Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

które na przód które na tył

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• które na przód które na tył

Witam mam taki problem, że 2 opony zimowe 165/65/14 w gorszym stanie i 2 opony zimowe 175/65/14 w lepszym stanie i nie wiem które założyć na którą oś żeby było dobrze bo na innych forach zdania są podzielone i każdy ma swoje zdanie

Honda ma napęd na przód wiec chyba lepiej założyć lepsze opony na przód. A co znaczy ze "165/65/14 w gorszym stanie"? Łyse czy jak?

Comment

na tym forum też spotkasz wiele opinii...

Ja właśnie dzisiaj założyłem zimówki i dałem starsze na przód a lepsze na tył, później napisze dlaczego.
      Jest wiele opinii które koło założyć na przód a które na tył. Ci, którzy dobrze znają swoje auto i umieją nad nim zapanować w razie uślizgu kół, dają lepsze na przód a gorsze a tył.... Ja miałem tak w zeszłym roku i byłem bardzo zadowolony. Nowe opony znakomicie dawały sobie radę na śnieżnych drogach i trzymały się genialnie.... na gorszych tylnych oponach zdarzyło mi się wpaść w delikatny poślizg na łuku drogi ale dałem radę Kolejny powód dla którego część ludzi zakłada lepsze opony na przód jest taki, że lepiej i szybciej dzięki nim wyhamuje samochód.
      Druga część ludzi zakłada gorsze opony na przód a lepsze na tył żeby mieć właśnie lepsze prowadzenie na zakrętach. Ja założyłem w tym roku tak bo szkoda mi wycierać nowe opony. Takie rozwiązanie jest lepsze jeśli chodzi o zderzenia, dlaczego? Bo w razie poślizgu lepiej jest uderzyć w przeszkodę przodem gdzie mamy dużą strefę zgniotu niż w przypadku poślizgu kół tylnych i uderzeniu bokiem gdzie dzieli nas zaledwie parenaście/dziesiąt centymetrów.

Oczywiście mowa o autach z napędem na przód i o niewielkiej różnicy w stopniu zużycia między oponami, jeśli te gorsze opony masz w na prawde kiepskim stanie to lepiej daruj sobie ich zakładanie.
      Poza tym uważam, że lepiej żebyś założył wyższe opony na przód a niższe na tył, wiadomo dlaczego.
      moja koHanka - Satin Silver 1,4is EJ9

Comment

one bieżnikowo są dobre tylko w tamtym roku kupiłem je jako nowe i tak faktycznie było tylko potem się okazało, że mimo, że są nowe nowe to są stare rocznikowo. tu właśnie mam dylemat. opony o których mówie teraz to 165/65/14

Comment

Working...
        X