Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opada szyba w drzwiach od kierowcy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Opada szyba w drzwiach od kierowcy

Od kupna hondzi mam zwalona szybe od strony kierowcy.SZybka odsuwa sie normalnie ale juz zasunac sie jej bardzo nie da bo cos tam przeskakuje (szyba odsuwana recznie)Chce sie zabrac za naprawe tej szyby i powiedzcie mi czy ciezko to zrobic samemu. A moze ktos juz naprawial taka rzecz u siebie?Duzo z tym roboty?Pewnie jest walniety mechanizm odsuwania i zamykania albo cos sie odkrecilo

Boczek łatwo się ściąga, śrubki przy klamce i bodajże przy głośniku a od dołu są zatrzaski. Mogą być uszkodzone zęby to kupisz na Allegro używkę - ręczne łatwo kupić gorzej z elektrycznymi (zwłaszcza do 3D)

Comment

Zamieszczone przez toliusz
      Moja rada:
      skorzystaj z tekstu "Wymontowanie i zamontowanie szyby drzwi oraz mechanizmu podnoszenia szyby" - strona 237 ksiażki "Sam naprawiam samochód Honda Civic", H.R.Etzold.
      Jeżeli jej jeszcze nie masz, podaj adres e-mail na priv, to Ci ją wyślę.
      Pozdrawiam.
      toliusz a masz jakiś pomysł jeśli szyba idzie skosem ? tzn. od lusterka jakby się blokuje i nie idzie równo i trzeba jej pomagać ręcznie :/, wystarczy mi pomysł albo chociaż info do kogo się z tym zgłosić ?

Comment

Zamieszczone przez LoBo Zobacz posta
        toliusz a masz jakiś pomysł jeśli szyba idzie skosem ? tzn. od lusterka jakby się blokuje i nie idzie równo i trzeba jej pomagać ręcznie :/, wystarczy mi pomysł albo chociaż info do kogo się z tym zgłosić ?
        Jeżeli szyba "idzie skosem", to przyczyną jest:
        - zużycie się, wysunięcie lub wykrzywienie WYKŁADZINY prowadnicy szyby,
        - odkształcenie samych prowadnic (metalowych ramek),
        - poluzowanie się śrub regulacyjnych (trzymających) prowadnicy/prowadnic.
        Trzeba je:
        - dokładnie oglądnąć. Jeżeli jest tak, jak napisałem wyżej, należy wkleić (budapren + cienki drucik miedziany) na nowo "wyprostowaną" wykładzinę,
        - wyregulować,
        - wymienić prowadnicę/prowadnice szyby (czynność ostateczna, jeżeli są/jest odkształcona/odkształcone).
        Pozdrawiam.

Comment

Toliusz ma racje. Dopowiem tylko tyle ze pracowałem w OPLU własnie przy drzwiach, jesli masz niedaleko mnie to ci to zrobie za dobra halbe :P

Comment

z Łodzi troszkę daleko , gdyby moi rodzice za mojego dzieciństwa nie postanowili przenieść się z Rudy Śląskiej do Łodzi to już bym był u Ciebie

w poniedziałek i tak jadę na podklejenie uszczelki w szybie jak nie będzie padało przez weekend i zapodam im temat, ciekawe ile będą chcieli za takie coś

sam nie chce się brać za szybę gdyż słyszałem że w gruncie rzeczy nie jest to takie łatwe a nie chce czegoś spitolić (mój wujek stwierdził że to nie takie łatwe, coś może wyskoczyć, coś się poluzować itp)

Comment

łatwe :P uwierz mi wujek Cię straszył
              Ja podejrzewam że możesz mieć luz na prowadnicy dlatego idzie krzywo i wystarczy dokręcić a za dokręcenie dawać kasę mechanikowi ;/

Comment

nie wiem, samo zdjęcie tapicerki z drzwi nie jest trudne, nie raz to robiłem przy głośniku ale dalej to dla mnie czarna magia :/, niby wszystko opisane co i jak zdjąć w książce ale nie ogarniam tego (sorki , z samochodami nie miałem i nie mam za dużo doczynienia), jeśli ktoś z Łodzi pisałby się na sprawdzenie i ewentualną pomoc przy tym to z miłą chęcią skorzystam , oczywiście nie za darmo

Comment

Zamieszczone przez toliusz
                  Moja rada:
                  skorzystaj z tekstu "Wymontowanie i zamontowanie szyby drzwi oraz mechanizmu podnoszenia szyby" - strona 237 ksiażki "Sam naprawiam samochód Honda Civic", H.R.Etzold.
                  Jeżeli jej jeszcze nie masz, podaj adres e-mail na priv, to Ci ją wyślę.
                  Pozdrawiam.
                  Mam ta ksiazke.Oczywiscie przed napisaniem posta zajrzalem tam ale strasznie slabo jest to opisane.Dzieki za pomoc.Wezme sie z ojcem w weekend za te szybke.Pozdro

Comment

byłem dzisiaj u szpeców , z tego co mi pokazywali i stwierdzili to do wymiany jest mechanizm podnoszący szybę, ma takie luzy że szybą można na boki ruszać że hej, ich zdaniem całkowity koszt, mechanizm+założenie 200zł, co Wy na to ?

Comment

Temat do mnie powraca, na zdjęciu przedstawiłem co się dzieje

1 zdjęcie - szybę podnoszę do góry, w połowie już można lekko zauważyć że odchodzi od lewego boku (2-4 mm)

2 zdjęcie - szybę opuszczając ustawia się prawidłowo i chowa normalnie

prowadnice były psikane silikonem i też tak samo się zachowują

sam odstęp to ok 3-4 mm, jeśli szybę opuścimy do połowy jest luz ruszając ją na lewo i prawo, co radzicie ?, odkręcić punkty 1 i 2 i sprawdzić prowadnice ?

p.s. jeśli jest ktoś z Łodzi chętnie się przejadę i poproszę o pomoc na jakieś piwko
                      Last edited by Gość; 17-06-2009, 17:02.

Comment

Hmmm, rozbierz bok i zamykajac i otwierajac szybe obserwuj co sie dzieje, moim zdaniem albo wypadła ci uszczelka albo poprostu szyba wychodzi z prowadnicy.

W najgorszym wypadku masz do wymiany podnosnik, mogl sie skrzywic lub cos.
                        Dobra uzywka kosztuje 50-80 zl na allegro.
                        Elektryczny kosztuje od 70-120 wiec mysle ze przy okazji moznaby bylowymienic na elektryk.

Szkoda ze nie mieszkasz blisko, mialbys to w pol godzinki opanowane

Comment

podnośnik został wymieniony, ale to pomogło tylko w materii tragicznej (wcześnie szyba wychodziła bardzo bokiem nawet nie zamykała się momentami i wymagała popychania rękami) a teraz zachowuje się jak powyżej, co prawda nie przeszkadza bo szyba się już normalnie zamyka ale chciałbym opanować kwestię

Comment

Yhy wiec jestesmy coraz blizej sedna.

Z twojego opisu wywnioskowałem ze na lewej prowadnicy najprawdopodobniej podwija się uszczelka z takiego jakby zamszu.Dobrze ci radze rozbierz raz jeszcze bok drzwi i obserwuj te prowadnice, tak jest najprosciej, wtedy sam zaobserwujesz co sie dzieje.

Zasuwaj szybe i jak zacznie odchodzic stań.
                            Wsadz palce między prowadnice, przyswiec sobie i obejrz gdzie są nierównosci.

Comment

dzięki, w przyszłym tygodniu zerknę i zdam relację , niestety teraz muszę trochę do sesyjki przysiąść :]

Comment

Working...
                              X