Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zaparowywanie szyby podczas deszczu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zaparowywanie szyby podczas deszczu

Witam

Mam problem jak w temacie.
    Podczas deszczu zaparowywuje mi przednia szyba nawet przy wlaczonym nawiewie (nie wiem nawet czy nie gorzej jak jest włączony). Pomaga dopiero włączenie klimatyzacji. Wtedy odzyskuje widoczność. Wyłączam klimę. Przez jakiś czas jest ok i znowu zachodzi para. Jak zostawie sam nadmuch to szybciej zaparowywuje.

Czy powietrze ktore pochodzi z klimy przepływa inna drogą niż od samego nawiewu?? Z nawiewu zapach jest ok, ale po włączeniu klimy czuć wilgocią (nie wiem jak to opisać).

Pozd
    warkakw

Sprawdż filtr kabinowy, moze juz czas go wymienić albo woda gdzieś się dostaje...

Comment

filtr wymieniony na jesieni, na wiosne zaglądałem i był ok.

Zaciekała mi woda pod plastikiem przy przednije szybie tak, że podczas ulewy ciekło w środku, ale uszczelniłem i od tamtej pory nie cieknie.

Comment

to moze nie dokladnie jest uszczelnione i nie koniecznie musi dostawac sie woda , moze zwyczajnie ktoras droga dostaje sie powietrze do srodka i wtedy normalna rzecza jest ze szyba zaparowana, ja jak na noc minimalnie uchylona szybe zostawie to rano mam calu srodek zaparowany

Comment

Masz wilgoć w samochodzie. W ciepły słoneczny dzień otwórz wszystkie drzwi, wyjmij dywaniki i zostaw. Niech się wysuszy. Zobaczysz, że będziesz miał wtedy małe parowanie szyb. PS. Tylko wyłącz światełko na podsufitce, żeby aku się nie wyczerpał.
          Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2

Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA

TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE

OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE

Comment

U mnie jest tak samo

Comment

Jak szyby mocno parują to trzeba jeśli jest włączyć klimę (wyciąga wilgoć z powietrza - osusza), gdy za zimno w aucie to klima włączona i ogrzewanie do połowy jednocześnie, jak brak klimy albo ktoś nie chce jej używać to z nawiewem musi być włączone ogrzewanie żeby osuszyć przednią szybę, ogrzewanie nie jest potrzebne gdy w aucie jest sucho ale wystarcza że wsiądziemy do samochodu zmoczeni deszczem i już jest wilgoć odparowująca z nas. Włączenie nawiewu bez klimy i ogrzewania (przynajmniej w pierwszej fazie) powoduje że szyby bardziej zaparowywują bo nawiewane jest na nie wilgotne powietrze zamiast osuszone.
              Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Może macie włączony obieg powietrza wewnątrz? Trochę to głupie, ale warto spytać :P

Comment

ja mialem podobna sytuacje to mialem w kanalikach z nawiewu wode a klima ma osobne doscie i klima strasznie wysusza powietrze wiec mysle ze to bedza kanaliki albo masz wilgoc w aucie np po praniu wnecz to dlugo czyma i trzeba dokaldnie osuszyc

Comment

tez stawiam na filtr ale wazne jest tez utrzymanie czystosci w aucie bo woda która zamienia sie w pare dobrze utrzymuje sie na lisciach które chcac nie chcąc przyniesie sie do auta na butach. Tak wiec dywaniki powinny byc czyste i co najwazniejsze suche jak ktos wyzej wspomniał. Tu jest obszernie temat wyjasniony

https://astra.autokacik.pl/technika/...parowanie.html

Comment

a ja spryskałem szyby jakimś preparatem typu antypara - nie pomogło na 100% ale jest dużo lepiej. Pzdr

Comment

Working...
                      X