Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

demontaż mieszka skrzyni biegów

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• demontaż mieszka skrzyni biegów

Dzwoni mi coś przy lewarku. Jak się dostać do drążka? jak mocowana jest ta drewnopodobna pokrywa? zacząć podważać od strony popielniczki czy od tyłu?

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Naprawdę jest dużo opisów jak zdjąć mieszek włącznie z zdjęciami lokalizacji śrub i zatrzasków. Wystarczy użyć wyszukiwarki, a tak narażasz się na Rambo.
    Odsyłam ciebie do wujka google lub naszej wyszukiwarki.
    Ps: ładny stan ale czy to na pewno Civic vi?

Comment

Szukałem, ale mieszek był inny. Ok poszukam raz jeszcze. może przeoczyłem. 98.r to VI. przynajmniej tak podają katalogi. mam jeszcze problem z oznaczeniami MA,MB, EJ itd. bo sklepy internetowe z częściami różnie podają, lub wcale nie ma takiego silnika jaki mam. ale jakoś do tego dojdę.

Comment

jest Dział "Zrób to sam" zaglądaj tam częściej: Demontaż panelu środkowego celem wymiany podświetlenia pokręteł nawiewów w VI gen, 5d
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Sądząc po lewarku jest to Civic 5D tzw angielka z vinem MA/MB/MC
          Vin zaczyna się SHHM...
          Daj mi 3 kolejne litery powiem Ci co masz.
          Co do mieszka mocowany jest na zatrzaski. Pociągnij do góry od strony popielniczki a najlepiej zlap za bok plastiku przez mieszek i do góry.

Comment

rambo7 byłem i tam, tylko tytuł posta nie naprowadził mnie na mieszek[emoji16]. proszę o trochę wyrozumiałości dla "świeżaka". Ogarnę się.
            JarkoCivic SHHMB7730.......

Comment

Zamieszczone przez ro_bi Zobacz posta
              rambo7 byłem i tam, tylko tytuł posta nie naprowadził mnie na mieszek[emoji16]. proszę o trochę wyrozumiałości dla "świeżaka". Ogarnę się.
              JarkoCivic SHHMB7730.......

Honda Civic 5D Liftback tzw Angielka
              Diesel z silnikami 2.0TD o oznaczeniu 20T2R (63KW) bądź 20T2N (74KW) - w Twoim przypadku masz ten słabszy.
              Zawieszenie, hamulce etc jest to samo co w wersjach benzynowych. Jedynie z czym trzeba uważać to jednostka napędowa, układ wydechowy, półosie przeguby.
              P.S. Link do tematu jaki podesłał Ci rambo7 nie jest odpowiedzią na Twoje pytanie
              received_501909730423399.jpg
              Last edited by JarkoCivic; 01-06-2020, 21:39.

Comment

Ok. dzięki. Wyczerpujące informacje. A co do silnika to w karcie pojazdu mam 77KW, czyli wychodzi na to że jednak mam 105 KM. Chyba że ktoś wpisał błędne dane.

Comment

Zamieszczone przez JarkoCivic Zobacz posta
                  P.S. Link do tematu jaki podesłał Ci rambo7 nie jest odpowiedzią na Twoje pytanie
                  a to jest co?
                  Dzwoni mi coś przy lewarku. Jak się dostać do drążka? jak mocowana jest ta drewnopodobna pokrywa? zacząć podważać od strony popielniczki czy od tyłu?
                  gdzie tu jest mowa o "mieszku" ???
                  kolega jeszcze nie wiedział co i jak ... próbował się jakoś tam dostać, moim zdaniem temat daje pojecie od czego zacząć, ale jeśli uważacie że źle podpowiedziałem i temat nic nie wniósł, skasują go by nie śmiecić.

Jarko
                  odnoszę wrażenie że ostatnie Twoje wpisy próbują wykazać moją niewiedzę a nawet to że podpowiedzi są nietrafione. Ja rozumiem że w pewnym momencie wykazałem tobie nieścisłość to teraz będziesz się odgryzał , ok.
                  Szanuję Twoją postawę i zaangażowanie, a ja nigdy i nigdzie nie twierdziłem "że wiem wszystko" (to Ty tak napisałeś) że "wszystkiego o hondzie nie wiesz", oczywiście że nie wiem, szczególnie o angielach nie wiem, ale próbuje pomóc na tyle ile potrafię. Ty za to wiesz więcej i to jest pozytywne, skoro użytkownicy VI angielek mogą z tego korzystać, to taki forumowicz jak Ty jest naprawdę cenny.
                  Jeśli przeszkadza Tobie moja obecność w tematach których się udzielasz, to się nie będę udzielał.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                    a to jest co?

gdzie tu jest mowa o "mieszku" ???
                    kolega jeszcze nie wiedział co i jak ... próbował się jakoś tam dostać, moim zdaniem temat daje pojecie od czego zacząć, ale jeśli uważacie że źle podpowiedziałem i temat nic nie wniósł, skasują go by nie śmiecić.

Jarko
                    odnoszę wrażenie że ostatnie Twoje wpisy próbują wykazać moją niewiedzę a nawet to że podpowiedzi są nietrafione. Ja rozumiem że w pewnym momencie wykazałem tobie nieścisłość to teraz będziesz się odgryzał , ok.
                    Szanuję Twoją postawę i zaangażowanie, a ja nigdy i nigdzie nie twierdziłem "że wiem wszystko" (to Ty tak napisałeś) że "wszystkiego o hondzie nie wiesz", oczywiście że nie wiem, szczególnie o angielach nie wiem, ale próbuje pomóc na tyle ile potrafię. Ty za to wiesz więcej i to jest pozytywne, skoro użytkownicy VI angielek mogą z tego korzystać, to taki forumowicz jak Ty jest naprawdę cenny.
                    Jeśli przeszkadza Tobie moja obecność w tematach których się udzielasz, to się nie będę udzielał.
                    rambo7 Twoja obecność całkowicie mi nie przeszkadza a tym bardziej nie miałem w względzie Cię oczerniać ośmieszać etc. Po prostu znam te auto na wskroś i wiem o co chodziło autorowi postu, co zdążyłeś zauważyć że pomogłem. Twoje wskazówki są cenne ale czasem wprowadzają zamieszanie. Posiadam dużo wiedzę. Jeśli komuś to przeszkadza na prawdę nie muszę się nią dzielić, wywyższać się czy też pokazywać "co to nie ja"
                    Nie miałem zamiaru nikogo obrażać itd. Link jaki podesłałeś pokazuje jak zdemontować tunel. Ja z góry przyjąłem że demontaż tunelu na nic się nie przyda (problem dzwonienia) a sam temat postu mówi właśnie o demontażu mieszka. Czasem lepiej trafiać w sedna sprawy niż ciągnąć temat przez kilka czasem kilkanaście stron. Takie jest moje zdanie.
                    Akurat się tak złożyło że kolejny problem z angielką a o nich wiem dosłownie wszystko. Nie na marne poszło 13lat napraw modyfikacji etc i w tych tematach czuje się jak ryba w wodzie. Na pewno nie miałem zamiaru się odgryzać bo po co? Zaszkodziłeś mi czymś - nie.
                    rambo7 jeśli zawiniłem Przepraszam.
                    Last edited by JarkoCivic; 02-06-2020, 09:51.

Comment

... nie w temacie, ale sobie to przynajmniej wyjaśnimy .
                      w Dziale 6 gena jak zauważyłeś jest posucha wiedzy. Widać. Mało kto się udziela, głównym inżynierem jest m26, swego czasu było więcej osób, ale one się wykruszają, zmieniają auta na nowsze, przechodzą do innych działów, zmieniają w ogóle marki nie biorą aktywnego udziału w dziale technicznym, czy z różnych powodów ich nie ma. Każda osoba posiadająca tą generację, a już taka jak Ty posiadająca doświadczenie z tą generacją jest cenna, to oczywiste. Pożyteczne dla forum, bo forum to ludzie.
                      W związku z tym że w tym dziale (długo przed Tobą) bywało że osoby czekały na podjęcie tematu nawet i 2 miesiące, to ja, z racji że "coś tam wiem" próbowałem i nadal to robię, nie zostawiać forumowicza bez odzewu.
                      Do tego trzeba mieć wiedzę, to jest oczywiste, ale czasem wystarczy podsunąć sugestię w postaci patentu jak demontować tunel, to jest przecież analogiczne w ten sposób można szybko się zorientować na czym polega rozbiórka i w ten sposób dojść do tego co ty znając od razu. Dział 6 wymiera naturalnie, tak jak 5 i 4 wymarła, bo aut coraz mniej, zostają pasjonaci tacy jak Ty i dla mnie forumowicz Jarko jest wyróżniającą się postacią.
                      Tak że myślę że tu złośliwości z mojej strony nie było, ja chętnie korzystam z wiedzy innych, tak samo jak swoją rozdaję.
                      Wszystko idzie w dobrym kierunku, obyś był jak najdłużej tutaj bo widać że Twoja praca i wkład jest potrzebna i np. m.in. kolega ro_bi może skorzystać.
                      3-mam kciuki za 6 gen. i oby jak najmniej musieli wydawać koledzy forumowicze na mechaników . Pozdrawiam wszystkich.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

tak informacyjnie. Wreżcie miałem czas zdemontować mieszek. efekt połamane zaczepy i teraz luźna pokrywa mieszka. Twórca bezmyślnie, gniazda do zaczepów mieszka zrobił z ząbkami. Niestety plastik przegrał z metalem. Nie dało się tego wyciągnąć bez szkody. Także uważajcie.

Comment

tak informacyjnie. Wreżcie miałem czas zdemontować mieszek. efekt połamane zaczepy i teraz luźna pokrywa mieszka. Twórca bezmyślnie, gniazda do zaczepów mieszka zrobił z ząbkami. Niestety plastik przegrał z metalem. Nie dało się tego wyciągnąć bez szkody. Także uważajcie.

Zdemontowałem tyle tego i żadne mi nie pękło, czy też uszkodziło się. Raczej Ty przegrałeś z techniką mocowania

Comment

być może, ale inaczej się nie dało. Siedziało jak przyspawane. metal został w obudowie razem z plastikami.[emoji16]. Trzeba teraz kombinować jak to w miarę przymocować.

Last edited by ro_bi; 16-07-2020, 11:42.

Comment

Working...
                            X