Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z felgami :(

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• problem z felgami :(

witam wszystkich zapaleńców marki mam problem z felgami do hondy coupe 97 ! problem tkwi w tym ze kupiłem uzywane felgi do mojej hani na lato i okazało sie ze nie uczciwy sprzedawca wysłał mi felgi z opla chyba astry i piasta jest wieksza niz u mnie ! kolo w wulkanizacji mi powiedział ze mozna to skorygowac chyba pierscieniem centrujacym , tylko nie powiedział jaki to ma byc a ja szczerze mowiac słabo sie na tym znam takze prosze o pomoc pozdro

otwór centrujący Felgi jest większy niż piasta w twoim civicu... powinno się dać skorygować pierścieniem to normalna sprawa ale nie zakładałem nigdy oryginałek jednej marki (tu Opla astry) do i innej (tu H civic). Przeważnie miałem do czynienia z markami felg uniwersalnymi i wtedy nie było problemu dobrania rozmiaru pierścienia.
    Zadanie masz takie: trzeba znaleźć odpowiedni rozmiarowo pierścień (przejściówkę) który wejdzie w otwór felgi i będzie miał rozmiar piasty civica 56,1 mm.
    Więc tego drugiego rozmiaru nie znamy, musisz zmierzyć, a najlepiej weź ze sobą 1 szt. jedź z tą felgą do jakiegoś warsztatu i niech dobierze "coś" co ciasno wejdzie w otwór felgi a drugi rozmiar to 56,1mm. czyli dobierze taki pierścionek (nie wiem ile oplowskie) strzelam 67mm? na 56,1mm, wsio jasne ?
    Last edited by rambo7; 13-04-2012, 09:54. Powód: uzupełnienie.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Podłączę się do tematu aby nie zakładać nowego . Chcę kupić felgi do Civic VI coupe . Jednak otwór centrujący felgi posiadają 54mm , Civic natomiast 56,1mm (z tego co mi wiadomo) wszystko inne się zgadza tylko ten nie szczęsny otwór centrujący, da rade do skorygować pierścieniami ? prosze o pomoc .

Comment

Niestety nie, pierścień wypełnia za duży otwór w feldze względem piasty, jednak jeśli jest odwrotnie zostaje tylko roztoczenie otworów w feldze, a nie wiem czy każdy zakład tokarski chętnie się tego podejmie w racjonalnych pieniądzach, przypuszczam że gra nie warta świeczki ale lepiej zapytać, co fachowcy powiedzą.

Comment

dokładnie jak pisze mirasek gra nie warta i bez sensu, ja bym nie polecał przetaczać (powiększać otworu) konstrukcja felgi może na tym ucierpieć a nawet Twoje i innych bezpieczeństwo.
          Daj luuuuz i sprzedaj i kup takie jak trzeba.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

teraz w miare rozumie troszke to zakrecone jest ale jakos ogarnolem temat pierscienia dzieki rambo7 za wyczerpujaca odpowiedz pozdro

Comment

Jezeli masz srednice opla to wynosi ona 56,6 wiec jest tylko 0,5 mm roznicy miedzy tym co powinnes miec niewiem czy dostaniesz tak cienkie pierscienie.
              Zmierz sufmiarka jaka dokladnie masz srednice w feldze, sam kiedys mialem felgi z opla i chcialem zalorzyc do hondy i naprawde srednice i luz na niec ledwo sie wyczuwalo ale jednak byla. Ktos kiedys pisal ze luz ten zniwelowal wycinajac paski z puszki od piwa wiec moze uda sie Toba uczynic to samo.

Comment

Working...
              X