Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Licznik kilometrów nagle stanął

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Licznik kilometrów nagle stanął

Witam wszystkich,

Od niedawna w mojej Hondzie stanął licznik kilometrów. Kupując ją licznik działał bez zarzutu. Na tutejszym forum wyczytałem w kilku wątkach, że ten problem jest wynikiem grzebania przy liczniku. Jednak moje podejrzenia (może mylne) padają raczej na serwis do którego oddawałem auto, żeby wymienić tarcze hamulcowe oraz ustawienie geometrii kół i napełnienie klimy. Moje pytanie do Szanownych Forumowiczów jest następujące: czy przy którejkolwiek ww usłudze istnieje możliwość, że licznik może przestać chodzić? (coś odłączą i zapomną podłączyć?) Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i dla wielu Forumowiczów może to być pytanie banalne, albo nawet głupie. Ale po prostu chciałbym wiedzieć czy przygotowywać się na poszukiwania nowego licznika, czy też tylko na robotę typu "rozkręcić-docisnąć-skręcić".

pozdrawiam

Takie naprawy nie mają wpływu na sprawność licznika.Sprawdż podłączenie impulsatora przy skrzyni biegów (jak staniesz po prawej stronie i spojrzysz na skrzynię to jest taka kostka).Może któryś mechooptyk wypiął i nie podłączył.Być może nie ma już styku w tym elemencie-rozepnij kostkę i przeczyść styki.Jest to podatne na wszelkiego rodzaju skutki korozji.
    ビートル ジョン

Comment

Może opiszę swój przypadek z licznikiem w Hani.
      Stanął on między 149 999 a 150 000km. Przy czym prędkościomierz, obrotomierz, wkaźnik paliwa czy temperatury działał bez zarzutu. Zatem nie była to wina impulsatora. Rozkręciłem deskę rozdzielczą i śrubokrętem, powiedzmy delikatnie "ustawiłem" ząbki licznika na właściwe tory, były one po prostu zablokowane. I po problemie (przynajmniej na razie).
      Aczkolwiek nie twierdzę, że poprzedni właściciel nic nie grzebał przy np. cofaniu licznika.
      Z wyrazami szacunku.
      gelerth

Comment

Working...
      X