Witam,
w niedziele jadac za miastem niedługą trasę ok 30km przy troche większej prędkości (ok 120-130) zauważyłem że wskazówka temperatury wzrosła wysoko do około 3/4
, przy wcześniejszych jazdach i większych prędkościach nic się z temperaturą złego nie działo. Wczoraj jadąc na ryby nie jechałem więcej niż 90km/h biegi zmieniałem przy ok 2,5tyś obrotów -jednym słowem: nie cisnąłem go. Dzisiaj postanowiłem zlać płyn chłodniczy zrobiłem to w następujący sposób:
-troche nagrzałem silnik + włączona dmuchawa ciepłego powietrza na IV biegu
-odkręciłem korek wlewu od chłodnicy
-odkręciłem korek spustowy pod samochodem
-zlałem płyn do baniaka
-dolałem płynu do chłodnicy
-dolałem do zbiorniczka wyrównawczego
-odpaliłem silnik przy dmuchawie
-praktycznie nic nie wziął płynu więc pojechałem dalej. Przejechałem jakies 400m i wskazówka niebezpiecznie sie podniosła do ok 3/4. Wyłącyzłem silnik i odpaliłem samą dmuchawe i wtedy zauważyłem że ciągnie płyn
-dolewałem ze zbiorniczka ubywało i tak w kółko aż dolałem i przestał brać.
No dobra pojechałem dalej na jazde próbną cały czas dmuchawa ciepłego powietrza na max, przejchałem kilka kilometrów wskazóweczka niziutko to zadowolony stwierdziłem że sprawdzę czy na wyższych obrotach będzie podobnie. Po lekkim ciśnięciu (nie wiem 4-5tys obr.) wskazówka znowu się podniosła, sprawdziłem ponownie płyn w wyrównawczym i było spoko. Wracając do domu (dmuchawa caly czas wlaczona) wskazówka opadała, a że już miałem dość tej parówy w samochodzie to wyłączyłem dmuchawe i zaobserwowałem że przy wyłączonej dmuchawie wskazówka szybko wysoko wzrasta przy włączonej znowu opada. Zaznaczam że wracając jechałem bardzo łagodnie po mieście nie przekraczając 50km/h bo zazwyczaj nie samochodu nie katuje. Tydzień temu jadac za miastem 90-100km/h wskazówka była tradycyjnie nisko przy ok 2/5 wysokości.
podpowiedzcie mi teraz co źle zrobiłem, co należy teraz zrobić ?
auto:
Civic 5D
rocznik 2000
silnik 1.4 90KM
jeżeli to ma jakieś znaczenie to przebieg 211tyś, mam go od nowości z salonu.
PROSZĘ O POMOC !
w niedziele jadac za miastem niedługą trasę ok 30km przy troche większej prędkości (ok 120-130) zauważyłem że wskazówka temperatury wzrosła wysoko do około 3/4

-troche nagrzałem silnik + włączona dmuchawa ciepłego powietrza na IV biegu
-odkręciłem korek wlewu od chłodnicy
-odkręciłem korek spustowy pod samochodem
-zlałem płyn do baniaka
-dolałem płynu do chłodnicy
-dolałem do zbiorniczka wyrównawczego
-odpaliłem silnik przy dmuchawie
-praktycznie nic nie wziął płynu więc pojechałem dalej. Przejechałem jakies 400m i wskazówka niebezpiecznie sie podniosła do ok 3/4. Wyłącyzłem silnik i odpaliłem samą dmuchawe i wtedy zauważyłem że ciągnie płyn
-dolewałem ze zbiorniczka ubywało i tak w kółko aż dolałem i przestał brać.
No dobra pojechałem dalej na jazde próbną cały czas dmuchawa ciepłego powietrza na max, przejchałem kilka kilometrów wskazóweczka niziutko to zadowolony stwierdziłem że sprawdzę czy na wyższych obrotach będzie podobnie. Po lekkim ciśnięciu (nie wiem 4-5tys obr.) wskazówka znowu się podniosła, sprawdziłem ponownie płyn w wyrównawczym i było spoko. Wracając do domu (dmuchawa caly czas wlaczona) wskazówka opadała, a że już miałem dość tej parówy w samochodzie to wyłączyłem dmuchawe i zaobserwowałem że przy wyłączonej dmuchawie wskazówka szybko wysoko wzrasta przy włączonej znowu opada. Zaznaczam że wracając jechałem bardzo łagodnie po mieście nie przekraczając 50km/h bo zazwyczaj nie samochodu nie katuje. Tydzień temu jadac za miastem 90-100km/h wskazówka była tradycyjnie nisko przy ok 2/5 wysokości.
podpowiedzcie mi teraz co źle zrobiłem, co należy teraz zrobić ?

auto:
Civic 5D
rocznik 2000
silnik 1.4 90KM
jeżeli to ma jakieś znaczenie to przebieg 211tyś, mam go od nowości z salonu.
PROSZĘ O POMOC !
Comment