witam od jakiegoś czasu grzeje mi się bardzo silnik ,dziś wymieniłem katalitator z kolektorem (poprzedni pękł przy sądzie lambda a umnie kat jest razem z kolektorem) Podczas jazdy temperatura silnika jest normalna natomiast jak się zatrzymałem na parkingu temperatura poszła na max do góry i od razu załączył się wiatrak ,dodam że nie stałem w korku i zrobiłem tylko 25 km. Kata kupiłem używanego ,nowy (2000 pln) do mojego modelu ,a może to coś innego . prosze o pomoc bo już nie wiem co z tym zrobic i gdzie szukac przyczyny?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
przegrzewanie się silnika
Collapse
X
-
to nie wina katalizatora.
1.najpierw sprawdz czy masz stan płynu chłodniczego.
2.trzeba by było sprawdzić czy moze termostat sie nie wiesza
3.najgorsza opcja to uszczela pod głowicą .
Aby sprawdzić termostat odpal motor niech sie dobrze nagrzeje i sprawdz czy dolny wąż który dochodzi do chłodnicy jest gorący. Powinien być tak samo gorący jak i górny.
-
ok dzięki kolego za podpowiedz w sobotę spróbuje. Ale póki co muszę jeździć .Sądziłem że to od katalizatora coś ze spalinami więsz słabo je przepuszcza i strasznie się grzeje.
a sorry jak sprawdzic stan płynu bo nie wiem który to jest zbiorniczek ?Last edited by Tomo1; 08-04-2010, 23:25.
Comment
-
Odkręć też korek od chłodnicy (na zimnym silniku) i zobacz czy jest wypełniona płynem.
Comment
Comment