Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

różne wersje 5d - MB1, MB2, MA8...

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• różne wersje 5d - MB1, MB2, MA8...

Witam wszystkich forumowiczów,

właśnie nabyłem swoją pierwszą Hanię. Jest to Brytyjczyk z 1999 (5d) i mam pytanie:
    czym różnią się od siebie różne wersje tego nadwozia. Ja mam wersję MB2 (z nr VIN), czy wszystkie części np. z MB1 i innych wersji nadwozia będę pasowały? Szukałem już dość długo i nie znajduję nigdzie wytłumaczenia czym prócz trzech znaków w numerze VIN różnią się one od siebie
    Jest to dla mnie szczególnie ważne bo chcę wymienić pokrywę silnika, bo ta jest dość porysowana i nie wiem jak muszę zawęzić poszukiwania.

Pozdrawiam

Nie będą wszystkie części pasować.
    MA to przedlift - ma chociażby inny cały przód, MB to polift, a MC to poliftowy aerodeck (kombi).
    Numerki z kolei - MA8, MB2, MB6 itd - oznaczają generalnie pojemność silnika.
    Z Twojego MB2 np można wywnioskować, że jest to poliftowa angielka z silnikiem 1.4 (na 99% masz zapewne D14Z4).

A pokrywa silnika (rozumiem, ze o pokrywie zaworów mówisz) to będzie pasować od każdej D-serii z tak samo wyglądającą pokrywą tj z dużym napisem HONDA na całej pokrywie. Właściwie to spasują jeszcze inne, ale jak się nie orientujesz to szukaj z dużym napisem HONDA W sumie jak pokrywa nie jest uszkodzona to szkoda kasy na wymianę - wystarczy zeszlifować/spolerować/pomalować.
    Last edited by majkel79; 20-11-2011, 22:46.
    LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
    sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Dzięki Majkel, tak jak sie domyśliłeś mam anglika 1,4 D14Z4
      Szkoda że tyle podwersji się porobioło, zawsze trudniej wtedy o części. Pisząc pokrywa silnika chodziło mi o przednia maskę, sorry za brak precyzji - ale widzę że tylko MB będą pasować. Szkoda, bo są dość drogie, u mnie w Gdańsku od 400zł.

Pzdr!

Comment

Nie do końca jest tak że MB to polift, nadwozie MB1 jest przedliftowe (silniki 1.6), podobnie z poliftowym kombi 1.4 i 1.5 - oznaczenie MB8 i MB9, pozostałe kombi jak najbardziej MC... tak dla sprecyzowania.

Pokrywa silnika/maska do modelu MB2 będzie pasować od wszystkich modeli poliftowych.
        Last edited by mirasek; 21-11-2011, 09:21.

Comment

Zamieszczone przez mirasek Zobacz posta
          Nie do końca jest tak że MB to polift, nadwozie MB1 jest przedliftowe (silniki 1.6), podobnie z poliftowym kombi 1.4 i 1.5 - oznaczenie MB8 i MB9, pozostałe kombi jak najbardziej MC... tak dla sprecyzowania.
          Masz jak najbardziej rację. Ja chciałem wyjaśnić koledze jak wygląda sprawa z tzw. grubsza

Zamieszczone przez idylla00 Zobacz posta
          Pisząc pokrywa silnika chodziło mi o przednia maskę, sorry za brak precyzji - ale widzę że tylko MB będą pasować. Szkoda, bo są dość drogie, u mnie w Gdańsku od 400zł.
          Maska do Ciebie będzie pasować zarówno od poliftowego 5d jak i od aerodecka, bo one są identyczne. A co do ceny to powiem Ci, że 400 to i tak dobry pieniądz jeśli maska jest w dobrym stanie. Niestety maska nie jest tania. Ja np dwa lata temu zapłaciłem za maskę w stanie igła 600 + lakier.
          sigpic

Comment

Witam wszystkich,

to ja podłączę się pod temat i zapytam o wersje po lifcie właśnie. Na tym forum gdzieś wyczytałem, że był lift w 1997 roku i potem tzw. mały lift w 1999. Czy oprócz zmiany położenia trzeciego światła stopu coś się zmieniło? Od 1999 zaczęli też chyba polecać standardowo opony 185/60R14 zamiast wcześniejszych 175/65. Kiedy rozglądałem się się za Hanią dla siebie, to szukałem rocznika 2000, ale trafił mi się bardzo zadbany '98 i dziś sprawuje się doskonale. Zastanawiam się tylko, czy w '99 roku coś istotnego się zmieniło.

Pozdrawiam

Comment

Nic istotnego, tak jak sam napisałeś tylko trzecie światło stopu z dołu szyby wleciało na górę (ledowe zamiast żarówki).
              Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Silniki się nieco zmieniły, np. w MB2 z D14A8 na D14Z4, do tego większe tylne hamulce tarczowe (260 mm), ciekawsze wersje wykończenia wnętrza (np. czarno-kremowe) i jakieś mało istotne detale w stylu inne zamki oparć tylnej kanapy, w MB6 inna czcionka na zegarach, itp... Ogólnie końcówka serii 5d szła z bogatszym wykończeniem środka.

Comment

Silniki i OBD, z hamulcami było różnie, w 1999 i 2000r. montowali tarcze 239 i 260mm z tyłu.
                  Koledze chyba bardziej chodziło o zmiany optyczne budy.
                  Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Dzięki za odpowiedzi, wszystko mnie ciekawi Choć przyznaję, myślałem, że to raczej tylko zmiany kosmetyczne były, a nie np. hamulce.

Comment

witam,
                      a ja mam problem bo próbuje kupić nowe lampy i zapytano mnie na allegro czy mam model prze czy po lifcie...
                      Posiadam honde civic 5d hatchback z 97roku MB2 z silnikiem D14A8. Czyli z tego co wyżej napisano silnik mam z przed liftu a nadwozie poliftowe? Proszę pomóżcie.

Comment

Zamieszczone przez mk127 Zobacz posta
                        witam,
                        a ja mam problem bo próbuje kupić nowe lampy i zapytano mnie na allegro czy mam model prze czy po lifcie...
                        Posiadam honde civic 5d hatchback z 97roku MB2 z silnikiem D14A8. Czyli z tego co wyżej napisano silnik mam z przed liftu a nadwozie poliftowe? Proszę pomóżcie.
                        Poszukuj lamp poliftowych.
                        sigpic

Comment

wielkie dzięki

Comment

Working...
                          X