jak w tamacie, z tego co widac i mozna sie domyslic napewno idzie on w slupku bocznym a nastepnie ma ktos informacje gdzie idzie dalej? jest to dla mnie wazne poniewaz chcial bym sprawdzic czy czasami woda mi tamtedy nie cieknie pod kierownice, a jak znajduje sie on gdzies w kokpicie pdo tymi plastikami moze ktos wie jak je rozebrac szybko sprawnie i dobrze zeby to sprawdzic?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Gdzie znajduje sie odplyw szyberdachu
Collapse
X
-
Witam wszystkich
Podlaczam sie pod temat.Ja mam w swoim 5 genie manuala i tez mi sie woda dostaje do kabiny tylko ze bezposrednio z szyberdachu przy galce regulacyjnej.Rozbieralem juz caly szyberdach oprocz uszczelek i nie moglem znalesc jakiegos odpr.Wiecie jak to idze?
-
a duzo wody ci cieknie? bo mi litrami mialem tez robiana szybe i moze to od tego, aczkolwiek chcialem tez zapytac czy normalne jest to ze po odsunieciu tej roletyi plastikowej od zewnacz na tej 'pulce' przy odplywach jest troche wody ktora stoi no i jesli jest jej nadmiar to ona pewnie wtedy splywa odplywami
Comment
-
Mi z tego co pamietam to raczej woda nie stala ale teraz taka pogoda to kto wie. No mi w zaleznosci od tego ile pada jak duzo to normalnie caly czas prawie kapie a najbarzdiej przy zakretach.Kleilem juz zrodla z ktorych mogle sie dostawac i pomoglo ale nie 100%.Teraz to juz nie pogoda na takie grzebanie na dworze.Zime musze przetrwac.Czytalem ze ci woda cieknie w nogi kierowcy mi tak cieklo tylko na pasazera teraz jest cgyba git bo nie cieknie.Z zewnatrz uczelka boczna szyby nie byla szczelna wiec przykleilem ja do szyby,rozbieralem tez cale podszybie cos tam powyginalem ale nie wiem juz co w kazdym razie wydawalo mi sie ze przez to tez moglo leciec.Wiec moze to jest przyczyna twoja.Jest tego troche na forum poczytaj.
Comment
-
uszcczelka? moglbys zrobic zdjecie tej uszczelki i podeslac mi i najlepiej zaznaczyc w paincie co podklejales? no i zobacz na ta puleczke od szyberdachu na ta gdzie sa te odplywy czy tam troche wody nie masz bo mi sie co nie co tam zbiera moze i malo no ale zawsze cos tam jest i moze gdzies tam mi stamtad leci odplywem i sie gdzies blokuje
Comment
-
Witam. ja dosłownie wczoraj się uporałem z problemem cieknącego szyberdachu. Ostatnio popadało dość ostro i zauważyłem, że pod nogami mam istne bajoro. Polewałem samochód z węża i patrzyłem gdzie cieknie i okazało się, że szyber się rozszczelnił. To byłoby pół biedy, ale lało się do kabiny. Okazało się, że fachowcy, którzy mi podłączali centralny zamek zapomnieli podłączyć taką rurkę, która biegnie słupkiem do odpływu. Odłączona była pod tym plastikiem przy lewej stopie, tuż obok wajchy otwierającej maskę - piszę tu o VI genie. Zdemontowałem tę osłonę plastikową, odkręciłem fotel, zdjąłem wykładzinę i wytarłem wszystko bardzo dokładnie, suszyłem suszarką i zostawiłem tak rozbebeszone auto na podwórku pootwierane, żeby się suszyło jeszcze. Dodatkowo jeszcze uszczelniłem sobie szyber sylikonem sanitarnym. Otworzyłem go, uszczelkę posmarowałem rzeczonym sylikonem tam, gdzie uszczelka styka się z dachem tak, żeby nie było widać białego na czarnym :P. Poczekałem aż wszystko wyschnie i teraz zero przecieków i jakiegokolwiek parowania.Last edited by MarianoItaliano; 16-11-2010, 07:13.
Comment
-
Do adibarlinek
Niestety nie udalo mi sie dzisiaj zrobic tej fotki,ale postaram ci sie jeszcze raz to wytlumaczyc.
Ja silikonem przykleilem uczszczelke do szyby czolowej na jej obwodzie a dokladnie to tylko na koncy splywu,aby woda splywala dalej a nie do kabiny samochodu.Piszac na koncu splywu mam na mysli koncowke uczszczelki szyby czolowej poczym woda dale przedostaje sie przez odplywy nad nadkolem.Aha jak mozna to ja tez bym prosil o te zdjecia od MarianoItaliano moze akurat mi sie przydadza
Comment
-
znaczy ja chyba caly klej wyskrobie i uszcelke przykleje na sylikon taki pdogrzewany, poniewaz ta uszczelka mi troceh odstaje, a pzykleiles uszczelke tak zeby splywala po tym plastiku gdzie sa wycieraczki tak? te podszybie plastikowe od silnika takie ciemne plastikowe? a ten odplyw nad nadkolem musze znalesc
Comment
-
Panowie to jest odpływ z szyberdachu. Tu leci zawsze woda z każdej nieszczelności. Takie odpływy są dwa. Z lewej i prawej strony.
Dalej wężykiem w słupku. Jak chcecie się do niego dobrać, to trzeba zdemontować ten plastik ze słupka.
A odpływ wody poza samochód znajduje się pod nadkolem w zaznaczonym miejscu
Odpływ jest w obu nadkolach. najlepiej jak nadkole jest zdjęte i ktoś wam polewa wodą po przedniej szybie, czy właśnie w odpływ szyberdachu. Doskonale wtedy widać którędy woda się leje.
Mnie lała się spod tej osłony
Zaznaczone są kołeczki, które przytrzymują tą osłonę. Zdemontowałem to i sio okazało, że tam wężyk jest przerwany i się leje do kabiny. Nie powiem, że dostęp do wężyka był komfortowy. Trzeba było się nagimnastykować.
Dalej posmarowałem sylikonem sanitarnym uszczelkę szybera w ten sposób
Leciało mi akurat tym kawałkiem, więc dlatego tylko w tym miejscu zasmarowane a nie po całości. Jak szyber jest zasunięty, to wcale tego nie widać. Trzeba było tylko starać się bardziej od spodu smarować. Teraz brak przecieków i parowania.
Comment
-
wlasnie o tym wezyku mowa bo nie moglem go znalesc, ja sciagalem ten plastik co jest przy tym spuscie od maski i tam wlasnie tego nie moglem znalesc i podnosilem wykladzine no ale bede szukal nadal, z szybedachem musze zrobic tak samo i zasmarowac caly i juz go w ogole nie otwierac, plastik ze slupka scaigalem ale tam tego nei widac tej rurki do odplywu bo jest za blacha i ciezko sie do niej dostac,a co do odplywu to mam pytanie czy ta woda idzie za tym zaznaczonm miejscem za blacha od nadkola tak? i leci na ziemie? bo jak tak to musze zdemontowac ta blache i zobaczyc czy rzeczywisscie leci na zewnatz czy gdzies za tym plastikiem pod pedalami bo akurat tam mi gdzies cieknie i nie zostaje tam woda
Comment
Comment