Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konserwacja Podwozia

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Konserwacja Podwozia

Witam.
    Temacik dość ważny bo chodzi o konserwację całego podwozia.
    W sobotę chcę zacząć czyścić podwozie i usunąć wszelaką rdzę a poźniej dobrze to zakonserwować.
    Mam parę pytań. Czy ktoś już to robił sam? Jeśli tak to proszę o jakieś wskazówki jak się najlepiej za to zabrać ( ściaganie progów, zderzaków? Nadkola? ) czym czyściliście, czego używaliście i najważniejsze czym konserwowaliście??? Proszę o podanie preparatów i ich ceny. Chcę to zrobić na własną ręke ale solidnie.
    Pozdrawiam.

kolego jeśli masz swój plac to polecam ci ściągnąc tylni zderzak nadkładki progów plastikowe z przodu osłony nadkola plastikowe żeby dobrze usunąć rdze np z podłogi to kanał by sie przydał dobra do tego bedzie szczotka na wiertke lub szlifierkę odrdzewiacz szczotka druciana a środki to baranek, bitex pod pistolet fajnie sie tym nanosi na całe auto wystarczy ci z 6 puszek 1 kg baranka

Comment

Zanim zaczniesz cokolwiek robić jedziesz na profesjonalną myjnie i myjesz podwozie.

Potrzebny Ci będzie kompresor z pistoletem. (Jeżeli nie masz kompresora i jesteś zmuszony używać środków w spreju, to musisz kupić dwa razy więcej potrzebnej wymienionej chemii).

I polecam ten zestaw: https://moto.allegro.pl/zestaw-do-ko...579561046.html

1 puszka do ochrony karoserii
      3 puszki do konserwacji podwozia
      1 puszka do konserwacji i ochrony profili zamkniętych

Później rób tak jak radzi jump23, ściągasz nakładki progów, i plastykowe nadkola z przodu, tylni zderzak. To są elementy które możesz zabezpieczyć bez potrzeby kanału. Ja miałem wszystko w dobrym stanie, miejscami wystarczyło przetrzeć papierem. Całość zabezpieczyłem farbą antykorozyjną i pomalowałem środkiem do ochrony karoserii - baranek.

Później przechodzisz do konserwacji podwozia. Tutaj nic rozbierać nie musisz, zanim przystąpisz do konserwacji to usuń ewentualną rdze. Ale tylko miejsca w których jest rdza nie polecam czyścić całego podwozia i ściągać fabrycznej konserwacji. Później całość malujesz, w odstępach 30 minut. Tutaj używasz 3 puszek środka do konserwacji podwozia, pamiętaj również że należy zakonserwować (tym samym środkiem) przednie i tylne nadkola, w tym celu najlepiej ściągnąć koła.

Kolejny krok o którym wiele osób zapomina, to konserwacja profili zamkniętych. Zapewne widziałeś że miejscami w nadwoziu są wsadzone takie plastykowe zaślepi, (nadkola, drzwi, progi, w komorze silnika). Wszystko należy ściągnąć i w miarę możliwości nanieść tam ostatni środek do konserwacji profili zamkniętych, w tym celu używasz wężyka załączonego w zestawie.

Robiłem tak rok temu i zero śladów rdzy, zrobiłem tak również w tym i uważam że na zimę jestem dobrze zabezpieczony.
      Last edited by kamilrojek; 22-08-2012, 20:52.
      - Stuk! Puk!
      - Kto tam?
      - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

dobry zestaw ale do profili 1 puszka to za mało na drzwi progi tylne nadola od srodka spokojnie z 5-6 takich puszek

Comment

Kanał mam do dyspozycji. Dzięki wielkie za pomoc. Poszukam gdzieś w motoryzacyjnych tego zestawu bo na zamowienie z netu za pozno - do soboty nie dojdzie. Ile mi zejdzie czasu na to? Pewnie cały dzień co?

Comment

Zamieszczone przez jump23 Zobacz posta
            dobry zestaw ale do profili 1 puszka to za mało na drzwi progi tylne nadola od srodka spokojnie z 5-6 takich puszek
            Robiłem to u siebie w piątek i poszło mi 2 takie puszki, plus jedna w spreju. I naprawdę dobrze było wszystko pokryte, byłem zaskoczony że jest tak wydajna. Rok wcześniej zużyłem 8 puszek w spreju.

JapkoDre, ja zaczynałem pracę o 7 i skończyłem o 22, z dwiema przerwami po 30 minut, ale wszystko mam zrobione tak jak należy. Warto poświęcić czas oszczędzając w przyszłości pieniądze.
            - Stuk! Puk!
            - Kto tam?
            - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

Zamieszczone przez kamilrojek Zobacz posta
              Rok wcześniej zużyłem 8 puszek w spreju..
              A ja mam takie pytanko - po co powtarzać tę operację co rok???
              Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

Zamieszczone przez Remek Zobacz posta
                A ja mam takie pytanko - po co powtarzać tę operację co rok???
                Bo sprej to dziadostwo, nie doleci nawet do połowy miejsc tam gdzie puszka i pistolet z kompresora.
                - Stuk! Puk!
                - Kto tam?
                - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

teraz ja sie zabieram za konsterwacje tylko nadje nie wiem rzeczy typu:
                  czyszczenie wszystkich wymienionych wyzej mijsc ok
                  nastpenie jakis podklad )srodek ko konserwacji podwozia ) jaka marka firma
                  nastepnie baranek jaka firma

Comment

Ja zawsze tzn. od 2009 roku używam Motip środek do konserwacji podwozia i robię zarówno podwozie jak i nadkola. Bardzo dobry środek niemieckiej firmy. Robią również inną chemię samochodową. Pierwszy raz konserwowałem tak jak wspomniałem w 2009r. no i wartalo by znów odnowić powierzchnię choć nie widać śladów zużycia struktury. Grunt do dobre przygotowanie powierzchni. Oczywistością jest, że zdejmujemy wszystkie osłony i zderzaki wraz progami. Do profili zamkniętych oczywiście fluidol tej samej firmy. Oczywiście nakładamy natryskowo.
                    pozdrawiam

Comment

Podepne sie pod temat.

Za tydzien chce sie zabrac na przyczarnienie podwozia w swoim kanarku. Poczytalem temat, wiem juz mniej wiecej co kupic tylko teraz pytania:

1. Czy koniecznie trzeba nakladac pistoletem z kompresora? Nie da rady zwyklym pedzlem? Oczywiscie jak nie ma innej opcji to zalatwie sobie kompresor.

2. Jak ze zdejmowaniem badz nie zdejmowaniem baku?

3. jaki srodek do odrdzewienia byscie polecili... Z tego co widzialem to tyl juz dobrze przyczerwienial i trzeba by to dobrze ''wyżreć''

4. 5 litrow bitexu wystarcy do ogarniecia calego podwozia?

Jak mi sie cos jeszcze nasunie to napisze
                      The 1st. - EJ9
                      The 2nd. - ES7
                      The 3rd. - FD7
                      The 4th. - CU2
                      ------------------------------------------------------------------

Comment

5 litrow wystarczy kompresorem fajnie sie to robi bo o wiele szybciej i dotrzesz w kazde miejsce a rdze najpierw szczotka druciana szczotka na wiertakrke i jazda potem odłuścić i konserwacja można przed dać też podkład reaktywny baku bym nie ściągał ze względu na starość śrub przewowdów zbyt duże ryzyko moim zdaniem

Comment

Cris polecam zrobić dwie warstwy konserwacji na podwozie. Na używałem środków BOLL-a do konserwacji podwozia (są też do nadwozia, więc trzeba patrzeć uważnie). Kupiłem 4 puszki na kompresor, dwie konserwacji szarej i czarnej. Pierwsza warstwa z konserwacji szarej żeby wiedzieć gdzie na nałożyłem. Później poprawiałem czarną i na szarej było dobrze widać gdzie jeszcze trzeba nałożyć drugą warstwę. Bitexu i pędzla nie polecam. Już wolałbym więcej wydać i kupić konserwację w spreju. I oczywiście najważniejsze w konserwacji są profile zamknięte które zalewa się woskiem.
                          - Stuk! Puk!
                          - Kto tam?
                          - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

na profile to na progi na jedna strone spokojnie 2 sztuki po 1l

Comment

Dzięki Panowie,

W takim razie zakupuję puszkę BOLLa 5kg i coś do profili zamkniętych. Kompresor sobie załatwię tylko trzeba będzie ogarnąć gdzieś w jakimś OBI czy innym koncówkę pistolet do malowania. Czyli baku nie zdejmować. Mam nadzieję, że pod nim tragedii nie ma. Za tydzień lecimy z tematem
                              The 1st. - EJ9
                              The 2nd. - ES7
                              The 3rd. - FD7
                              The 4th. - CU2

Comment

Working...
                              X