Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki rozmiar opon ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jaki rozmiar opon ?

Cześć
    Posiadam HONDE CIVIC 3D Hatchback, 1,4 odblokowana z 75KM na 90KM symbol silnika D14A3 rok prod. 1997

Właśnie mam zamiar kupić alufelgi 15" (alusy jakiej firmy polecacie? kupuję używane.)

Z tego co się zorientowałem to
    rozstaw śrub jest 4X100
    szerokość felgi 6,5
    pierścień centrujący 56,1 mm
    et 35 lub 38

I teraz pytanie, o jakim rozmiarze kupić opony ??

dedykowane są 175/65R14 natomiast ja zastanawiam się nad 185/55R15 lub 195/55R15

proszę o poradę

Ja mam opony 195/50/15 na alusach 15" i też daje radę
    Moja Hondzia sigpic <---- Klik!

Comment

195/55 15" ciężko juz dostac.Najlepszym rozwiązaniem jest 195/50 15"-licznik będzie miał przekłamanie tylko o 5%
      ビートル ジョン

Comment

Kolego mam taka sama honde z tym samym silnikiem i u mnie dedykowana opona jest 175/70/13r i na takich nadal jezdze, a odpowiednikiem na 15 jest 195/50/15r jezdzielem przez krotki czas na takich oponach jak chcesz zamontowac czyli 195/55/15 i sa one wraz z felga za wysoke auto bedzie wyzej stalo i co za tym idzie wtedy licznik moze przeklamywac

Comment

jesli juz chcesz koniecznie sie przesiasc na 15-ki to ja bym polecal 185-ki - latwiej bedzie Ci kierownica krecic i wez tez pod uwage ze szersze opony podnosza spalanie.
          LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
          sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Powiem Wam że coraz bardziej chodzą mi po głowie 16" jak się na to zapatrujecie?

Comment

Moim zdaniem 16-ki do jajka to juz za duzo bo to male auto... ale to Twoj gust - rob jak Ci pasuje.
              sigpic

Comment

Niebawem będe musiał kupić komplet letnich butów, stąd mam pewne wątpliwośći

Obecnie mam 14tki, z oponą 185/60, więc seryjny rozmiar.
                Jakie największy balon upchnę na tą felgę, przy zachowaniu takiej samej szerokości ?

Myślę o 185/65, ale jakby weszły wyższe, to mógłbym się nad tym zastanowić

Auto: 98r 3D

Comment

Oponę 185/65R14 zmieścisz spokojnie. Tylko zaczyna wychodzić dużą różnica pomiędzy oponą podstawową a tą którą chcesz zamontować niż zalecenia. Bodajże różnica na (+ -) powinna się mieścić w 2%. A ta opona wychodzi już ponad 3% od podstawowej. Będziesz miał delikatne różnice w prędkości pomiędzy wskazaniem licznika a rzeczywistością. Znajdź stronę z kalkulatorem doboru opon i wprowadź sobie rozmiary opon i zobaczysz różnice pomiędzy nimi.

Comment

Zamieszczone przez elmer32 Zobacz posta
                    elmer32
                    Dziękuję.
                    Dużej odchyłki we wskazaniach, też wolał bym uniknąć. Zerknę później jak by to wyglądało, ważne też żeby opona nigdzie nie obcierała.

Comment

oponyPNG-1.jpg

Tę tabelę znalazłem gdzieś na tym forum (przepraszam, że nie podaję autora, ale naprawdę nie pamiętam czyja to własność, a pozwoliłem sobie zapisać na dysku).
                      Informacje podał Lord_NIkkon pierwszy przyklejony wątek w tym podforum.
                      r7.

W swojej MB2 na czternastkach montowałem rozmiary 165/70, 175/65 i 185/60 i wszystko było ok. Możesz spróbować założyć 185/65, ale musisz pamiętać żeby sprawdzić czy przy skręcie kół opony nie obcierały o nadkola. Jako wulkanizator nieraz w pracy spotkałem się z sytuacją, że zamontowana była "za wysoka" opona i przy niewielkim obciążeniu wszystko było w porządku, a przy dodatkowych kilogramach zaczynały się problemy. Pozdrawiam i przepraszam za lekkie odgrzanie kotleta

EDIT: teraz zauważyłem, że w podanym zestawieniu nie ma nawet rozmiaru, o którym mowa, więc po prostu uważam, że jest nieodpowiedni
                      Last edited by rambo7; 16-12-2015, 09:05.

Comment

Nie będę ryzykował.
                        Chcę kupić nowe opony, więc parę złotych będą kosztować i nie uśmiecha mi się później z nimi bujać

Kupię standardowe 185/60

Dziękuję za odzew

Comment

A jakby wziąć 185/55 15"? Chodzi o angielke polift iopony na lato.
                          Taka opona byłaby odpowiednia? Chciałbym zmienić 14 na coś większego żeby nadkole trochę wypełnić. 195 może być mniej komfortowa (dużo kolein tu w Gdańsku).

Comment

Zamieszczone przez Zipencjusz Zobacz posta
                            A jakby wziąć 185/55 15"? Chodzi o angielke polift iopony na lato.
                            Taka opona byłaby odpowiednia? Chciałbym zmienić 14 na coś większego żeby nadkole trochę wypełnić. 195 może być mniej komfortowa (dużo kolein tu w Gdańsku).
                            Jak najbardziej. Producent w OEM-owych akcesoriach gdzie są alusy 14-ki i 15-ki zaleca odpowiednio opony 185/60R14 i 185/55R15.
                            sigpic

Comment

O, to extra, bo to chyba najtańszy wariant 185 przy 15" xD
                              A powinny ładnie wypełnić nadkole przy zawieszeniu seryjnym?

Comment

Working...
                              X