Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Źle działajaca SZYBA od kierowcy.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Źle działajaca SZYBA od kierowcy.

Mianowicie przy domykaniu szyby od kierowcy krzywo jest prowadzona, czasami muszę dłonią ją naciągnąć do tyłu żeby dobrze się domknęła. kiedy jest deszcz to przy górnym już dosuwaniu szyby nachodzi na górną uszczelkę przez co muszę szybę odepchnąć żeby wróciła na swój tor.
    Gdy naciskam przycisk szyby do góry a szyba jest już domknięta to słychać pykanie w drzwiach przez co już wiem że wyżej nie może, tak jakby czujnik nie wykrywał że jest już maksymalnie podniesiona i jakieś ząbki przeskakiwały.
    Co może być tego przyczyną ....... jaki koszt naprawy, co do wymiany.

przeczyść prowadnice i nasmaruj silikonem

Comment

Czyli muszę zdjąć tapicerkę drzwi ?
      Gdzie mogę znaleźć informacje jak to zrobić ?

Comment

Zamieszczone przez Matthias_86 Zobacz posta
        Czyli muszę zdjąć tapicerkę drzwi ?
        Gdzie mogę znaleźć informacje jak to zrobić ?
        Tak wiąże się to ze zdjęciem tapicerki drzwi jeśli chcesz przesmarować całe prowadnice, a jest to wskazane. Opis jak to zrobić znajduje się w dziale ZRÓB TO SAM
        -> https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=10729
        Przesmaruj i zobacz jak chodzi, jak nadal krzywo będziesz musiał wyregulować śrubami.

Comment

Też może będzie trzeba nawiercić nowe otwory, ja jaki czas temu u Przema to robiłem, i szyba zamyka się normalnie nic się nie przechyla już..bo wcześniej to tragedia była
          Mój szarak

Comment

Ja miałem podobny problem ale napryskałem smarem prowadnice które wychodzą już na zewnątrz. Kilka razy góra dół i do dziś mam spokój. Nie wykluczam że w jakiś sposób mogłby się prowadnice zdefasonować, ale jak się mówi najprostsze rozwiązania najtrudniej znaleźć. Posmaruj najpier prowadnice a jeśli to nie pomoże to będziesz musiał ustawić od nowa prowadnice.

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
            http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
            http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

Lordzie ale jakim smarem to posmarowac?? bo u mnie natomiast to szyby bardzo wolno sie podnosza i opuszczaja szczególnie kierowcy ;p

Comment

Zamieszczone przez goku10sdl Zobacz posta
                Lordzie ale jakim smarem to posmarowac?? bo u mnie natomiast to szyby bardzo wolno sie podnosza i opuszczaja szczególnie kierowcy ;p
                Silikonem w sprayu wystarczy. Ja posmarowałem ze 2 lata temu i zaczęło elegancko śmigać.

Comment

A tak na szybko bez rozbierania boczków to powinno nawet pomóc psiknięcie w prowadnicę, przystaw tylko spray do prowadnicy i psiknij tam, otwórz zamknij szybę i będzie na pewno lepiej, ale to rozwiązanie tym czasowe oczywiście
                  Mój szarak

Comment

Ja używałem smaru w spreju. Ządne wd 40 ja mam jakiś japoński smar którym się psika (np na prowadnice) a po odparowaniu nośnika dostaje coś ale twot ale bardzo cieńki i bardziej rzadki. Sprawdza się rewelacyjnie zarówno na prowadnicach jaki i na zawiasach drzwi bo woda go tak szybko nie jest w stanie wymyć. Oczywiście można psiknąć smarem silikonowym i da to bardzo podobny o ile nie ten sam efekt.

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
                    http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
                    http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

Witam.

Niedawno pisałem tu w sprawie szyby od kierowcy która w ogóle nie reagowała. Rozebrałem boczek, poruszałem kablami, pociskałem miejsca w których były łączone i po złożeniu boczka okazało się że pomogło i szyba zaczęła dawać oznaki życia. Tylko jest jeden problem. Na dół idzie jeszcze jako tako, ale do góry to bez pomocy rąk nie ma opcji żeby się zamknęła. Muszę pchać rękoma do góry. Myślicie że przesmarowanie prowadnic smarem silikonowym wszystko załatwi? Jak się dostać do tych prowadnic bo po samym zdjęciu boczka i tak nie ma zbytnio dostępu do prowadnic. Czy to normalne że na otwartych drzwiach otwieranie szyby nie reaguje, że szyba otwiera się tylko przy zamkniętych drzwiach ?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam.

Comment

nie szyba powinna sie otwierać na otwarych i zamkniętych drzwiach a jeśli chcesz dbrze wszystko przesmarować to musiałbyś najpierwo odkrecic 2 śrubki od szyby wyjąć szybe potem odkręcić mechanizm podnoszenia i wyjąc go, wtedy bedziesz miał najlepszy dostęp to nie jest trudne

Comment

Dzięki za pomoc.

Jak będę miał więcej czasu to powyciągam te prowadnice na zewnątrz i przesmaruje porządnie

Pozdro

Comment

Working...
                          X