Witam. Nie wiem czy to dobry dział i z góry przepraszam jesli nie. Wiec sprawa jest tego typu. Gdy jest włączone ogrzewanie strasznie pasują wszystkie szyby. Jest to masakra. Co moze być tego przyczyną? Wilgoć w środku? W aucie jest sucho nic nie cieknie... Co mozna zrobić zeby sie tego pozbyć? Moze być to wina jakies wycieku w nagrzewnicy? Brak mi juz pomysłów:-( ktos miał moze podobny problem?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
problem z parującymi szybami
Collapse
X
-
Tez kiedyś miałem straszne problemy z parującymi szybami. Ale u mnie ustało to albo występuje już nie w takim samym stopniu niż kiedyś.
Ja wyczyściłem szyby dokładnie od środka, bo ponoć byle jakiś syf na szybie to łatwiej parująca szyba np. dym z papierosa. Więc płyn do mycia okien i pucujemy dokładnie. Potem wymieniłem filtr kabinowy i sprawdziłem czy nie ma syfu w podszybiu, koło akumulatora bo tam jest wlot do dmuchawy z zewnątrz. (Nie każdy model VI gena ma filtr kabinowy).
Na jesień mam gumowe dywaniki, bo łatwo i szybko można się pozbyć wody z nich i pakuje kilka brukowców pod fotele, bo takie gazety łatwo i szybko pochłaniają wilgoć.
I ogólnie na wiosnę/lato wyrzucam dywaniki i otwieram wszystkie możliwe drzwi, niech z wykładziny odparuje woda.
-
Zgadzam się z Painem, bo pisze dobrze. Jeśli jednak to nie pomoże to sprawdz jedną rzecz - czy nie udywa Ci plyny w zbiorniczku wyrównawczym. Spotkalem się kilka razy z sytuacją że wąż małego obiegu (odpowiedzialnego za grzanie) puszczał rozgrzany płyn chłodniczy a ta powodowała parowanie szyb. Szybka wymiana i problem ustąpił od razu. To jest ekstremalna sytaucja ale w końcu nasze auta młode nie są i pewne rzeczy mogą się rozszczelnić lub po prostu uszkodzić. Sprawdz po kolei to o czym pisze Pain. Jeśli to nie pomoże to musisz sprawdzić przewody chłodnicze. Myślę że na pewno coś z tych spraw Ci przypasuje.
Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172
Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535
Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG
Tęsknota za Hanką jest ciągła.
Comment
-
Comment