Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Woda zbiera się w klapie bagażnika [5D]

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Woda zbiera się w klapie bagażnika [5D]

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przeszukałem fora w poszukiwaniu pomocy, ale znalazłem tylko przypadki kiedy woda zbierała się pod wykładziną w bagażniku. Jednak jeśli coś przeoczyłem i istnieje już taki temat to przepraszam i jednocześnie proszę o link do niego.

Mój problem polega na tym, że kiedy zostawię samochód na deszczu przez jakieś dwie, trzy godziny (zależy od natężenia opadów), to po otwarciu klapy bagażnika spod zamka wylewa się spora ilość wody (tak mniej więcej szklanka). Raz po większym deszczu nie otwierałem klapy przez 2 dni i mimo wysokiej temperatury ta woda nadal tam stała i wylała się w momencie podnoszenia klapy. Martwi mnie ta sytuacja, zauważyłem ją dopiero w tym roku, ale już widzę że pojawia się małe ognisko rdzy, które wybrzusza mi lakier. Chcę się tego pozbyć jak najszybciej, ale nie bardzo wiem czego to jest wina, że takie rzeczy się w mojej Hani wyprawiają. Uszczelki w tylnej szybie wyglądają na szczelne. Coś co budzi moje podejrzenia to plastik, do którego przykręca się rejestrację z tyłu, jest trochę zbyt luźny. Moja Honda to Civic 6 generacji w wersji 5D.
    Jeśli wiecie to powiedzcie mi co jest przyczyną takiej sytuacji i jak się tego pozbyć.

Dodatkowo znalazłem na forum jak pozbyć się cieknącej wody z nawiewu na nogi pasażera, niestety w moim przypadku sytuacja poprawiła się tylko częściowo, więc chyba będę musiał dospawać w miejscu wlotu powietrza do kabiny jeszcze jakąś blaszkę, ponieważ ta która jest mimo że ją odgiąłem nadal przepuszcza wodę. Jeśli macie na to jakieś swoje sprawdzone metody, to bardzo proszę o doradzenie mi również w tej kwestii.

z tym bagażnikiem możliwe że dobrze kombinujesz bo albo to miejsce lub uszczelka szyby musiałbym rozkręcić klapę od środka ten plastik i zobaczyc

Comment

Zauważyłem że otwory w klapie przez które chyba powinna wylatywać woda były zatkane jakimiś zaślepkami. Wywaliłem je, ale w tej chwili nie wiem czy to pomoże. Zdaje mi się że te otwory powinny być drożne, ale nie widziałem jak to wygląda u innych. Nie bardzo wiem jak się zabrać za wymontowanie tego plastiku, który trzyma tablice. Powinienem najpierw rozebrać klapę od wewnątrz czy jak? Możliwe też że woda dostaje się tam w jakiś sposób przez znaczek Hondy...

Comment

Otwory czasami są zatkane, wygląda to jak fabrycznie. Trzeba je wywalić. Rozbierasz klapę od środka i należy uszczelnić (od wewnętrznej strony) sylikonem ten plastik do którego przykręca się rejestrację. U mnie było identycznie.
        - Stuk! Puk!
        - Kto tam?
        - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

Dzięki za odpowiedź @kamilrojek. W najbliższym możliwym czasie zrobie tak jak piszesz, bo przez te ulewy to mi rdza zje nie tylko nadkola ale i klape, a to byłoby już więcej roboty.

Comment

Polecam od razu kupić jakiś sprej z konserwacją do profili zamkniętych i zabezpieczyć klapę od środka. Koszt około 15 - 20zł.
            - Stuk! Puk!
            - Kto tam?
            - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

Tak się właśnie zastanawiałem czym to zabezpieczyć, ale pod ręką miałem tylko WD40, a to jedynie by trochę mogło oczyścić te kanaliki od środka. Jeszcze raz dzięki za radę. A no i po usunięciu tych zaślepek woda się już nie zbiera, ale i tak uszczelnię to tak jak mówiłeś i zakonserwuję żeby mieć już spokój.

Comment

Zamieszczone przez Fingerman Zobacz posta
                Zauważyłem że otwory w klapie przez które chyba powinna wylatywać woda były zatkane jakimiś zaślepkami. Wywaliłem je, ale w tej chwili nie wiem czy to pomoże. Zdaje mi się że te otwory powinny być drożne, ale nie widziałem jak to wygląda u innych. Nie bardzo wiem jak się zabrać za wymontowanie tego plastiku, który trzyma tablice. Powinienem najpierw rozebrać klapę od wewnątrz czy jak? Możliwe też że woda dostaje się tam w jakiś sposób przez znaczek Hondy...
                Mam nadzieję ,że ktoś mi pomoże. Mam ten sam problem z wodą.
                Jak się zakończył ten problem u Ciebie ?
                Czy te zaślepione plastikami otwory powinny być odkryte ?

Comment

Working...
                X