Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szyba wypada z prowadnicy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Szyba wypada z prowadnicy

Jak opuszczam szybę od strony kierowcy to wypada - pochyla sie do przodu . Facet od szyb wklejał mi ja już dwa razy i nie trzyma - po paru otwarciac wyrywa się na nowo. Może macie jakiś patent na to bo w tym upale otwarta szyba to podstawa.
    Honda Civic 1,4I SR Aerodeck Comfort MB8 , 1999/2000, silniczek D14z4 srebrniutka

u mnie się dzieje to samo i nie wiem jak to naprawić

Comment

Jak dla mnie podnosnik. i tak czeka cie rozbiorka boczku drzwi. Obejrz te szybe.
      Szyba znajduje sie w prowadnicy podnosnika i z tamtad wylatuje.
      Wcisnij ja razem z uszczelka sie tam znajdującą i docisnij sama prowadnice.

Przesmaruj linki i szyny. Powinno dzialac.

PS. mialem takie problem we firmowych LUBLINIe. w koncu zadzialało

Comment

Szyba opuszcza się ale z ogromnym przechyłem do przodu i zagina sie potem uszczelka dokona niej. Jak już pisałam wklejono ją już dwa razy i dalej się odkleja. Ostatnio mechanik wymyślił, że drzwi są krzywe (chyba po to, żeby nie robić). Spróbuję "domowej" metody z butaprenem tylko nie wiem, po co ten miedziay drucik - ściągnęłam z podanego wątku.
        Honda Civic 1,4I SR Aerodeck Comfort MB8 , 1999/2000, silniczek D14z4 srebrniutka

Comment

toliusz ale wklad filcowy to nic, szyba dalej bedzie wypadac.

Uszczelki nie klej.
          Wsadz ja w szyne i poprostu dogniec delikatnie szyne kombinerkami.
          Uszczelka nie wypadnie. i szyba dzialac powinna

Comment

Ja dodatkowo przesmarowałem całą uszczelkę po której jeździ szyba niewielką ilością oleju i szyba se nadal buja ale nie wypada
            Dziękuję wszystkim zainteresowanym za okazaną pomoc

Comment

Witam,
              nie chcę zakładać nowego tematu więc odświeżam ten.
              Mam podobny problem, szyba podczas otwierania opuszcza się ze sporym przechyleniem do przodu i wypada z uszczelki. Rozebrałem boczek i zlokalizowałem problem. Szyba zamontowana jest na prowadnicy za pomocą takich dwóch czarnych plastików. Z prawej strony ten plastik po prostu nie trzyma. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale patrząc po allegro to zestawy podnoszenia szyb sprzedawane są właśnie bez tych plasticzków. Gdzie to mogę dostać?

Próbowałem kleić na klej sylikonowy do szyb ale nic nie dało. Na plasticzku było widać ślady innego kleju więc ktoś przede mną już kombinował. Przez 2 miechy działało i dupa.

EDIT:
              Chyba już wiem.... ten element plastikowy to nieodłączna część szyby. Czyli w grę wchodzi tylko wymiana szyby... hmm
              Last edited by Failure; 14-01-2014, 17:20.

Comment

W Hondzie nie doświadczyłem tego więc nie rozbierałem całości. Natomiast podobny problem miałem w clio. Tam rozwiązanie siermiężne było jednocześnie bardzo skuteczne. Przyciąłem kawałek gumy ze starej dętki rowerowej, nałożyłem zawijając wokół krawędzi szyby i wcisnąłem na siłę. Szybę i "łatkę" odtłuściłem wcześniej denaturatem. Patent rozwiązał problem ostatecznie i opuścił mnie wraz z resztą samochodu (po jego sprzedaniu) Trzymało aż miło.

Comment

Dzięki syriuszteam, spróbuję Twojego patentu. Dodatkowo zakleję całość jakimś dobrym klejem (nie sylikonowym). Jak nie będzie trzymało to wymienię szybe - proste Koszt wcale nie taki duży bo raptem 30zł na szrocie. Jeszcze raz dzięki

Comment

Zamieszczone przez Adiii Zobacz posta
                    Dodatkowo zakleję całość jakimś dobrym klejem (nie sylikonowym)
                    Ale nie daj kleju od strony szyby tylko po zewnętrznej. Szyby źle się klei i tu adhezja gumy lepiej się sprawdzi niż klej. Ten tylko usztywni całość i zamiast wspomagać osłabi przyleganie. Po zewnętrznej może mieć to sens bo złapie połączenie plastik-guma. Oby się sprawdził patent i u Ciebie

Comment

Hej,
                      spróbowałem patentu z dętką. DZIAŁA
                      Plasticzek nie był mocno wyrobiony i owinięcie dętki wokół krawędzi szyby nie zdało egzaminu. Ale udało się wcisnąć dętkę tylko z jednej strony i działa aż miło
                      Kleju nie dawałem żadnego.

Dzięki wielkie za pomysł.

Comment

Hej,

Też mam problem z wypadającą szybą. Konkretnie jeśli idzie od dołu do góry, to często gęsto wylatuje poza obramówkę i wychodzi poza drzwi. Jak utrzyma się w prowadnicy, to z kolei nie domyka się - muszę ją podciągnąć ręcznie i docisnąć.

Podnośnik czy sama prowadnica?

Comment

Working...
                        X