dźwięk jakby coś o siebie tarło. Jakby w jednym miejscu blacha o blachę tarła. Trwa to z sekundę i z każdym obrotem koła się powtarza. W zależności jak szybko jadę tak szybko stuka. Jak zwalniam jest coraz wolniejsze. Odgłos jak jazda na rowerze. Dla mnie delikatnie metaliczne. Wymieniłam opony przednie na nówkę bo myślałam, że może to przez to, ze jedną z opon mi wybuliło. Miał ktoś z was coś podobnego ?? Co to może być ?

Zamieszczone przez dudi87 Zobacz posta
    Miał ktoś z was coś podobnego ?? Co to może być ?
    Ja miałem, ale to była duża śruba tak dokładnie wbita w oponę, że powietrze nie schodziło a oględziny nie pomagały. Nawet wizyta w serwisie oponiarskim. Dokładnie tak mnie drażniła stukając łbem jak Ciebie.
    Ty jednak wymieniłaś opony, więc ten trop odpada. Jeśli nie opony to pozostają felgi. Piszesz o zmianie na aluminiowe. Więc albo przycierają gdzieś same felgi albo ,,,,,.
    To małe prawdopodobieństwo, ale sprawdź ciężarki wyważające. W aluminiowych felgach są wklejane po wewnętrznej stronie. Spotkałem się kiedyś z opisem przypadku "klapania" niedoklejonego ciężarka, który powodowany siłą odśrodkową drażnił właściciela.
    Pzdr.

Comment

wymieniłam tylko przód. tyłu nie... i dostaje szewskiej pasji normalnie. posprawdzam dokładnie tylnie opony dzięki

Comment

Zamieszczone przez dudi87 Zobacz posta
        tyłu nie... i dostaje szewskiej pasji normalnie.
        To sprawdź i to koniecznie dokładnie miejsce w miejsce. Czasem coś tak dokładnie utkwi w oponie, że trudno zauważyć przy pobieżnych oględzinach.
        Źródło dźwięku bywa niezwykle zwodnicze jeśli lokalizujesz go z pozycji kierowcy. Powodzenia.
        Pzdr.

Comment

Miałem coś podobnego w Sprinterze. Wtedy poluzowały się nakrętki koła i felga stukała o nie oraz o piastę (w Sprinterze są takie "łapki" wchodzące w otwór felgi). Może do felg aluminiowych powinne być inne nakrętki...?

Comment

Working...
          X