Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

szyba podczas zamykania się przekrzywia, i pasy słabo ściągaja się..

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• szyba podczas zamykania się przekrzywia, i pasy słabo ściągaja się..

Hej, mam takie pytanie o dwie rzeczy,
    najpierw może szyby...jak zamykam to się przeginają do przodu..i zawsze muszę ręką je poprawiać żeby mi uszczelki nie powyginały, jest to baardzo denerwujące..czy da się jakoś wymienić prowadnicę??bo myślę że to to jest przyczyną, są po prostu wyrobione, i druga rzecz..pasy..też bardzo denerwujące jest że jak rozpinam je, to zamiast się zwijać szybko..to zawsze trzeba je ręką merdać żeby zechciały się zwinąć..czy jest na to jakiś sposób?zamierzam tym samochodem pojeździć ze trzy lata..a te dwie rzeczy uprzykrzają mi miłą exploatacje hondzinki
    Pozdrawiam!
    Mój szarak

Jeśli chodzi o pasy to zrób tak:
    Wykręć je na dole (przy końcu pasów), górę zostaw przykręconą, wyciągnij maksymalnie pas, zablokuj go wyciągniętego, wejdź do wozu z wiaderkiem ciepłej wody z mydłem lub jakimś środkiem do prania. Wypierz je w ciepłej wodzie. Jak wyschną (ja suszyłem suszarką żeby było szybciej) sowicie spsikaj je plakiem (tym do mycia kokpitu), on jest dosyć tłusty. Możesz zwinąć pas, powinno być już ok.
    Miałem ten sam problem co ty, przeszukałem wiele for, nie tylko Hondy. Doszedłem do wniosku że nie ma co pasów rozbierać (zwijaczy) - od tego zależy bezpieczeństwo. Jakiś stary post polecał wyżej opisany sposób - pomyślałem co mi szkodzi, najwyżej będę miał czyste pasy. O dziwo zwijają się o wiele zwinniej, nie muszę ich poprawiać ręką. Nie chciało mi się prać pasów z tyłu, tylko plakiem zrobiłem - jednak trzeba porządnie umyć, wypłukać...
    Napisz czy podziałało
    Last edited by Domanoid; 19-05-2010, 16:51.
    Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
    Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

U mnie identyczny temat z szybą naprawił sprytny mechanik który naweiercił nową dziurę tam gdzie dolną czesc szyby przymocowana jest do prowadnicy w dzwiach ( czy cos w tym stylu) Zrobił dziurę ok 2 cm od oryginalnej i od roku mam spokój Jak chcesz to moge Ci fotke podesłac za parę dni bo bede boczki i tak odkręcał

No i zrob to jak najszybciej bo mi po miesiącu lekkiego opadania całkowicie do przodu spadła i 2 dni na strzezonym z nałożona folią stał bo nie maiłem kasy na mechaniora

Comment

To zrób greg fotkę i wrzuc tu na forum na ogólnodostepny. Każdy będzie miał możliwosć zobaczyć.

Comment

Spoko w weekend zarzucę , naprawdę byłem pod wrazeniem bo koleś mowił mi ze inny mechanik to by kazał tam całą część zmieniac A tak to za grosze zrobił

Comment

No to super że jest jakiś ratunek dla pasów i dla tych szyb ;-) no..wrzuć wrzuć..na pewno się przyda..dzięki za porady!!A jeśli chodzi o pasy..to nie będą po placku tłuste?jak je całe tym wypsikam?akurat mam taki ładny duży waniliowy ;-) i co się stanie jeśli do końca ich nie wysuszę..?Bo z tą szybą to załamka..ostatnio wymieniałem rozrząd, i szybę musieli otwierać..a przecież mechanikom nie będzie się chciało bawić z zamykaniem po trochu..tylko cała na raz..i cała ta uszczelka była w środku wepchnięta przez szybę..ogólnie uszczelkę bym musiał też wymienić..;/
            A żeby je wykręcić..tam na dole to trzeba zdjąć cały ten słupek z tych plastyków?
            Teraz to ja szyb w ogóle nie otwieram, nie chcę mi się zawsze poprawiać tej uszczelki i tej szyby do tyłu z obu stron zawsze dopychać do tyłu..;/ A pasy właśnie wyprałem..wziąłem zdjałem ten boczek z pasów..wyciągnąłem je całe zablokowałem o zagłówek ;-) wziąłem ciepłą wodę gąbkę i ta ostrzejszą stroną dość mocno to tarłem ciepłą wodą..cały pasy tak obleciałem..czekam aż wyschną..spsikam mocno plackiem..i zobaczymy

A wie ktoś gdzie taką uszczelkę nową można sobie załatwić.i jaki to koszt jest?
            Last edited by Barti82; 20-05-2010, 09:08.
            Mój szarak

Comment

Zamieszczone przez Barti82 Zobacz posta

A wie ktoś gdzie taką uszczelkę nową można sobie załatwić.i jaki to koszt jest?
              Nową uszczelkę dostaniesz tylko w aso za niewielkie pieniądze w kwocie 399 zł
              Popytaj u zaprzyjaźnionych sprzedawców u nich dostaniesz po 40 zł od sztuki

Comment

HEHE no to rzeczywiście chyba lepiej w aso za kawałek gumy wiesz zę masz original haha kurdę jaka cena..za to coś..oki muszę więc zapytać..a kogo polecasz?
                Mój szarak

Comment

Zamieszczone przez Barti82 Zobacz posta
                  HEHE no to rzeczywiście chyba lepiej w aso za kawałek gumy wiesz zę masz original haha kurdę jaka cena..za to coś..oki muszę więc zapytać..a kogo polecasz?
                  dzwoń tu:
                  Ralf to nasz forumowicz.Prowadzi sprzedaż części -specjalizacja Honda-w Warszawie.Przy odbiorze osobistym 10% zniżki,ale jest przemiłym człowiekiem i można negocjować cenę.Sprzedaż również wysyłkowa. Oto numer telefonu 503690789 https://www.czesciuralfa.pl/

albo tu:
                  Oto treść maila jaki otrzymałem od nowego kontrahenta,który zajmuje się sprzedażą części do Hondy. "Witam Oferty cenowej jako tako to Panu nie przedstawię,niestety nie mam jak - mamy tysiące części których nie mam jak skatalogować i wycenić dlatego ceny podajemy(USTALAMY) za każdym razem osobno ... Może Pan ewentualnie zamieścić ogłoszenie z informacją że w miarę możliwości (tak jak już pisałem wcześniej też nie na wszystkie części ) dajemy rabaty dla Forumowiczów

Comment

Zamieszczone przez Domanoid Zobacz posta
                    Jeśli chodzi o pasy to zrób tak:
                    Wykręć je na dole (przy końcu pasów), górę zostaw przykręconą, wyciągnij maksymalnie pas, zablokuj go wyciągniętego, wejdź do wozu z wiaderkiem ciepłej wody z mydłem lub jakimś środkiem do prania. Wypierz je w ciepłej wodzie. Jak wyschną (ja suszyłem suszarką żeby było szybciej) sowicie spsikaj je plakiem (tym do mycia kokpitu), on jest dosyć tłusty. Możesz zwinąć pas, powinno być już ok.
                    Miałem ten sam problem co ty, przeszukałem wiele for, nie tylko Hondy. Doszedłem do wniosku że nie ma co pasów rozbierać (zwijaczy) - od tego zależy bezpieczeństwo. Jakiś stary post polecał wyżej opisany sposób - pomyślałem co mi szkodzi, najwyżej będę miał czyste pasy. O dziwo zwijają się o wiele zwinniej, nie muszę ich poprawiać ręką. Nie chciało mi się prać pasów z tyłu, tylko plakiem zrobiłem - jednak trzeba porządnie umyć, wypłukać...
                    Napisz czy podziałało
                    [krzyk]!! Podejrzewam że można było jeszcze dokładniej te pasy wyprać..ale i tak [krzyk]! Bardzo ładnie się ściągają!!bardzo ładnie, jeszcze tylko szyba Czy jak się tutaj pisze że stawiam piwko..to trzeba coś jeszcze zrobić?czy tylko wystarczy napisać?? ;-)

Edit: Nie używaj Capslock
                    Last edited by Karl1985; 20-05-2010, 11:09. Powód: regulamin forum pkt.14
                    Mój szarak

Comment

Jesli sam sie chcesz z tą szyba pobawić i masz wiektarkę to zdejmij boczek i sprawdz jaki masz luz na łączeniu szyby z prowadnicą (albo na samej prowadnicy która jest do dzwi przymocowana ((nie pamietam juz)) ) Spróbuj w róznych pozycjach ręką łapać i dociskać jednoczesnie podnosząc i opuszczając szybę Jak znajdziesz optymalne ustawienie to zaznacz i przewierć Jakos tak to robił ten mechanior Zdjecie bede w stanie na weekend dać bo praca i uczelnia mnie dobija przed tym weekendem

Comment

ok to jakoś wytrzymam..bo szczerze mówiąc nie wiem co złapać i jak to sprawdzić ;-) musiałbym to zobaczyć..ostatnio rozkręcałem boczek..ale nie wiedziałem właśnie co i jak..dlatego liczę na twoje zdjęcia dokładne i opisy wiem tylko że taka guma która jest przy samym boku drzwi mi cała latała..chodzi o tą gumę w której w środku szyba chodzi jak się ją otwiera..to, to mi całe lata i wypada z metalowych rantów..chciałem to jakoś przykleić..ale samo to nic nie da..z tego co widziałem, nawet jak by ta guma była swoim miejscu
                        Mój szarak

Comment

Plakiem też psikałeś czy tylko wyprałeś? Plakiem psikałem przed zimą - wiadomo, tłuste to nie zamarznie i nawet w ostre mrozy dobrze się zwijały. Na ubraniach nie miałem żadnych plam, odbarwień. Także raczej nie brudzi
                          Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
                          Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

Tak, jak wyschło to spsikałem dość mocno plakiem, nie jest tłuste..i wydaje mi się że dzięki plakowi własnie tak się dobrze zwijają..bo ja je potem dotykałem to jeszcze trochę potrafiły ubrudzić..prałem tak na szybko..kilka razy gąbką, ostrą stroną ciepła wodą to wyszorowałem..na razie pomogło..kiedyś jak będzie mi się chciało to jeszcze raz to szczotką porządnie wypiorę..ale podziałało
                            Mój szarak

Comment

Zamieszczone przez greg4uk Zobacz posta
                              Jesli sam sie chcesz z tą szyba pobawić i masz wiektarkę to zdejmij boczek i sprawdz jaki masz luz na łączeniu szyby z prowadnicą (albo na samej prowadnicy która jest do dzwi przymocowana ((nie pamietam juz)) ) Spróbuj w róznych pozycjach ręką łapać i dociskać jednoczesnie podnosząc i opuszczając szybę Jak znajdziesz optymalne ustawienie to zaznacz i przewierć Jakos tak to robił ten mechanior Zdjecie bede w stanie na weekend dać bo praca i uczelnia mnie dobija przed tym weekendem
                              EE czekam na fotki tego miejsca na tą dziurę ;-)
                              Mój szarak

Comment

Working...
                              X