Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o spinki listew/uszczelek przedniej szyby.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pytanie o spinki listew/uszczelek przedniej szyby.

Siema.

Noszę się z zamiarem poprawienia szczelności przedniej szyby - najbardziej prawdopodobnej przyczyny wilgoci - w mojej angielce. Znalazłem zakład, który zdejmie mi szybę i zamontuje na nowo z dokładnym uszczelnieniem i kontrolą, czy gdzieś w te rejony nie wdarła się ryża sucz. Zastrzegli sobie tylko, by dostarczyć im górną i boczne listwy na wszelki wypadek (na rysunku: 6, 7 i 8) oraz spinki/zaczepy (2, 3 i 9). Uszczelki ponoć mają.

B__5200.jpg
    strona, z której pochodzi obrazek

W czym rzecz? W samych zaczepach/spinkach. Szukałem na alledrogo, na stronie romixu oraz na spinkisamochodowe*pl. I trudno tam znaleźć te części do civica '95-'00. Te zaczepy/spinki, które widzę przez ubytki w uszczelce na swojej hani, są bardzo podobne do sprzedawanych dla generacji '91-'95, np. B21110.
    Stąd moje pytanie. Czy dla tych dwóch generacji zaczepy/spinki są identyczne? Nie wierzę, by takich elementów nie było ani w ofercie producenta zamienników, ani na najpopularniejszym portalu aukcyjnym.

Przeszukałem forum i nie pisałbym, gdybym nie znalazł przynajmniej wskazówki w innym temacie.

Cześć.
    Nie umiem potwierdzić tożsamości tych spinek,ale poszukaj odpowiedzi u źródeł czyli w Romixie. To potentat i nie ma opcji aby nie uzyskać stanowczej odpowiedzi. Mail lub nawet telefon powinny pomóc.
    Teroretycznie nie ma uzasadnienia dla zmian kształtu spinek, ale to dość specyficzny produkt i nie każdy ma wiedzę w tym zakresie. Może mają ją specjaliści którzy wymieniają Ci uszczelnienie ? Albo inny warsztat typu auto-szyba. Z tego żyją, więc muszą mieć wszechstronną orientację przyjmując zlecenia wymiany szyb. Fachowcy też łamią spinki i pewnie najczęściej te narażone na zmienne warunki, które z czasem tracą plastyczność.
    W Romixie obsługują sprzedaż detaliczną więc może rozwieją Twoje wątpliwości? My też skorzystamy jako Forum.
    Pzdr.

Comment

Mialem kiedys przygody z przednia szyba i faktycznie w warsztacie gdzie mi wymieniali szybke, mieli mnostwo rodzajow spinek kolkow, take moe to jakis trop. A co do spinek pozwolisz Tomku ze zapytam pod twoim tematem. Jakie kolki ida do mocowania plastiku na klapie bagaznika? Nie mam zadnego na wzor i jestem w kropce.

Comment

Zamieszczone przez Ins. Gadzet Zobacz posta
        Jakie kolki ida do mocowania plastiku na klapie bagaznika? Nie mam zadnego na wzor i jestem w kropce.
        Masz na myśli te w okolicy zamka?

Comment

Wlasnie tak, na klapie, i tam gdzie zamek.

Comment

Jeżeli chodzi o ten kołek, jak na zdjęciu poniżej:

DSC_0152b.jpg,

to tak w pierwszym rzucie powiem Ci, że może to być B14696. Jednak nie powiem Ci na 100%. Jutro, jak będzie jasno, to się upewnię.

Comment

Fajnie by bylo jakbys mial pewnosc. Tylko troche mnie dziwi bo na klapie sa kwadratowe otwory pod mocowanie spinki. No nic bylbym wdzieczny....

Comment

Po krótkiej inspekcji potwierdzam Twoją obserwację, że otwór jest kwadratowy/prostokątny. To dlatego, że kołek, w który wchodzi "klin", rozchodzi się na cztery strony i otwór nie musi być okrągły.

DSC_0154b.jpg

Wskazany kołek B14696 powinien być wystarczający. Wymiary kołka pasują, a brak bruzd na "ramionach" nie powinien robić większej różnicy. Zorientuję się jeszcze, czy istnieje wersja z brudzami.

Jednak bardziej odpowiedni będzie B22072. I wymiarami się zgadza, i bruzdy są.
                Last edited by Tomasz Giza; 18-01-2014, 17:34. Powód: żeby nie pisać postu pod postem

Comment

I takie same sa zarowno na plastiku klapy jak i na tym kolo zamka (tam jak tapicerka)? Tak czy tak dzieki, troche juz tak jezdze bez tych obu plastikow

Comment

Working...
                  X