Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

demontaż kierownicy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• demontaż kierownicy

Witam... mam prośbe o informacje jak się demontuje kierownicę z poduszką w VI gen? nic nie znalazłem na ten temat

...chciałbym ją dać do obszycia skórą

- odłączasz aku najpierw - potem +
    - czekasz 3 min
    - zdejmujesz zaślepki z boku kierownicy
    - odkręcasz poduchę (śruby torx t30) i po odłączeniu przewodu podłączasz zworkę czerwoną która powinna być wpięta w zaślepkę od kiery (zabezpieczasz w te sposób poduchę przed odpaleniem)
    - odpinasz przewody
    -odkręcasz kiere

nie podłączaj aku dopóki nie założysz poduchy w celu wyeliminowania błędów i zapalenia kontrolki SRS, nie kręć pierścieniem który jest pod kierownicą (są 2 rodzaje) jeżeli jest to taśma zwinięta w spiralę i źle ustawisz może się uszkodzić i kicha brak sygnału i zapalenie się kontrolki od poduszki

Comment

ok, jeśli możemy sprecyzować, bo widze ze to dość skomplikowane:

- odłączasz aku najpierw - potem +
      - czekasz 3 min
      - zdejmujesz zaślepki z boku kierownicy
      NIE MAM ZASLEPEK PO PROSTU SĄ OTWORY A W GŁEBI ŚRUBY

- odkręcasz poduchę (śruby torx t30) i po odłączeniu przewodu podłączasz
      CZY PO ODKRĘCENIU WEWNĄTRZ TYCH ŚRUB BĘDĘ MÓGŁ ZDJĄĆ PRZEDNIĄ OSŁONĘ PODUSZKI? CZY MAM JĄ PO PROSTU ZDJĄC NA SIŁE?

zworkę czerwoną która powinna być wpięta w zaślepkę od kiery (zabezpieczasz w te sposób poduchę przed odpaleniem)
      - odpinasz przewody
      -odkręcasz kiere
      Last edited by Gość; 26-03-2009, 21:49.

Comment

Zamieszczone przez maron36 Zobacz posta
        1 NIE MAM ZASLEPEK PO PROSTU SĄ OTWORY A W GŁEBI ŚRUBY

2 CZY PO ODKRĘCENIU WEWNĄTRZ TYCH ŚRUB BĘDĘ MÓGŁ ZDJĄĆ PRZEDNIĄ OSŁONĘ PODUSZKI? CZY MAM JĄ PO PROSTU ZDJĄC NA SIŁE?

ad 1 to nawet lepiej nie ma żadnego problemu z ewentualnymi ułamaniami zatrzasków :P

ad 2 wyjdzie wtedy cała poduszka, a poduszkę też chcesz obszywać? - bo to nie jest najlepszy pomysł ponieważ musiałby to być jakieś specjalne szwy i specjalnie dobrane kawałki skóry żeby to się jakoś sensownie rozerwało podczaś odpalenia poduszki, ewentualnie zabież całą poduszkę i jak robią takie rzeczy to będa wiedzieli co i jak

Comment

AD.2. Z tyłu kiery jest jeszcze jedna zaślepka, za którą poduszka połączona jest z taśmą kierownicy. Odczepiasz zaślepkę i wyczepiasz wtyk, żeby móc podusię oddzielić od koła kierownicy. Odkręcasz samą kierownicę tą śrubą na środku, a w czasie zdejmowania przeciągasz przewody z taśmy przez dziurę w kierownicy.
          Tak przygotowane koło można oddać do obszywania. Jak wspomniał kolega wiktorm, modułu SRS się nie obszywa ze względów bezpieczeństwa.
          A jeśli chodzi o tą zworkę, to demontowałem SRS u siebie i nie spotkałem się z czymś takim...
          sigpic
          UFO, 1.8 Sport
          Chcesz instrukcję serwisową? Mam ją tu

Comment

Ja pisałem wzorując się na demontażu kiery z V gen, wydają się podobne, żeby nie powiedzieć identyczne, może w późniejszych zrezygnowali z tej zworki bo może zmienili system odpalania

Comment

ok, Dzięki Panowie!

Jak przestanie padać wezmę się za robotę

Comment

Koledzy a jest jakiś problem z wymianą taśmy w kierownicy i na co zwrócić uwagę przy wkładaniu drugiej?

Comment

Working...
                X