Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie o klimatyzacje

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• pytanie o klimatyzacje

witam.na początek mam pytanie czy wentylator klimy powinien się odpalić za każdym razem gdy ją włączam,bo w lato pamiętam że odpalał się bez problemu a teraz w zimę gdy wciskam przycisk od klimy to przy chyba 20 próbach odpalił mi się ze dwa razy i chodził tylko przez chwilę.byłem na doładowaniu klimy,myślałem że może to przez to ,i jeszcze jedno jak sprawdzić czy wogóle chodzi sprężarka .wentylator brałem na krótko i jest ok,zwarłem styki od czujnika klimy i też nic się nie dzieje.przepraszam za może głupie pytania ale przeszukałem forum dokładnie i nic konkretnego nie znalazłem.moja pociecha to honda civic 1,4 97r ,mb2,d14a8:

Sprawdzenie sprężarki: otwierasz maskę, słuchasz a kumpel włącza klimę, jeśli słychać cyk (taki odgłos wydawały stare lodówki), to sprężarka się załącza.
    Wiatrak od klimy ma za zadanie chłodzić element na którym jest osadzony, a że jest zimno to nie ma takiej potrzeby. Tutaj kłania się wiedza na temat działania lodówki . Z jednej strony elementy stają się zimne a z drugiej nagrzewają. Skoro w samochodzie ma być przez klime zimno to przy wiatraku musi być ciepło. Klimatyzacja najefektywniej działa w ok. 20stC.
    Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
    Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

dzięki domanoid ale czy po odpaleniu sprężarki powinny spaść obroty bo u mnie nic się nie dzieje

Comment

Powinny, nie powinny... Nie wiem, u mnie raz spadają a raz nie, nie wiem od czego to zależy ale klima zawsze działa. Może spadają ale tak delikatnie że nawet tego nie zauważamy
        Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
        Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

Przy niskich temperaturach klima może nie wystartować, czujnik temp. na to nie pozwoli. Jak chcesz żeby klima zadziałała w zimie to włącz ogrzewanie (nagrzej wnętrze auta), przełącz obieg powietrza na wewnętrzny i załącz klimę przy włączonym ogrzewaniu. Jak startuje sprężarka to obroty na chwilę troszkę spadają.
          Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Witam wszystkich Jak wiadomo zbliżają się ciepłe dni to wszyscy włączają klimatyzację, zrobiłem podobnie i nic Generalnie dwa lata temu uzupełniłem czynnik i zrobiłem kompletny przegląd klimatyzacji i wszystko dobrze działało Gdy naciskałem przycisk, było czuć na silniku obciążenie z właczona klimatyzacja a teraz nic W związku z tym mam kilka pytań Czy przy włączeniu klimatyzacji, powinien od razu załączyć się wiatrak ? U mnie, po włączeniu klimy, wiatrak sie nie załączył A na dworze była temp. w granicach 4-7 stopni Czy klimatyzacja włączy się gdy w układzie nie ma czynnika ?
            Last edited by sloniol; 07-04-2015, 12:21. Powód: zły dział

Comment

Kilka ciekawych info: https://www.civicforum.pl/showthread...BCarka+czynnik

Comment

Zamieszczone przez sloniol Zobacz posta
                Czy klimatyzacja włączy się gdy w układzie nie ma czynnika
                jest to warunek konieczny lecz niewystarczający! (szczególnie gdy na polu 4-7stC). Więcej info w podpowiedzi Moderatora.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

W sobotę jestem umówiony na przegląd klimatyzacji, więc będę mądrzejszy Jeżeli będzie faktycznie tak jak jest napisane że ubytek rzędu 30% nie pozwala się włączać sprężarce to będę zadowolony bo faktycznie w dwóch ostatnich latach bardzo dużo jeździłem na klimatyzacji, więc może to być powodem Po sobocie podzielę się wiadomościami, wtedy już wszyscy będziemy wiedzieć jak to wygląda

Comment

Zamieszczone przez sloniol Zobacz posta
                    ubytek rzędu 30% nie pozwala się włączać sprężarce to będę zadowolony
                    no nie powinieneś ubytek zawsze jakiś tam będzie, ale ciągła jazda na klimie nie powinna mieć związku z ubywaniem czynnika. Ja np ostatnio uzupełniałem czynnik ponad 5 lat temu i sprężarka się załacza i chłodzenie jest dobre. Sugeruję zadawkowanie tzw. "kontrastu" wraz z czynnikiem do układu. Jeśli będziesz w tym warsztacie to poproś o to kontrast kosztuje około 40zł, pozwoli to za jakiś czas temu mechanikowi dokonać oceny szczelności i wyłapaniu nieszczelności za pomocą lampy UV.
                    30% przez 2 lata to za dużo, góra 5% wynika z powyższego że masz nieszczelność.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                    X